Padelista on tulossa 2020-luvun trendilaji – Seinäjoelle valmistuu keväällä useita uusia kenttiä

Pilvi Kalliokoski ja Pertti Portin harjoittelivat lajitekniikka kahdestaan Lapuan PadelArenalla. Tavallisesti padelia pelataan nelinpelinä. Matias Helinko

Matias Helinko

Viisi mailapeli padelin hurahtanutta harrastajaa nostivat itsenäisyyspäivänä maljoja tuoreelle yhdistykselle. Yhdistyksen rekisteröinnin jälkeen, kuukausi myöhemmin, Etelä-Pohjanmaan alueen yhteinen padelseura Padel Lakeus pääsee aloittamaan varsinaisen toimintansa lajityön eteen.

Seuran tuoreen puheenjohtajan Mika Virmalaisen mukaan toiminnan ensimmäisenä tavoitteena on nostaa lajitietoutta ja tukea nousevaa padel-ilmiötä. Lajin pariin tavoitellaan sekä uusia harrastajia että tavoitteellisesti harjoittelevia pelaajia. Seura tulee myös järjestämään valmennusta ja kilpailutoimintaa.

Kilpailutoiminnan käynnistämiseksi seura tulee hakemaan Suomen lajiliiton jäsenyyttä, joka on edellytyksenä kansallisen tason kilpailujen järjestämisoikeudelle.

Seuran perustajat ovat keskustelleet tavoitteistaan yrittäjien kanssa, jotka ovat rakennuttaneet alueella lajin olosuhteita.

– Lähdimme keskusteluissa siitä, että seuralla ei ole kotikenttää, vaan olemme koko Lakeuden seura, Virmalainen kertoo.

Jäsenhankintaa seura ryhtyy tekemään heti alkuvuodesta. Aktiivisia pelaajia on listattu, ja tavoitteet ovat pienestä lajibuumista huolimatta maltilliset.

– Saimme kokoon 50-60 nimen listan. Hyvä, maltillinen tavoite voisi olla vuoteen 2021 mennessä 100 jäsentä.

Seura tukee olemassa olollaan alueelle parhaillaan rakennettavia olosuhteita.

Alueen ensimmäinen ja tällä hetkellä ainoa sisäpadelkenttä sijaitsee Lapualla, missä avattiin kenttä kesän lopuksi.

Varsinainen lajirynnistys kuitenkin käynnistyi jo kesällä, kun Padel or Die -yritys sai nimiinsä Suomen ensimmäiset WorldPadelTour-ulkokentät Pohjanmaalla. Parhaillaan yritys rakentaa uusia sisähallitiloja Rovekseen.

Seuraavana lajin uusista avauksista pääsee ilmoittamaan Seinäjoen Padel & Sulkapallo Oy, joka tavoiteaikataulun mukaan avaa helmikuun lopussa urheilu- ja elämyskeskuksen keskelle Kapernaumin teollisuusaluetta. Tehtaantielle valmistuu noin 3000 neliön halli, jonne toteutetaan neljä padel-kenttää. Lisäksi yhtiöllä on kesäksi tarkoitus rakennuttaa piha-alueelle kaksi ulkokenttää.

Seinäjoen Padel ja Sulkapallo Oy:n toimitusjohtaja Juha Ulvila näkee jokaiselle rakenteilla olevalle kentälle tilauksen, sillä kyseessä on matalan kynnyksen ja ”maailman nopeimmin kasvava laji”.

– Padel on viimeiset kolme vuotta ollut maailman nopeimmin kasvavimpia lajeja. Nyt se on rantautuu myös Härmään, Ulvila arvioi.

– Tunnin vuoro on ryhmälle usein liian lyhyt. Puolentoista tunnin vuoroon taas saa jo mukaan lämmittelyt. Äkkiä siinä kentät täyttyvät.

Lajin buumimaisen nosteen taustalla Virmalainen näkee parantuneet olosuhteet, esimerkiksi Seinäjoelle saadut kentät. Näkyvällä paikalla Uimahalli-Urheilutalon takana sijaitsevat kentät ovat herättäneet suurta kiinnostusta.

Virmalainen kertoo itse olevansa esimerkki lähes täydellisen lajin vaihdon tehneestä entisestä tenniksen pelaajasta.

– Tuore laji, vähän erilainen. Sosiaalinen, rento ja hauska. Jos lajia on kokeillut kerran, lähes kaikki ovat palanneet pelaamaan myös toisen kerran.

Mikä padel?

Padelin Suomen lajiliitto kuvailee peliä mailapeliksi, jossa yhdistyy tenniksen ja squashin ominaisuudet: ”Se on hauska ja sopivan haastava laji kunnon kohottamiseen ja soveltuu kaiken tasoisille harrastajille. Koska lajia pelataan aina nelinpelinä, se on myös hyvin sosiaalinen laji.”

Padel-kenttä muistuttaa pientä tenniskenttää, jossa on verkot, mutta uloimpien rajaviivojen sijasta kenttää rajoittavat seinät, joiden kautta saa ottaa kimmokkeen kuten squashissa.

Pelikentän pituus on 20 m ja leveys 10 m ja sen jakaa kahteen osaan verkko, jonka korkeus on keskellä 88 ja reunoilla 92 cm.

Kommentoi