Iho- ja allergiapoli sai uudet tilat – edelliset vuodelta 1980

Iho- ja allergiapoliklinikan tilat päivitettiin remontissa nykyaikaan. Ylilääkäri Mirja Tuomiranta kertoo, että remontissa on huomioitu henkilökunnan toiveet. Riina Haapala

Riina Haapala

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin iho- ja allergiapoliklinikka on saanut uudet tilat. Avajaisia juhlittiin maanantaina. Poliklinikka toimii keskussairaalan G-osassa. Samalla juhlittiin poliklinikan 40-vuotista taivalta.

Poliklinikka oli vuoden väistötiloissa ja sillä välin G-osassa revittiin käytännössä kaikki auki. Ylilääkäri Mirja Tuomiranta kertoo, että tilat olivat ehtineet jäädä ajastaan jälkeen, sillä G-osaa ei ollut aiemmin remontoitu. Ilmastointi ei riittänyt ja tiloissa oli sisäilmaongelmia.

– Tämä oli vanha silmäpoli vuodelta 1980, Tuomiranta kertoo.

Tilojen suunnittelussa otettiin huomioon niin henkilökunnan kuin potilaidenkin toiveet.

– Meillä on paljon potilaita, jotka kärsivät kroonisesta ihosairaudesta. Heiltä on kysytty mielipiteitä, Tuomiranta kertoo.

Remonttia on Tuomirannan mukaan odotettu 15 vuotta. Aiemmin aina jokin kiireellisempi asia on kuitenkin ajanut edelle. Nyt uusilla tiloilla pitäisi pärjätä pitkään.

Siitä, kun iho- ja allergiapoliklinikka 40 vuotta sitten aloitti, on paljon ehtinyt muuttua. Tänä päivänä lievimpiä allergioita ei enää tutkita.

– Jos on vaikka lievä siitepölyallergia, niin riittää, että sen itse keväällä huomaa.

Hoidossa keskitytään nyt vakaviin, hengenvaarallisiin allergioihin.

– Ruoka-aineallergioita on yhä enemmän. Pähkinäallergia on lisääntynyt.

Poliklinikalla hoidetaan myös erilaisia vaikeita ihosairauksia. Niidenkin hoito on mullistunut.

– Esimerkiksi psoriaasin hoitoon on nykyään pistoslääkkeitä, joilla psoriasis pysyy oireettomana. Ne ovat auttaneet paljon, Tuomiranta kertoo.

Ennen psoriasispotilaat joutuivat käymään usein vastaanotolla. Nykyään pistoslääkkeitä käyttävä saattaa käydä kontrollissa vuoden välein.

– Ihopotilaalla on se ikävä, että kaikki näkevät sairauden. Etenkin nuoret eivät välttämättä lähde kotoa mihinkään.

Uusiin tiloihin on tehty myös päivänvalohuone, jolla hoidetaan ihosyövän esiasteita. Valohoidolla voidaan hoitaa laajojakin alueita ja se on kivuton menetelmä. Vaikeat ihosyövät leikataan edelleen, mutta lievissä tapauksissa valohoidolla voidaan ehkäistä syövän pahentumista.

Menetelmässä ihoa ensin kuoritaan ja sen jälkeen levitetään voide, joka aktivoituu valolla ja tuhoaa syövän esiasteet. Valohoitohuoneessa on nojatuoleja joissa hoidon ajan ollaan. Hoito kestää kaksi tuntia.

– Viikkojen aikana iho punoittaa ja kuorii, mutta kosmeettinen tulos on hyvä, arpia ei jää, Tuomiranta kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu