Lapset soittivat joulupukille: puhelin pirisi lihatiskillä – "Kaupassa oli kurjaa vastailla kiireen keskellä"

Suoran lähetyksen jälkeen joulupukilla on vielä pitkä työrupeama edessään lahjojenjaon merkeissä. Yle Kuvapalvelu / Jyri Pitkänen

Jussi Vehkasalo

Joulupukin kuuma linja -ohjelman kanssa toistakymmentä vuotta työskennelleen Ylen tuottaja Teija Ryösän mieleen juolahtaa ohjelman taannoiseen puhelinnumeroon liittyvä harmi takavuosilta.

– Se oli sitä aikaa, kun kännyköitä alkoi olla myös lasten käytössä. Lapset saattoivat soittaa väärään numeroon, ja niin myös tapahtui: kuuman linjan silloinen puhelinnumero oli lähellä erään kaupan lihatiskin puhelinnumeroa, joten puheluita meni sinne, ja heillä oli kaupassa kurjaa vastailla puheluihin kiireen keskellä, Ryösä muistelee.

Nykyinen numero on sellainen, että se ei ole lähellä muita numeroita, eli vääristä numeroista ei ole jossain toisaalla kärsitty.

Ohjelman lavasteet pystytettiin viikolla 51.

– Kun studioon astuu, niin joulu vyöryy vastaan. Kyllä tämä ohjelma tuotantona on vuoden kohokohta, se huipentaa juhlan ollen samalla tuttu ja tärkeä ohjelma monille. Joulutunnelma on studiossa aidosti läsnä.

Koska ohjelma on kolme ja puoli tuntia kestävä, suurilta osin suora lähetys, on se lastenohjelmana poikkeuksellinen. Ohjelmassa joulupukki vastaa lasten puheluihin.

Joulupukki itse kertoo, että helppoja puheenaiheita lasten kanssa ovat harrastukset.

– Luulen, että se on lapsille aika jännittävä tilanne, ja joulupukillekin, kun on suora lähetys. Että miten kaikki sujuu ja miten pääsen lasten kanssa juttuun. Usein kun kysyn, että mitä kuuluu, niin vastaus on: hyvää. Tai jos kysyn, miten koulu on mennyt, niin vastaus on: ihan hyvin. Siinä on lyhyessä ajassa yritettävä onkia asioita jutustelemalla, joulupukki kertoo.

Osa lapsista on puheliaampia.

– Jotkut kertovat vitsin tai jonkun hauskan tapahtuneen jutun, kommelluksen. Ja aika usein he laulavat.

Kuinka pukki jaksaa pitkän lähetyksen, kun ikää jo on?

– Kyllä minä jaksan, välissä tulevien animaatioiden aikana voin lepäillä ja haukata vaikka happea. Kun lähetys loppuu, niin kyllä työpäivän tuntee tehneensä. Ja sittenhän minun pitää lähteä vielä matkaan, viittaa pukki joululahjojenjakorupeamaansa.

– Joulupukin kuuma linja on ollut ohjelmistossa vuodesta 1991, alkuvuosinaan Yle TV1:n puolella ja sittemmin Yle TV2:n puolella. Ohjelman muoto ei ole vuosien saatossa juurikaan muuttunut, joidenkin asioiden halutaan pysyvän samanlaisina. Olemme tässä pitkän perinteen kantajia, Ryösä kuvailee.

Tuotannon varsinaiset järjestelyt eivät kestä kovin kauan, lavasteiden pystytyksen lisäksi tehdään pukusovituksia ja hankitaan rekvisiittaa.

– Ohjelma on syksyn ajan jo mielessä, asiat kootaan yhteen jouluaattoa edeltävällä viikolla.

Ohjelmaan kuuluu myös musiikkiesityksiä, joista yksi on yleensä täysin uusi joululaulu, jonka soittajatonttu esittää. Ohjelmassa on nähty myös esimerkiksi tanssia sekä lasten esittämää ohjelmaa.

– Puheluihin vastaavat puhelintontut. He ehtivät ottaa lähetyksen aikana vastaan noin 250 puhelua. Noin 30 soittajaa pääsee suoraan lähetykseen asti juttelemaan joulupukin kanssa, Ryösä jatkaa.

Lähetykseen asti päätyviä puheluita valittaessa huomioidaan, että puheluita olisi eri puolilta Suomea ja eri ikäisten lasten kanssa. Ja jos lapsi haluaa laulaa joulupukille, niin valikoidaan eri lauluja, ettei samaa laulua lauleta lähetyksessä monta kertaa.

– Päätonttu valitsee lähetykseen päätyvät puhelut, hän näkee kaikkien puhelintonttujen vastaanottamien puhelujen tiedot.

Ohjelma on säilyttänyt suosionsa vuodesta toiseen. Tärkeintä ohjelmassa on, että joulupukki on läsnä ja juttelee lasten kanssa.

– Ohjelma tarjoaa kaikille mahdollisuuden nähdä joulupukki. Joka kotiin joulupukki ei illalla ehdi, Ryösä sanoo.

Jouluaaton suosikkiohjelma

Puhelintontut vastaavat puheluihin jouluaattona kello 7.30–11.30. Osa lapsista pääsee suoraan lähetykseen joulupukin kanssa. Välillä katsellaan animaatioita, kuten Lumiukkoa. Kuuman linjan puhelinnumero on 020 697 855.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomien ilmestyminen on tauolla toistaiseksi
 2. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 3. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 4. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 5. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 6. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 7. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 8. Tuusulan asuntomessut: Pienet tontit puistojen reunoilla – Keravan uusille asukkaille piti osoittaa, ettei kotikaupunki ole vain nukkumalähiö
 9. Tuusulan asuntomessut: Asuntomessut on rakentamisen ajankuva – Tuusulan Lahelanrinteellä oli kunnia avata messujen 50 vuoden historia
 10. Tuusulan asuntomessut: Iso ruokapöytä ei ole enää olohuoneen fokus – kotitoimiston kalusteet ovat kevyitä ja helposti siirreltävissä ja taloteknologia maustaa etätyöntekoa
 11. Tuusulan asuntomessut: Esteettömyys saa kiitosta: vammaisneuvosto testasi messualueen
 12. Tuusulan asuntomessut: Kortteli tuo sukupolvet yhteen: messujen innovaatioihin kuuluvat muun muassa Toiveiden kortteli ja kotimaiset älylukot
 13. Tuusulan asuntomessut: ”Jos nyt sauna olisi” – Antti Kaikkosesta on muovautunut kätevä remonttireiska
 14. Kesäkuvakisa käy kuumana – Vielä kaksi viikkoa aikaa osallistua ja voittaa liput Heurekaan!
 15. Likainen liesituuletin voi aiheuttaa iljettävän yllätyksen – näistä merkeistä tiedät, milloin se pitää puhdistaa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Viesteihin ei kannata vastata - Mitä väliä sillä on, miltä lähettäjästä tuntuu?
 2. Seinäjoen kasvu jatkuu - väkiluku ylitti heinäkuussa 63 000 asukkaan rajan
 3. Ihmisen ei tarvitse juoda 2–3 litraa vettä päivässä – Lääkärit teilaavat HS:ssa muotihokeman: "Sen hyödystä ei ole mitään näyttöä"
 4. Anna otti 16-vuotiaana ison askeleen kohti itsenäistä elämää – oppilaitoksen asuntolasta tuli toinen koti, jossa yksi päivittäinen rutiini on ylitse muiden
 5. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 6. Rakennusliitto epäilee virhettä Kaivopuiston benjitornin käytössä: "Jonkun olisi pitänyt päivän päätteeksi laittaa puomi sisään"
 7. Rahapula vai raittius syynä? Tämä käppyrä romahti 1990-luvun laman tasolle
 8. Vaasan Oy lopettaa leipomotoiminnan Seinäjoella, Tampereella ja Kuopiossa
 9. 32 500 suomalaista sai apua ilmiöön, joka voi viedä ennenaikaisesti hautaan – "Yksinäisyys on murrettavissa"
 10. Tällainen järkäle on Kaivopuiston 350 tonnin onnettomuusnosturi – toimitusjohtaja: "Se on ollut täysin kunnossa"
 11. Käteen jää 1 200 e/kk – Yle: Matalapalkkatyö tuli Suomeen pysyvästi, jopa sadattuhannet silpputyön ja sosiaaliturvan varassa
 12. Tässä on uusi äitiyspakkaus: Mukana toivebody – laatuun kiinnitetty entistä enemmän huomiota
 13. Hanneksenrinteelle nousee 20 miljoonan biopolttolaitos
 14. Nostot, panot, saldot... – HS: Tätä kaikkea Kela, verottaja ja ulosottomies pääsevät pian kurkkimaan suomalaisten pankkitileiltä
 15. Tuusulan asuntomessut: ”Jos nyt sauna olisi” – Antti Kaikkosesta on muovautunut kätevä remonttireiska

Näytä lisää