Anna koiralle turvallinen joulu ennakoimalla ja varautumalla – nämä jouluherkut vaarantavat lemmikkisi terveyden

Crista Lassfolk-Feodoroff

Joulu on tuoksujen ja herkkujen luvattua aikaa myös koirille.

Osa jouluherkuista on kuitenkin koirille jopa hengenvaarallisia. Karvatassulle sopimattomat jouluruoat voivat aiheuttaa koirakaverille vatsavaivoja tai jopa myrkytyksen.

Myös joulukasvit kuten jouluruusu, amaryllis, joulutähti, hyasintti ja misteli voivat aiheuttaa koiralle myrkytyksen oireita, jos se maistelee niitä.

Oma lukunsa ovat suolitukokset, jotka nekin ovat koiralle hengenvaarallisia. Suolitukoksia koirat saavat jouluisin perinteisesti etenkin kinkkuverkosta, luista ja kalanruodoista.

Jouluruokia ei siis koiraperheessä kannata jättää lainkaan vartioimatta juhlapöytään eikä koiran saataville muutoinkaan. Keittiössä roska-astioiden kannet on syytä pitää tiukasti suljettuina ja kaappien ovet kiinni, ettei koira pääse kaivamaan sieltä luita, ruotoja, kinkun verkkoa tai mitään muutakaan takuuvarmasti ongelmia tuottavaa.

Jos koira kuitenkin onnistuu syömään jotain sopimatonta, sen vointia pitää tarkkailla ja huolen herätessä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

Myrkytyksen oireet näkyvät yleensä ensimmäisten 4–24 tunnin kuluessa. Tavallisia myrkytyksen oireita ovat: heikentynyt yleisvointi, oksentelu, tärinä, pidätysongelmat, vatsakivut sekä lisääntynyt syljentuotanto ja janontunne.

Eläinten terveydenhuollon kanssa työskentelevät usein suosittelevat antamaan koiralle myös jouluna vain koiralle tarkoitettuja herkkupaloja sen sijaan, että antaisi niiden maistella ihmisten jouluruokia.

Myös vakuutusyhtiöiden etu on se, että lemmikinomistajat ovat kartalla koiralle sopimattomista ruoista. Eläinvakuutusyhtiö Agria onkin julkaissut listan yleisimmistä koiralle sopimattomista jouluruoista.

SUKLAA

Suklaa sisältää koiralle myrkyllistä teobromiinia, tumma suklaa sisältää korkean kaakaopitoisuutensa takia paljon teobromiinia ja on siksi koiralle vaarallisin.

Suklaan sietokyky on yksilöllistä, mutta yleisesti ottaen koira, joka painaa 10 kiloa, voi saada myrkytyksen oireita syötyään noin 100–200 grammaa maitosuklaata tai 25-50 grammaa tummaa suklaata.

Yleisimpiä suklaamyrkytyksen oireita ovat kuolaaminen, oksentelu, vatsavaivat, erityisen kova jano ja pissahätä.

JOULUKINKKU JA LUUT

Kinkku sisältää paljon rasvaa ja suolaa, jotka eivät ole koiralle hyväksi.

Kinkun ympärillä oleva verkko puolestaan voi syötynä aiheuttaa koiralle suolistotukoksen. Myöskään sian luut eivät ole koiralle hyväksi - sama koskee kalanruotoja ja siipikarjan luita. Älä siis anna koiralle jämäluita vaan ainoastaan koirille sopivia puruluita.

Varmistaaksesi, että koira ei pääse kinkkuun käsiksi anna kinkun jäähtyä koiran ulottumattomissa ja varmista, ettei koira pääse nappaamaan kinkun jämiä, verkkoa tai luita lautasilta tai roskiksesta.

TAIKINAT, PÄHKINÄT JA RUSINAT

Erilaiset taikinat eivät ole hyväksi koiralle, sillä niiden sisältämä hiiva voi alkaa käydä koiran vatsassa ja siten tuottaa koiralle humalaa muistuttavan sekavan olotilan.

Koiran vatsa ei kestä myöskään pähkinöitä, sillä se ei pysty pilkkomaan niitä. Glögin kanssa tarjottavat rusinat voivat myös aiheuttaa koiralle vatsavaivoja.

Ennakkovarautumiseen ohjeistaa puolestaan LähiTapiola, eläinlääkäri Eva Kaistin antamalla ostoslistalla.

Kaisti neuvoo varaamaan kotiin seuraavia apteekista saatavia tuotteita: 5 ml, 20 ml ja isolla koiralla 50 ml ruisku, 3 % vetyperoksidia, Carbomix lääkehiilijauhetta (ei lääkehiilikapseleja), ripulitilanteen tukivalmistetta, Antepsin närästyslääkettä sekä parafiiniöljyä.

– Vahinkojen välttämiseksi ennakointi on tärkeintä. Jos lemmikki kuitenkin on päässyt syömään jotain sopimatonta, ratkaisee usein määrä. Mielipidettä ja jatkotoimia kannattaa aina kysyä eläinlääkäristä, Kaisti neuvoo.

– Toisinaan lemmikin voi oksettaa, toisinaan voi edesauttaa suoliston tai maksan toimintaa vaaratilanteessa.

KOIRAN ENSIAPU

Vetyperoksidilla voi eläinlääkärin ohjeistuksella oksettaa koiran.

Lääkehiili sitoo itseensä myrkkyjä. Ripulitilanteissa käytettävät rehuvalmisteet sitovat itseensä nestettä ja rauhoittavat suolistoa. Antepsinilla voi rauhoittaa akuuttia gastriittia eli vatsalaukun ärsytystä.

Parafiiniöljy ei ole tavallinen öljy vaan poistuu elimistöstä sellaisenaan ja liukastaa suoliston matkan varrella.

Ruokakaupasta kannattaa varata kaappiin herkullista märkäruokaa, pari tölkkiä kypsää tankoparsaa tai hapankaalia sekä pari lihaliemikuutiota.

Märkäruokaan voi sekoittaa lääkehiilen.

Vedessä huuhdellun parsan tai hapankaalin säikeet kietoutuvat terävien esineiden, kuten luunsirujen ympärille ja tuovat vierasesineen suojatummin ulos.

Lihaliemestä voi keittää miedon elektrolyyttijuoman, jos lemmikkiä täytyy motivoida juomaan enemmän.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomien ilmestyminen on tauolla toistaiseksi
 2. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 3. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 4. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 5. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 6. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 7. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 8. Tuusulan asuntomessut: Pienet tontit puistojen reunoilla – Keravan uusille asukkaille piti osoittaa, ettei kotikaupunki ole vain nukkumalähiö
 9. Tuusulan asuntomessut: Asuntomessut on rakentamisen ajankuva – Tuusulan Lahelanrinteellä oli kunnia avata messujen 50 vuoden historia
 10. Tuusulan asuntomessut: Iso ruokapöytä ei ole enää olohuoneen fokus – kotitoimiston kalusteet ovat kevyitä ja helposti siirreltävissä ja taloteknologia maustaa etätyöntekoa
 11. Tuusulan asuntomessut: Esteettömyys saa kiitosta: vammaisneuvosto testasi messualueen
 12. Tuusulan asuntomessut: Kortteli tuo sukupolvet yhteen: messujen innovaatioihin kuuluvat muun muassa Toiveiden kortteli ja kotimaiset älylukot
 13. Tuusulan asuntomessut: ”Jos nyt sauna olisi” – Antti Kaikkosesta on muovautunut kätevä remonttireiska
 14. Kesäkuvakisa käy kuumana – Vielä kaksi viikkoa aikaa osallistua ja voittaa liput Heurekaan!
 15. Likainen liesituuletin voi aiheuttaa iljettävän yllätyksen – näistä merkeistä tiedät, milloin se pitää puhdistaa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Seinäjoen kasvu jatkuu - väkiluku ylitti heinäkuussa 63 000 asukkaan rajan
 2. Viesteihin ei kannata vastata - Mitä väliä sillä on, miltä lähettäjästä tuntuu?
 3. Ihmisen ei tarvitse juoda 2–3 litraa vettä päivässä – Lääkärit teilaavat HS:ssa muotihokeman: "Sen hyödystä ei ole mitään näyttöä"
 4. Anna otti 16-vuotiaana ison askeleen kohti itsenäistä elämää – oppilaitoksen asuntolasta tuli toinen koti, jossa yksi päivittäinen rutiini on ylitse muiden
 5. Rakennusliitto epäilee virhettä Kaivopuiston benjitornin käytössä: "Jonkun olisi pitänyt päivän päätteeksi laittaa puomi sisään"
 6. Kuluttaja paljastaa taas: 400 euron Garmin-urheilukellon verrokin saa reilulla 100 eurolla
 7. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 8. Vaasan Oy lopettaa leipomotoiminnan Seinäjoella, Tampereella ja Kuopiossa
 9. 32 500 suomalaista sai apua ilmiöön, joka voi viedä ennenaikaisesti hautaan – "Yksinäisyys on murrettavissa"
 10. Lidlin 0,99 euron uutuusoluesta tuli kuin tulikin hitti – "Päässyt loppumaan hetkellisesti"
 11. Rahapula vai raittius syynä? Tämä käppyrä romahti 1990-luvun laman tasolle
 12. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 13. Hanneksenrinteelle nousee 20 miljoonan biopolttolaitos
 14. Käteen jää 1 200 e/kk – Yle: Matalapalkkatyö tuli Suomeen pysyvästi, jopa sadattuhannet silpputyön ja sosiaaliturvan varassa
 15. Tällainen järkäle on Kaivopuiston 350 tonnin onnettomuusnosturi – toimitusjohtaja: "Se on ollut täysin kunnossa"

Näytä lisää