Findata alkaa jakaa suomalaisten sote-tietoja hyötykäyttöön – myös ulkomaalaisille yrityksille voidaan antaa pääsy tilastoihin

Vuodenvaihteessa toimintansa aloittava uusi viranomainen Findata kerää ja välittää suomalaisten terveystietoja niistä kiinnostuneille tahoille. Johanna Erjonsalo

Crista Lassfolk-Feodoroff

Sosiaali- ja terveysalan uusi tietolupaviranomainen Findata aloittaa toimintansa vuoden alussa.

Findata myöntää jatkossa luvat sosiaali- ja terveystietojen toissijaiseen käyttöön silloin, kun tietoja yhdistellään usealta rekisterinpitäjältä tai ne ovat peräisin yksityisiltä palvelunjärjestäjiltä.

Toissijainen käyttö tarkoittaa, että sosiaali- ja terveydenhuollon asiakas- ja rekisteritietoja käytetään muuhun kuin potilaan hoitamistyöhön tai etuuskäsittelyihin.

Suomalaisten sote-tietojen hyödyntämisestä kiinnostuneita tahoja ovat esimerkiksi innovaatioyritykset ja tutkijat.

Findatan toiminta perustuu lakiin sosiaali- ja terveystietojen toissijaisesta käytöstä, joka astui voimaan toukokuussa 2019. Yhtenä tavoitteena on Findatan myötä houkutella Suomeen ulkomaisten yritysten innovaatiotoimintaa ja tutkimusryhmiä.

Suomessa on poikkeuksellisen laadukkaat ja kattavat sosiaali- ja terveysalan tietovarannot, joita on hyödynnetty tutkimuksessa ja tilastoinnissa jo vuosikymmenten ajan.

Findatan on tarkoitus helpottaa suomalaisten sote-tietojen hyödyntämistä.

– Aiemmin esimerkiksi tutkija on joutunut tekemään lupahakemuksen erikseen jokaiselle rekisterinpitäjälle. Tämä on aiheuttanut päällekkäistä hallinnollista työtä ja vienyt aikaa. Myös käytännöt aineistojen luovuttamisesta ovat vaihdelleet. Jatkossa sosiaali- ja terveysalan aineistojen käyttöluvat on keskitetty yhdelle luukulle, Findatan johtaja Johanna Seppänen kertoo tiedotteessa.

Esimerkiksi lääketieteellisessä tutkimuksessa tarvitaan usein tietoja terveydenhuollon eri toimintayksiköistä, THL:n ja Kelan rekistereistä, Väestörekisterikeskukselta, Eläketurvakeskukselta ja Tilastokeskukselta.

– Teemme tiivistä yhteistyötä eri rekisterinpitäjien kanssa. Yhdistelemme aineistot ja tarjoamme tiedon tarvitsijoille sähköiset työkalut lupien hakemiseen ja aineistojen hyödyntämiseen, Seppänen kertoo.

Myös yritykset voivat hyödyntää aineistoja kehittämis- ja innovaatiotoiminnassa, mikäli se Findatan arvion mukaan edistää kansalaisten terveyttä ja hyvinvointia tai sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja.

Suomalaisten sote-tietoja ei saa jatkossakaan käyttää markkinointiin tai esimerkiksi yksilöllisten kaupallisten palvelujen määrittelemiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu