Sauna kuuluu suomalaiseen jouluun, mutta älä sorru näihin virheisiin – yksi moka on omaa luokkaansa

”Monet kokevat, että sauna on ainut somevapaa alue nykypäivänä, kertoo saunamamma ja kuppari Mervi Hongisto. Jasmin Koivisto

Jasmin Koivisto

Joulusaunan avulla laskeudutaan ja rauhoitutaan joulunviettoon. Oman saunan saa helposti viritettyä joulutunnelmaan, vaikka saunatontut olisivatkin lähteneet joululomalle etelän lämpöön.

Joulusaunalla on pitkät perinteet ja uskomukset, jotka ovat lähtöisin monien vuosikymmenten takaa.

Saunatontut, -haltijat ja -maahiset osallistuivat saunan lämmitykseen, saunomiseen ja siivoamiseen. Aattona saunottiin päivällä, koska haltijat saunoivat iltaisin. Tonttuja ei kannattanut suututtaa mölyämällä tai juopottelemalla saunassa, sillä muuten ne polttivat rakennuksen.

– Tontut on koettu ihmisten auttajiksi, kertoo saunamamma ja kuppari Mervi Hongisto

Saunalla on ollut aikanaan monia tarkoituksia. Saunassa on synnytty ja lähdetty viimeiselle matkalle, sodan aikana pidettiin täisaunoja ja kovan fyysisen työn jälkeen lihakset on rentoutettu saunomalla. Hongisto kertoo, että ennen kaikkea saunomisella on edistetty terveyttä ja puhtautta.

– Eihän suomalaiset olisi selvinneet ilman saunaa. Saunalla on aivan valtava merkitys, hän toteaa.

Oman saunan saa viritettyä joulutunnelmaan pienillä muutoksilla. Tunnelmaan voi virittyä löylytuoksuilla. Hongisto suosittelee joulusaunaan esimerkiksi kanelin, piparin ja tervan tuoksua. Katajanmarjoista voi puristaa tippoja tai laittaa kanelitangon löylyveteen.

– Kun on aitoja asioita, ne antavat enemmän kuin sellaiset synteettiset hapatukset, Hongisto napauttaa.

Joulusaunan voi koristella elävillä kasveilla, kuten havun oksilla tai pikkujoulukuusella. Kun sytyttää kynttilöitä saunan puolelle, Hongisto suosittelee käyttämään Havin tuikkuja.

– Ne ovat ainoat, jotka toimivat saunassa, hän naureskelee.

Hongisto muistuttaa, että kun kyseessä on yleinen sauna, kuten taloyhtiön yhteinen, pitää muistaa huomioida muutkin saunojat. Esimerkiksi löylytuoksuja ei voi käyttää ja roskat pitää korjata mennessään.

Jokaisen saunamieltymykset ovat erilaiset, mutta Hongistolla on vinkkejä perinteisten ”saunavirheiden” välttämiseksi.

Vaikka tuoksuja kannattaa hyödyntää, tippoja ei kannata laittaa suoraan löylyveteen. Suoraan veteen laittamalla tuoksua voi helposti annostella liikaa ja ilmasta tulee tunkkainen. Tipat kannattaa pudottaa löylykauhaan, kun on heittämässä kiukaalle lisää vettä. Tervantuoksua ei kannata hakea lisäämällä paksua tervaa veteen, sillä se palaa kiukaaseen kiinni.

Jos tykkää tehdä itselleen jalkakylvyn, kannattaa laittaa siihen viileää tai kylmää vettä. Silloin pystyy olemaan saunassa pidempään eikä kuumasta kylvystä tule epämukava olo.

Loppusiivous on myös tärkeä. Jos käyttää saunassa vihtaa, suolaa tai turvetta, pitää huolehtia lauteiden putsaamisesta. Esimerkiksi suola ei erotu märkänä, mutta kuivuttuaan lauteet voivat olla kauttaaltaan suolasta valkoiset.

Virheistä kamalin on Hongiston mielestä kuitenkin se, ettei saunota lainkaan ja omaa saunaa pidetään säilytystilana.

– Se on saunan raiskausta. Se ei ole tehty sitä varten, hän toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu