Aivoinfarkti ei pysäyttänyt 90-vuotiasta Hannesta – 30 vuoden hikoilu palkittiin kuntosalin ilmaisjäsenyydellä

Alppikylässä asuva Hannes Jälkö tekee sauvakävelylenkkejä päivittäin. Aapo Siippainen

Aapo Siippainen

Hannes Jälkön ,90, parvekkeella Alppikylässä on pieni kuntosali. Pohjelaite, pyöreä tasapainolauta ja kuntopyörä ovat päivittäin käytössä.

Tavallisesti Jälkö käy kerran viikossa Tapanilan Erän kuntosalilla, mutta kolme viikkoa sitten todettu aivoinfarkti vaikeuttaa pitkien matkojen kulkemista.

– Lääkäri määräsi ajokiellon kolmeksi kuukaudeksi. Odotan, että pääsen ajamaan vielä ensi vuonna, mutta katsotaan tilannetta myöhemmin. Jos en pääse kuntosalille, niin minulla on jumppamatto kotona, vaimonsa kanssa kerrostalossa asuva Jälkö sanoo.

Aivoinfarktin vuoksi Jälkölle ehdotettiin tasapainon varmistavaa rollaattoria, mutta ulkona liikkumiseen hän valitsi sauvakävelyn.

– Kävelen päivittäin puolisen tuntia. Ennen kävelin yli tunnin. Sain myös ohjeet kotijumppaa varten. Teen viisi eri sarjaa kerran tai kahdesti päivässä. Lantio-nostot ja vatsaliikkeet ovat suosikkejani.

Jälkö on tuttu kasvo Tapanilan Erän kuntosalilla. Seura antoi hänelle itsenäisyyspäivänä senioriliikunnan kunniajäsenyyden. Se on seuran historian ensimmäinen.

Kunniajäsenyyden myötä hän saa osallistua senioriliikuntatunneille veloituksetta.

– Olen seniorijumpan vanhin. Olen käynyt siellä vuodesta 1991, kun jäin eläkkeelle autonasentajan töistä Volvolta. Tapanilan kuntosalilla on paljon hyviä kavereita ja ohjaajia. Olisi mukava päästä taas liikkumaan heidän kanssaan. Kuntosalilla tulee myös saunottua.

Aikaisemmin Hannes Jälkö asui Puistolassa. Niihin aikoihin hiihtosukset olivat kovassa käytössä.

– Hiihdin Malmin lentokenttää ympäri. Nyt en ole hiihtänyt pariin vuoteen.

Kuntonsa salaisuudeksi Jälkö mainitsee muun muassa hyvän unen, monipuolisen ravinnon, riittävän liikunnan ja säännöllisen päivärytmin.

Kesäisin mieliharrastuksiin kuuluvat muun muassa puutarhanhoito ja yleisurheilun seuraaminen.

Kommentoi