Ely-keskus: Seinäjoen Maakuntataloa ei suojella rakennusperintölain nojalla

Lue uusin printtilehti tästä.

toimitus

Etelä-Pohjanmaan Ely-keskus ei suojele Maakuntataloa rakennusperitölain nojalla. Ely-keskus on tehnyt päätöksensä joulukuussa ja se on Seinäjoen kaupunginhallituksen käsiteltävänä maanantaina.

Rakennusperintölain mukaan rakennus voidaan suojella erityislain pohjalta, jos se on valtakunnallisesti, maakunnallisesti tai paikallisesti merkittävä. Ely-keskuksen mukaan Maakuntatalo täyttää kriteerit maakunnallisen sekä huomattavan paikallisen merkittävyyden osalta.

Ely-keskuksen mukaan rakennus kuvaa aikakautensa yhdistystoiminnan laajuutta ja historiallista merkitystä osana maakunnan hyvinvoinnin rakentamista sekä kohteen syntyhistorian että sen toiminnan osalta. Ely-keskus toteaa myös, että tilan erityistä merkitystä korostaa Arvid Bromsin hyvin säilynyt seinämaalaus, joka on suunniteltu juuri Maakuntataloa varten ja esittää aikakautensa maakunnallisia merkkihenkilöitä.

Ely-keskus kuitenkin katsoo, ettei Maakuntatalolla ole paikallisista arvoistaan huolimatta laajempaa valtakunnallista merkitystä.

Seinäjoen kaupunginhallituksen antaman lausunnon mukaan kohteen purkulupapäätöksen yhteydessä on todettu voimassa oleva asemakaavan vanhentuneisuus ja alueen asemakaavan muutos on käynnistetty. Lausunnossa on todettu kohteen sekä lähiympäristön kulttuuri- ja rakennushistorialliset sekä kaupunkikuvalliset arvot, jotka tullaan ottamaan huomioon asemakaavaa laadittaessa. Lausunnossa katsotaan myös, että suojeluasia tulisi tutkia maankäyttö- ja rakennuslain mukaisella tavalla.

Ely-keskus katsoo, että Maakuntatalon sisääntuloaula ja portaikko sekä Arvid Bromssin seinämaalaus ovat julkisluonteisena sisätilana suojeltavissa myös maankäyttö- ja rakennuslain pohjalta.

Kohteen erityislain mukaista suojelua yksinomaan teoksen johdosta ei myöskään ole katsottu kokonaisarvion pohjalta tarkoituksenmukaiseksi.

Ely-keskus toteaa, että kohteesta tehtyjen kuntotutkimusten pohjalta voidaan päätellä, että rakennuksen välttämättömät korjaustoimet ainakin kellaritilojen osalta tulevat olemaan merkittäviä. Kiinteistön asemakaavoituksen yhteydessä on mahdollista tutkia tarkemmin, miten suojelutoimet voidaan toteuttaa taloudellisesti tarkoituksenmukaisella tavalla siten, että rakennuksen ja sen ympäristön kaupunkikuvalliset arvot turvataan, Ely-keskus toteaa.

Näiden syiden vuoksi Ely-keskus päätti, ettei se suojele Maakuntataloa Rakennusperinnön suojelusta annetun lain pohjalta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomat jää ilmestymistauolle
 2. Kuinka sinä uskalsit? – seinäjokelainen Päivi vaihtoi alaa ja perusti oman yrityksen viisikymppisenä eikä ole katunut päivääkään
 3. Suunnistuskausi alkaa Seinäjoella omatoimisesti
 4. Seinäjoen seurakunnan jumalanpalvelukset ottivat digiloikan – virtuaalilähetykset suositumpia kuin perinteiset
 5. Astetta hauskempaa ulkoilua – kokosimme vinkkejä Seinäjoelta
 6. Ideaparkin Citymarket ja Huhtala Logistics aloittavat yhteistyön – kuljettavat ostokset ilmaiseksi riskiryhmille
 7. Seinäjoelle tulossa kaupunkipyörät – 50 pyörää, 14 pysäkkiä
 8. Koronan seuraus: Rikollisuus vähentynyt Pohjanmaalla, mutta petosyritykset ja kotihälytykset lisääntyneet
 9. Seinäjoki alkaa jakaa kouluruokaa etäopetuksessa oleville oppilaille – annoksia jaetaan yli 1600
 10. Tuju-panimo sopeutuu – Harapaisissa toimivan pienpanimon tynnyriolut lorotetaan nyt käsipelillä pulloihin ja myydään panimomyymälässä
 11. Jäitkö työttömäski ja haluaisit opiskella? – SeAMK luopuu avoimen ammattikorkeakoulun opintomaksuista osittain
 12. Seinäjoen kaupunki soittaa yli 5000 ikäihmiselle – soittokierros alkaa yli 85-vuotiaista
 13. Limu ja lihis vaihtuivat kunnon lounaaseeen ja kalenteriin raivattiin tilaa liikunnalle - seinäjokelaisyrittäjä oppi nauttimaan liikkumisesta: "En olisi uskonut, että viikon paras hetki on jumppa"
 14. Asuntosijoittaja kaipasi helposti ostettavaa palvelua – kun sitä ei ollut, seinäjokelainen Jussi Takala perusti yrityksen itse
 15. Tässä on Seinäjoen Hyvä asiakaspalvelija 2020

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää