Riivaako Seinäjokea rottaongelma? – Tuholaistorjuja: "Maahan heitetty hampurilaisen jämä on rotalle seisova pöytä"

Kirjoittaja kohtasi Myyrmäen aseman tuntumassa rotan (kuvituskuva) ja tuumii, että ympäristön siivoamattomuus voi vaikuttaa asiaan. Juha Perämäki

Riina Haapala

Sosiaalisessa mediassa on viime päivinä kirjoitettu, että Katajalaakson ja Joupin alueella on nähty runsaasti rottia. Syyksi on arveltu muun muassa Ideaparkkia.

Seinäjoen kaupungin terveystarkastaja Esa Rissa sanoo, ettei rotista ollut ainakaan torstaihin mennessä tullut kaupungille ilmoituksia. Hän myös sanoo, ettei rottia voi laittaa Ideaparkin syyksi.

– Siitä on jo pitkä aika, kun Ideaparkkia on alettu rakentaa, Rissa huomauttaa.

Rissa muistuttaa, että rotta on ruoan perässä ja niiden määrän lisääntyminen johtuu ihmisen toiminnasta.

– Rotta on siellä missä ihminenkin. Ei niitä näy, jos ei ole ruokaa eikä rotta lähde monen kilometrin päähän metsään ruokaa etsimään.

Yksi suurimmista syistä rottien ilmaantumiselle on Rissan mukaan lintujen ruokinta.

– Ruokitaan lintuja ja siemenet varisevat maahan tai joku kaataa auringonkukansiemenet suoraan maahan. Ihmiset voivat sanoa, ettei ole rottia, kun ei niitä näy. Rotta liikkuu hämärällä. Kun ongelma on paha, rotat tulevat myös päivällä.

Rikkinäinen tai avoin roska-astia voi houkutella rottia, kuten myös pihalla olevat lemmikkien ruoat. Rissa muistuttaa, että jos rottaongelma on paha, on syytä kutsua paikalle ammattilainen.

Tuholaistorjuntayritys Anticimexin palvelupäällikkö Jukka Tietäväinen on kuullut keskustelusta, jonka mukaan Katajalaaksossa on havaittu runsaasti rottia. Tietäväinen sanoo, että sosiaalisessa mediassa esillä ollut kymmenen rotan loukutus kolmen päivän aikana kuulostaa isolta määrältä.

– Kanta on silloin varmaan viisinkertainen, Tietäväinen sanoo.

Katajalaakson mahdollinen rottaongelma ei kuitenkaan ole Anticimexille vielä heijastunut. Tietäväisen mukaan rottia torjutaan säännöllisesti, mutta mikään alue ei nouse ylitse muiden.

– Rotat eivät ole suuri ongelma. Hiirivuosi on ollut keskiarvoa ylempänä, mutta hiiret ovat helppo kohde. Ne ovat sen verran tyhmiä, että ne on helppo torjua, Tietäväinen sanoo.

Tietäväinenkään ei rottia Ideaparkin syyksi laittaisi, vaikka alueella olisikin rottapopulaatio elänyt.

– Ideaparkin alle jäi iso peltoalue. Jos siellä on rottakanta ollut, niin ne ovat johonkin lähteneet, Tietäväinen sanoo.

Todennäköisempi syy on kuitenkin ihminen. Lintujen ruokinta tai roska-astia, josta on pohjatulppa irronnut, ovat rotalle houkuttelevia kohteita.

Moni etenkin viikonloppuisin Joupin alueella liikkuva on myös huomannut, että pikaruokakääreitä on runsaasti myös roska-astioiden ulkopuolella.

– Sehän on ihan seisova pöytä rotalle, jos hampurilaisen jämät heitetään maahan. Jos ei pulut, naakat tai lokit ehdi ensin, niin rotat kiinnostuvat, Tietäväinen sanoo.

– Se on ihmisen tarjoama mahdollisuus, jonka avulla rotta pääsee lisääntymään. Omaa toimintaa pitäisi tarkastella kriittisesti. Pesäpaikan etsiminen ei ole rotalle ongelma vaan ruoka on se, joka vaatii töitä.

Näin torjut rottia

Jos ruokit lintuja, tarkista lintujen ruokintapaikka. Maahan pudonneet tai kaadetut siemenet ovat rotille herkkua.

Tarkista roska-astia. Jos roska-astia on rikki tai sen kansi on avoin, se voi houkutella rottia.

Tarkista, ettei pihalla ole rotalle piilopaikkoja.

Kommentoi