Mies löi mattoveitsellä silmään bussia Espoossa odotellutta työmatkalaista – valikoi uhrinsa sattumanvaraisesti

Kuvituskuva. Ilpo Kekki/ESM:n arkisto

Crista Lassfolk-Feodoroff

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut 36-vuotiaan Jani Töllin yhteisrangaistuksena 2 vuoden ja 3 kuukauden ehdottomaan vankeuteen törkeästä pahoinpitelystä ja kolmesta vahingonteosta.

Hänet oli passitettu Vantaan vankilaan jo valmiiksi ennen tuomiota.

Vahingonteot tapahtuivat 10.9.2019, jolloin Tölli rikkoi ikkunan kolmesta eri autosta. Noin viikko (16.9.2019) ikkunoiden rikkomisen jälkeen hän päätti haluavansa lyödä jotakuta.

Tölli varustautui väkivallantekoonsa mattoveitsen terällä.

Espoon Niittykummussa, Jousenkaaren bussipysäkin penkillä istui työstään kotimatkalla ollut mies linja-autoa odottelemassa.

Tölli tuli hänen luokseen, kyseli ensin jotain lyhyesti busseista ja löi sitten miestä avokämmenellä kasvoihin. Kädessään Töllillä oli mattoveitsen terä.

Uhri kertoi lyönnin tulleen niin nopeasti ja yllättäen, että hän ei ehtinyt reagoida siihen mitenkään. Lyönnin seurauksena hän tunsi viiltävää kipua vasemmassa silmässään, nousi ylös ja pakeni paikalta.

Uhrin arvion mukaan Jani Tölli seurasi hänen perässään jonkin matkaa.

Uhri sai apua ulkopuolisilta ja pääsi ambulanssilla sairaalaan. Hän joutui heti leikkaushoitoon.

Mattoveitsen terä oli viiltänyt haavan uhrin silmän läpi lävistäen silmämunan reilusti yli puolenvälin. Silmästä poistettiin vaurioituneita osia niin paljon, että silmämuna piti täyttää silikonilla.

Silmävamman lisäksi uhrilla todettiin viiltohaava otsassa.

Uhri menetti kokonaan vasemman silmänsä näkökyvyn. Lisäksi hänellä on lääkäreiden arvion mukaan silmähaavan suuruuden vuoksi sokeutumisen vaara myös vahingoittumattomassa silmässään.

Vaara perustuu sympaattiseen oftalmiaan, jolloin suuressa silmämunan vauriossa myös terve silmä reagoi ja tulehtuu niin pahoin, että sekin voi sokeutua. Riski on olemassa useita kuukausia.

Lääkärinlausunnon mukaan tilanteessa oli myös merkittävä riski sille, että mattoveitsen terä olisi lävistänyt uhrin silmäkuopan ja työntynyt uhrin aivoihin.

Uhrilla on tapahtuman jälkeen vaikeuksia totutella näkövamman muassaan tuomaan elämänmuutokseen, ja ylipäätään hyväksyä tapahtunut. Hän kärsii pelkotiloista ja muista psyykkisistä oireista jouduttuaan satunnaisen väkivallanteon uhriksi. Oireisiinsa uhri saa tukea psykologilta.

Jani Tölli ei halunnut tulla kuulluksi käräjillä, joten hänen kertomansa perustuu esitutkinnassa tehtyihin kuulusteluihin. Esitutkinnassa hän myönsi tekonsa ja kertoi valinneensa uhrinsa sattumanvaraisesti.

Bussipysäkillä kohtaamaansa uhriaan hän löi vakavassa vahingoittamistarkoituksessa ja halusi osua miestä nimenomaisesti silmään.

Vankeustuomion lisäksi Jani Tölli velvoitettiin mittaviin korvauksiin. Sokeuttamalleen miehelle hän joutuu maksamaan vahingonkorvauksia yhteensä 22 128,80 euroa sekä uhrin oikeudenkäyntikulut 3 397,60 euroa.

Uhrin korvausvaatimus oli enemmän, yhteensä lähes 37 000 euroa vahingonkorvauksia. Tölli puolestaan esitti sopivaksi korvaukseksi 10 850 euroa.

Rikkomistaan autonikkunoista Jani Tölli joutuu korvaamaan yhteensä noin 4 500 euroa.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen eli siihen voi hakea muutosta valittamalla hovioikeuteen tai ennakkopäätösvalituksella korkeimmalta oikeudelta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.