Runeberg-palkintosumma nousee 20 000 euroon – Jatkossa arvo on lähempänä kirjallisuuspalkinnon arvostusta

Kaupungin kulttuuripalveluiden päällikkö Susann Hartman ja Uusimaan päätoimittaja Marko Enberg katsovat, että oli korkea aika korottaa Runeberg-kirjallisuuspalkinnon palkintosummaa. Outi Paappanen

toimitus

Runeberg-palkinto on yksi Suomen arvostetuimmista kirjallisuuspalkinnoista.

Palkinto on kaikkien suomalaisten kaunokirjallisten teosten ulottuvilla ja mukana kilvassa ovat niin isot kuin pienetkin kustantamot.

Runeberg-palkinnon voittajan on vakuutettava peräti kaksi ammattilaisista koostuvaa raatia, joihin kuuluu tänäkin vuonna kirjallisuuden tutkijoita, kriitikkoja ja kirjailijoita.

Nyt myös rahapalkinto on päätetty nostaa arvoiselleen tasolle eli 20 000 euroon. Palkintosumman maksavat edelleen puoliksi sanomalehti Uusimaa ja Porvoon kaupunki.

– Runeberg-palkinnon voittosumman nostamisesta on puhuttu useana vuonna. On hienoa, kun se nyt viimein toteutuu. Tämä on ollut pitkä prosessi, joka on käyty hyvässä yhteishengessä läpi Porvoon kaupungin kanssa. Meillä on ollut yhteinen tahtotila palkinnon arvon kohotukselle, Uusimaan päätoimittaja Marko Enberg toteaa.

Palkintosumman tuplaaminen kruunaa samalla sanomalehti Uusimaan 125-vuotisjuhlavuoden. Uusimaalla on pitkät perinteet kulttuurin ja erityisesti kirjallisuuden saralla, sillä olihan lehden perustaja Vihtori Peltonen (Johannes Linnankoski) jo aikoinaan kirjailija.

Runeberg -palkinto perustettiin vuonna 1986 ja se on jaettu joka vuosi helmikuusta 1987 lähtien.

– Runeberg-palkinto on tärkeä meidän lehdellemme, Porvoon kaupungille, sekä kaikille porvoolaisille. Se tekee kaupunkiamme ja Runebergin porvoolaisia juuria tunnetuksi positiivisella tavalla. Ja se nostaa esiin suomalaisia kirjailijoita ja antaa heille arvoa, Enberg sanoo.

Vuosi 2019 on ollut kirjallisuuden osalta vilkas vuosi. Runeberg -valitsijaraadin luku-urakka käsitti 242 kaunokirjallista teosta ja kirjavuoden taso oli raadin mukaan korkea.

Valitsijaraati teki marraskuussa historiaa ja julkaisi ennen varsinaisten ehdokkaiden nimilistaa niin sanotun pitkän listan, jolle valikoitui 18 teosta.

Tämänvuotiset palkintoehdokkaat julkistettiin Porvoossa 12. joulukuuta ja voittaja julkistetaan Runebergin päivänä 5. helmikuuta 2020.

Palkinnon taustayhteisöinä ovat alusta asti olleet Suomen Kirjailijaliitto, Suomen Arvostelijain liitto ja Finlands Svenska Författareförening.

Palkinto on luotu tukemaan laatukirjallisuutta, mutta myös antamaan uusia aineksia kirjalliseen keskusteluun ja virkistämään Runebergin päivän viettoa.

Runeberg-palkintoehdokkaat 2020

Voittajan päättää palkintoraati, johon kuuluvat kirjailija Marjo Heiskanen, FT, kirjallisuustutkija Veli-Matti Pynttäri ja kriitikko, kulttuuritoimittaja Siskotuulikki Toijonen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomien ilmestyminen on tauolla toistaiseksi
 2. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 3. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 4. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 5. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 6. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 7. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 8. Tuusulan asuntomessut: Pienet tontit puistojen reunoilla – Keravan uusille asukkaille piti osoittaa, ettei kotikaupunki ole vain nukkumalähiö
 9. Tuusulan asuntomessut: Asuntomessut on rakentamisen ajankuva – Tuusulan Lahelanrinteellä oli kunnia avata messujen 50 vuoden historia
 10. Tuusulan asuntomessut: Iso ruokapöytä ei ole enää olohuoneen fokus – kotitoimiston kalusteet ovat kevyitä ja helposti siirreltävissä ja taloteknologia maustaa etätyöntekoa
 11. Tuusulan asuntomessut: Esteettömyys saa kiitosta: vammaisneuvosto testasi messualueen
 12. Tuusulan asuntomessut: Kortteli tuo sukupolvet yhteen: messujen innovaatioihin kuuluvat muun muassa Toiveiden kortteli ja kotimaiset älylukot
 13. Tuusulan asuntomessut: ”Jos nyt sauna olisi” – Antti Kaikkosesta on muovautunut kätevä remonttireiska
 14. Kesäkuvakisa käy kuumana – Vielä kaksi viikkoa aikaa osallistua ja voittaa liput Heurekaan!
 15. Likainen liesituuletin voi aiheuttaa iljettävän yllätyksen – näistä merkeistä tiedät, milloin se pitää puhdistaa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Viesteihin ei kannata vastata - Mitä väliä sillä on, miltä lähettäjästä tuntuu?
 2. Seinäjoen kasvu jatkuu - väkiluku ylitti heinäkuussa 63 000 asukkaan rajan
 3. Ihmisen ei tarvitse juoda 2–3 litraa vettä päivässä – Lääkärit teilaavat HS:ssa muotihokeman: "Sen hyödystä ei ole mitään näyttöä"
 4. Anna otti 16-vuotiaana ison askeleen kohti itsenäistä elämää – oppilaitoksen asuntolasta tuli toinen koti, jossa yksi päivittäinen rutiini on ylitse muiden
 5. Rakennusliitto epäilee virhettä Kaivopuiston benjitornin käytössä: "Jonkun olisi pitänyt päivän päätteeksi laittaa puomi sisään"
 6. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 7. 32 500 suomalaista sai apua ilmiöön, joka voi viedä ennenaikaisesti hautaan – "Yksinäisyys on murrettavissa"
 8. Kuluttaja paljastaa taas: 400 euron Garmin-urheilukellon verrokin saa reilulla 100 eurolla
 9. Rahapula vai raittius syynä? Tämä käppyrä romahti 1990-luvun laman tasolle
 10. Vaasan Oy lopettaa leipomotoiminnan Seinäjoella, Tampereella ja Kuopiossa
 11. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 12. Käteen jää 1 200 e/kk – Yle: Matalapalkkatyö tuli Suomeen pysyvästi, jopa sadattuhannet silpputyön ja sosiaaliturvan varassa
 13. Tuusulan asuntomessut: ”Jos nyt sauna olisi” – Antti Kaikkosesta on muovautunut kätevä remonttireiska
 14. Hanneksenrinteelle nousee 20 miljoonan biopolttolaitos
 15. Tällainen järkäle on Kaivopuiston 350 tonnin onnettomuusnosturi – toimitusjohtaja: "Se on ollut täysin kunnossa"

Näytä lisää