Seinäjoen Black Friday -kampanjan 99 euron tontteja on toistaiseksi myyty yksi kappale

Kuvituskuva. Kuvituskuva/ Heikki Toivanen

Matias Helinko

Seinäjoen kaupunki valjasti viime viikolla alkaneen Black Friday -alennusmyyntikampanjan Peräseinäjoen ja Ylistaron alueiden tonttikauppojen edistämiseksi. Päivän sijasta tarjous laajennettiin koskemaan kahta viikkoa. Aikavälillä entisten liitoskuntien alueilta on tavoitteena myydä yhteensä yhdeksän tonttia 99 euron kappalehinnalla.

Tonttien koot vaihtelevat 1000–1655 neliömetrin välillä. Rakennusoikeutta näillä on pääasiassa 250 neliömetriä, suurimmalla 1655 neliömetrin tontilla kuitenkin 350 neliömetriä. Tonteilla on kunnallistekniikka valmiiksi rakennettuna.

Tonttien varaaminen aloitettiin viime perjantaina kello yhdeksän aamulla. Tontit varataan ja myydään hakujärjestyksessä. Alkuviikkoon mennessä tontteja oli myyty yksi.

Halpuuttaminen on liitetty kaupungin Avaruuden pääkaupunki -kuntamarkkinointikampanjaan, mutta samaan aikaan syy on Peräseinäjoen ja Ylistaron alueiden vähentyneessä vetovoimassa.

– Haluamme tällä tarjouksella vauhdittaa Ylistaron ja Peräseinäjoen tonttikauppaa. Tonteilla on kunnallistekniikka jo valmiina eli ne ovat valmiita rakentamiseen, palveluvastaava Tarja Karhu kertoo.

– Nyt tonteista saa tuntuvan alennuksen, parhaimmillaan jopa 4463 euroa. [...] Eikä tontit ole muulloinkaan hinnalla pilattuja: hintataso ei kata edes kunnallistekniikan kustannuksia.

Vaikka kampanjan aikana myytyjen tonttien määrä ei nousisi suureksi, Karhun mukaan kampanja itsessään on herättänyt kiinnostusta alueisiin. Jokainen nyt myyty tontti on ainoastaan ”plussaa”.

– Tilanne vaikuttaa positiiviselta, ja olemme saaneet syksyn aikana mukavasti kyselyitä näihin alueisiin liittyen.

Entisten liitoskuntien alueiden vetovoima on puhuttanut.

Seinäjoen kaupungin elinvoimalautakunta otti alkuvuodesta esille Peräseinäjoen ja Ylistaron alueiden kehittämisen. Kaupungilta on toivottu panostuksia erityisesti liitoskuntien alueilla sijaitsevien tonttien myynnin edistämiseksi. Esimerkiksi Peräseinäjoen alueella tonttikauppoja on tehty viime vuosina ainoastaan muutamia, ja myymättömiä tontteja on lukuisia.

Tällä hetkellä Seinäjoen kaupungin asumisen ja ympäristön toimialan ylläpitämässä tonttipankissa on listattuna Peräseinäjoella 31 ja Ylistaron alueella 44 myytävää omakotitalotonttia.

Yhtenä toimenpiteenä kaupunkiympäristölautakunnalle esitettiin alkuvuodesta myymättömien omakotitalotonttien hintojen tarkistamista. Yhtenä perusteluna hinnan alennuksiin pidettiin sitä, että ”naapurit myyvät tontteja alennuksella”. Muun muassa Kauhava on toteuttanut kampanjan, jossa se myi tontteja halvimmillaan kymmenen euron hintaan.

Elinvoimalautakunnan huoleen alueiden vetovoimasta on peruste. Tilastokeskuksen vuosittain laatimassa ja tilastollisiin pienalueisiin perustuvassa tarkastelussa nämä alueet menettivät jälleen viime vuonna väestöään: Peräseinäjoki 2,5 prosenttia ja Ylistaro 0,8 prosenttia.

Viiden vuoden tarkasteluajanjaksolla Peräseinäjoki on menettänyt 6,5 prosenttia ja Ylistaro 3,2 prosenttia asukkaistaan. Seinäjoen alueen suurimmat väestötappiota on koettu juuri etelässä Peräseinäjoen ja Kihniän sekä pohjoisessa Ylistaron ja Kylänpään tilastoalueilla.

Tonttien alennusmyynnin ehdot:

Tontin hinta 99 euroa. Hintaan sisältyy lohkomiskulut sekä kaupanvahvistajan palkkio. Päätösmaksua tonttivarauspäätöksestä ei peritä.

Tonttivaraus on voimassa 30.6.2020 saakka ja tontin kauppakirja on allekirjoitettava varausaikana.

Ennen kauppakirjan allekirjoittamista on laitettava rakennuslupahakemus vireille.

Asuinrakennus on rakennettava asuttavaan kuntoon kahden vuoden kuluessa ja täysin valmiiksi kolmen vuoden kuluessa kauppakirjan allekirjoittamisesta.

Tontit eivät ole myyntiin rakentajien varattavissa. Tonttia ei myöskään saa myydä tai luovuttaa eteenpäin rakentamattomana tai osittain rakennettuna muulle kuin kaupungille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomien ilmestyminen on tauolla toistaiseksi
 2. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 3. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 4. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 5. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 6. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 7. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 8. Tuusulan asuntomessut: Pienet tontit puistojen reunoilla – Keravan uusille asukkaille piti osoittaa, ettei kotikaupunki ole vain nukkumalähiö
 9. Tuusulan asuntomessut: Asuntomessut on rakentamisen ajankuva – Tuusulan Lahelanrinteellä oli kunnia avata messujen 50 vuoden historia
 10. Tuusulan asuntomessut: Iso ruokapöytä ei ole enää olohuoneen fokus – kotitoimiston kalusteet ovat kevyitä ja helposti siirreltävissä ja taloteknologia maustaa etätyöntekoa
 11. Tuusulan asuntomessut: Esteettömyys saa kiitosta: vammaisneuvosto testasi messualueen
 12. Tuusulan asuntomessut: Kortteli tuo sukupolvet yhteen: messujen innovaatioihin kuuluvat muun muassa Toiveiden kortteli ja kotimaiset älylukot
 13. Tuusulan asuntomessut: ”Jos nyt sauna olisi” – Antti Kaikkosesta on muovautunut kätevä remonttireiska
 14. Kesäkuvakisa käy kuumana – Vielä kaksi viikkoa aikaa osallistua ja voittaa liput Heurekaan!
 15. Likainen liesituuletin voi aiheuttaa iljettävän yllätyksen – näistä merkeistä tiedät, milloin se pitää puhdistaa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Komea feikkimies houkuttaa keski-ikäistä, yksinäistä naista netissä – "Sotilas, lääkäri, insinööri tai esimerkiksi öljynporauslautalla työskentelevä"
 2. Aaron puuttuvat miljoonat
 3. Tässäkö Suomen rauhallisin torikamera? – "Tänään meni yksi kuorma-auto"
 4. Viesteihin ei kannata vastata - Mitä väliä sillä on, miltä lähettäjästä tuntuu?
 5. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 6. Kuluttaja paljastaa taas: 400 euron Garmin-urheilukellon verrokin saa reilulla 100 eurolla
 7. IL: Matti Nykänen haudataan synnyinkaupunkiinsa – Pia-leskellä ei tietoa valtiollisista hautajaisista
 8. Tällainen järkäle on Kaivopuiston 350 tonnin onnettomuusnosturi – toimitusjohtaja: "Se on ollut täysin kunnossa"
 9. Wellnessmalli-kisan voittanut Veera, 20, uskalsi sanoa suoran näkemyksen kehopositiivisuudesta – reaktio yllätti
 10. Ystävä: Michael Schumacherin toipuminen edennyt – katsoivat Saksan GP-kisan yhdessä televisiosta
 11. Tuusulan asuntomessut: Iso ruokapöytä ei ole enää olohuoneen fokus – kotitoimiston kalusteet ovat kevyitä ja helposti siirreltävissä ja taloteknologia maustaa etätyöntekoa
 12. Kesäkuvakisa käy kuumana – Vielä kaksi viikkoa aikaa osallistua ja voittaa liput Heurekaan!
 13. Väestöliiton Heli Vaaranen: ”Suhdetta ei voi aina korjata toimivaksi”
 14. Tuusulan asuntomessut: Esteettömyys saa kiitosta: vammaisneuvosto testasi messualueen
 15. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa

Näytä lisää