Ulospäinsuuntautunut käytös parantaa mielialaa – Introvertti hämmästyi tutkimuksen tuloksesta: "Miksi pitäisi teeskennellä muuta kuin on?"

Anne Lehtisen mielestä itsetuntemus on avain onnellisuuteen. Mervi Pasanen

toimitus

Jos olet introvertti eli sisäänpäinsuuntautunut, pyri käyttäytymään niin ulospäinsuuntautuneesti kuin kykenet. Tällä tavalla sinusta tulee aiempaa onnellisempi.

Näin kehottaa tuore University of California Riversiden tutkimus, joka julkaistiin Journal of Experimental Psychology: General -lehdessä. Asiasta kertoo tiedesivusto Sciencedaily.com

Yhdysvaltalaistutkimuksessa 123:a yliopisto-opiskelijaa pyydettiin käyttäytymään ulospäinsuuntautuneesti yhden viikon ja toisen viikon sisäänpäinsuuntautuneesti.

Tämä tarkoitti, että osan heistä piti rikkoa rajojaan ja käyttäytyä ekstrovertimmin tai introvertimmin kuin normaalisti.

Tutkijat kertoivat osallistujille, että aiemman tutkimuksen mukaan opiskelijat hyötyvät sekä introverttiuteen että ekstroverttiuteen liitetyistä piirteistä.

Osallistujia pyydettiin käyttäytymään viikon ajan niin puheliaasti, määrätietoisesti ja oma-aloitteisesti kuin he kykenivät. Myöhemmin ryhmää pyydettiin olemaan harkitsevaisia, hiljaisia ja varautuneita viikon.

Osallistujat kertoivat olevansa onnellisempia, kun he käyttäytyivät ulospäinsuuntautuneesti. He eivät ilmoittaneet kielteisistä asioista. Kun he toimivat sisäänpäinkääntyneesti, he voivat aiempaa huonommin.

University of California Riversiden tutkijan, psykologi Sonja Lyubomirskyn mukaan tutkimushavainnot viittaavat siihen, että moni pystyy manipuloimaan sosiaalista käyttäytymistään ja ulospäinsuuntautunut käytös parantaa yksilön hyvinvointia.

Helsingin yliopiston psykologi Jari Lipsanen ja Oulun yliopiston psykologian professori Mirka Hintsanen perehtyivät tutkimukseen toimituksen pyynnöstä.

Lipsanen pitää varsin selkeänä ja ymmärrettävänä tuloksena sitä, että sosiaalinen kanssakäyminen luo myönteisiä vaikutuksia.

– Hymyile ja sinulle hymyillään takaisin. Tervehdi iloisesti, niin saat todennäköisesti positiivisen vastareaktion. Jos ei tervehditä tai hymyillä, vastareaktio on vähemmän positiivinen.

– Tiivistäisin tutkimuksen tuloksen siten, että ihmisiä kannattaa kannustaa positiivisiin vuorovaikutuskokemuksiin muiden kanssa. Siitä tulee hyvä mieli itselle ja muille. Ehkä se ei ole yhtä raflaava sanoma kuin tutkijat ovat ajatelleet, mutta ehkä realistisempi, Lipsanen toteaa.

Anne Lehtisen mielestä introverttius ei tarkoita sitä, että introvertit olisivat epäsosiaalisia tai ujoja. Kyse on pikemminkin siitä, että he haluavat olla mieluummin taustalla kuin esillä. Kuva: Mervi Pasanen Mervi Pasanen

Tutkimuksessa käytetään englanninkielistä verbiä force – ihmisen siis pitäisi pakottaa itseään käyttäytymään mahdollisimman ekstrovertisti.

– Jos pakotetaan toimimaan jotenkin omien lähtökohtien vastaisesti, tämä voi olla kuormittavaa ja vaikuttaa hetkellisesti omaan tyytyväisyyteen tai onnellisuuteen. Esimerkiksi introvertti ei heti ole yhtä kotonaan tilanteissa, joissa joudutaan harrastamaan small talkia, Lipsanen ruotii.

Hintsasen mielestä ajatus on järkevintä kääntää niin, että ihmisen kannattaisi pyrkiä käyttäytymään niin ulospäinsuuntautuneesti kuin kykenee.

Hintsanen pitää tutkimustuloksia hyvin uskottavina ja loogisina.

– Ulospäinsuuntautuneisuus on yhteydessä positiiviseen mielialaan. Sosiaalinen kanssakäyminen parantaa mielialaa ja sisäänpäinkääntynyt käytös heikentää. Tämä on selvinnyt monessa tutkimuksessa.

Hintsanen tosin huomauttaa, että tutkimukset on tehty pääosin USA:ssa, jossa kulttuuri on hyvin erilainen.

– USA:ssa ulospäinsuuntautuneisuuteen suhtaudutaan yleensä positiivisesti, ja se saa helposti myönteistä vastakaikua. Jos taas Suomessa juttelee bussipysäkillä tuntemattomalle, voi saada vastaukseksi hyytävän hiljaisuuden. Ekstrovertista käytöksestä ei palkita Suomessa yhtä usein.

Se, miten paljon ekstrovertti käytös lisää yksilön hyvinvointia, onkin osin kulttuurisidonnaista.

– Suurin osa tutkimusryhmästä oli latinoja ja aasialaisia. Tutkimuksessa todettiin, että ulospäinsuuntautuneesta käytöksestä on enemmän hyötyä latinoille. Se voikin sopia paremmin heille kuin aasialaisille, joiden kulttuurissa arvostetaan enemmän hiljaisuutta, Hintsanen arvioi.

Hintsanen uskoo myös, että ikäryhmä voi vaikuttaa tuloksiin: nuoret opiskelijat kykenevät muokkaamaan käytöstään helpommin kuin ikäihmiset.

– Vanhemmilla persoonallisuus on pysyvämpi.

Hintsanen myöntää, että tutkimuksen mukainen käytöksen muuttaminen voi mennä teeskentelyn puolelle, mikä ei välttämättä ole toivottavaa.

– Mutta se saattaa muuttua aidoksi, jos siihen tottuu.

Lipsanen arvioi, ettei ihmisen onnellisuus ole yhteydessä persoonallisuuspiirteisiin.

– Niin introvertit kuin ekstrovertitkin ovat todennäköisesti ihan yhtä tyytyväisiä elämäänsä ja onnellisia.

Hintsanen on hieman eri mieltä tästä asiasta.

– Tutkimukset ovat kertoneet siitä, että ekstrovertit ovat onnellisempia kuin introvertit. Suurin osa tutkimuksista on tosin tehty USA:ssa, jossa ulospäinsuuntautuneisuudesta palkitaan, Hintsanen muistuttaa.

Lipsasen mielestä ympäristö hieman perusteettomasti suosii sosiaalista käyttäytymistä ja siten myös ulospäinsuuntautuneita ihmisiä.

Anne Lehtinen koetti parikymppisenä muokata käytöstään ulospäinsuuntautuneeksi sosiaalisen paineen takia. Kuva: Mervi Pasanen Mervi Pasanen

Mittatilausompelija Anne Lehtinen, 40, oudoksuu yhdysvaltalaistutkimuksen esittämää ajatusta. Tutkimuksen mukaan introvertin kannattaisi pyrkiä käyttäytymään niin ekstrovertisti kuin kykenee, koska tämä tekee onnelliseksi.

– Miksi pitäisi teeskennellä muuta kuin on? Tuoko se oikeasti onnea? introvertiksi tunnustautuva lahtelainen ihmettelee.

Lehtinen yritti parikymppisenä muokata käytöstään ulospäinsuuntautuneeksi.

– Halusin sopia paremmin joukkoon. Tulin kuitenkin surulliseksi, koska huomasin, ettei ulospäinsuuntautunut käytös tullut minulta luonnostaan.

Lehtinen hyväksyi pikkuhiljaa sen, ettei hän ole ekstrovertti.

– Tajusin, että viihdyn sellaisena kuin olen: vetäydyn mieluummin taustalle tarkkailijaksi kuin olen suuna päänä.

– Itsetuntemus on avain onnellisuuteen, Lehtinen kiteyttää.

Lehtinen työskenteli aiemmin terveydenhoitajana. Hoitotyössä Lehtinen oli paljon tekemisissä vanhusten kanssa.

– Siinä oli pakko mennä välillä epämukavuusalueelle. Toisen lähelle meneminen on ollut itselleni haaste.

Lehtinen luonnehtii itseään peruspositiiviseksi, mutta "ihmisten kanssa työskentely vie hirveästi energiaa".

– Introvertilta voi mennä kauan palautua työstä. Silloin tarvitsee omaa aikaa.

Lehtinen kouluttautuikin vähemmän sosiaalisuutta vaativalle alalle ja valmistui elokuussa mittatilausompelijaksi.

– Suoritin opinnot sen takia, ettei ompelutyössä tarvitse olla niin paljon tekemisissä ihmisten kanssa kuin hoitotyössä.

Anne Lehtinen arvioi, että introvertit voivat olla onnellisia siinä missä ekstrovertitkin. Kuva: Mervi Pasanen Mervi Pasanen

Lehtisen mielestä ihminen voi olla hyvin tyytyväinen elämäänsä, vaikka viettää aikaa omissa oloissaan.

– Ei siihen välttämättä tarvita muita ihmisiä.

– Minulle riittää se, että menen kauppaan, jossa sanon kiitos ja näkemiin. Jo se tekee iloiseksi.

Kahden teini-ikäisen lapsen äidillä on ystäviä, mutta hän viettää aikaa heidän kanssaan "aika harvakseltaan". Useimmat heistä asuvat muilla paikkakunnilla.

Lehtinen kertoo tulevansa onnelliseksi monesta asiasta.

– Tällaisia ovat muun muassa lukeminen, käsityöt, metsässä kulkeminen, musiikin kuuntelu ja ystävien näkeminen.

Lehtisen mielestä introvertit voivat olla onnellisia siinä missä ekstrovertitkin. Hänestä introvertit ymmärretään yleisesti väärin.

– Introverttius ei tarkoita sitä, että introvertit olisivat epäsosiaalisia tai ujoja vaan sitä, että he ovat mieluummin taustalla kuin estradilla.

– Introvertit voivat käyttäytyä hyvinkin ulospäinsuuntautuneesti tuttujen seurassa.

Kirjoittaja: Tuomas Massinen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomien ilmestyminen on tauolla toistaiseksi
 2. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 3. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 4. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 5. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 6. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 7. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 8. Tuusulan asuntomessut: Pienet tontit puistojen reunoilla – Keravan uusille asukkaille piti osoittaa, ettei kotikaupunki ole vain nukkumalähiö
 9. Tuusulan asuntomessut: Asuntomessut on rakentamisen ajankuva – Tuusulan Lahelanrinteellä oli kunnia avata messujen 50 vuoden historia
 10. Tuusulan asuntomessut: Iso ruokapöytä ei ole enää olohuoneen fokus – kotitoimiston kalusteet ovat kevyitä ja helposti siirreltävissä ja taloteknologia maustaa etätyöntekoa
 11. Tuusulan asuntomessut: Esteettömyys saa kiitosta: vammaisneuvosto testasi messualueen
 12. Tuusulan asuntomessut: Kortteli tuo sukupolvet yhteen: messujen innovaatioihin kuuluvat muun muassa Toiveiden kortteli ja kotimaiset älylukot
 13. Tuusulan asuntomessut: ”Jos nyt sauna olisi” – Antti Kaikkosesta on muovautunut kätevä remonttireiska
 14. Kesäkuvakisa käy kuumana – Vielä kaksi viikkoa aikaa osallistua ja voittaa liput Heurekaan!
 15. Likainen liesituuletin voi aiheuttaa iljettävän yllätyksen – näistä merkeistä tiedät, milloin se pitää puhdistaa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Komea feikkimies houkuttaa keski-ikäistä, yksinäistä naista netissä – "Sotilas, lääkäri, insinööri tai esimerkiksi öljynporauslautalla työskentelevä"
 2. Aaron puuttuvat miljoonat
 3. Tässäkö Suomen rauhallisin torikamera? – "Tänään meni yksi kuorma-auto"
 4. Viesteihin ei kannata vastata - Mitä väliä sillä on, miltä lähettäjästä tuntuu?
 5. Tällainen järkäle on Kaivopuiston 350 tonnin onnettomuusnosturi – toimitusjohtaja: "Se on ollut täysin kunnossa"
 6. IL: Matti Nykänen haudataan synnyinkaupunkiinsa – Pia-leskellä ei tietoa valtiollisista hautajaisista
 7. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 8. Kuluttaja paljastaa taas: 400 euron Garmin-urheilukellon verrokin saa reilulla 100 eurolla
 9. Vakuutuspetosten määrä kasvoi koronan aiheuttamien rahahuolien myötä – näistä merkeistä tarkastajien hälytyskellot alkavat soida
 10. Kesäkuvakisa käy kuumana – Vielä kaksi viikkoa aikaa osallistua ja voittaa liput Heurekaan!
 11. Ystävä: Michael Schumacherin toipuminen edennyt – katsoivat Saksan GP-kisan yhdessä televisiosta
 12. Wellnessmalli-kisan voittanut Veera, 20, uskalsi sanoa suoran näkemyksen kehopositiivisuudesta – reaktio yllätti
 13. Likainen liesituuletin voi aiheuttaa iljettävän yllätyksen – näistä merkeistä tiedät, milloin se pitää puhdistaa
 14. Tuusulan asuntomessut: Iso ruokapöytä ei ole enää olohuoneen fokus – kotitoimiston kalusteet ovat kevyitä ja helposti siirreltävissä ja taloteknologia maustaa etätyöntekoa
 15. Pikku Kakkosesta ja Semmareista tuttu Tuomo Nurmohallin konsertissa sunnuntaina

Näytä lisää