Maya-kulttuuri on yhä vahvasti läsnä Belizessä ja tarjolla pikaisestikin piipahtavalle turistille – temppelialueista yksi on ylitse muiden

Mayojen arkkitehtuuri tunnetaan parhaiten korkeista pyramiditemppeleistä. Xunantunichin temppeli on yksi harvoista temppeleistä, joiden laelle pääsee kipuamaan poutasäällä. Näkymät temppelin laelta ovat henkeäsalpaavat. Katri Kastikainen-Kivelä

toimitus

Auton ikkunan läpi näkyy kyltti, jossa lukee: ”Ole ylpeä belizeläinen.” Belize on täynnä mielenkiintoista katseltavaa. Ohi vilisevät talot, eikä joukosta löydä kahta samanlaista. Oli asumus sitten muutaman neliön kokoinen, laudoista rakennettu mökki tai kaunis tiilitalo puutarhan ympäröimänä, pihapiiristä ja sen asukkaista välittyy tyytyväisyys. Kylätiet ovat punamultaisia ja täynnä elämää.

Belize sijaitsee Keski-Amerikassa Jukatanin niemimaan kaakkoisosassa. Belizen pohjoispuolella on Meksiko, lännessä ja etelässä Guatemala ja idässä Karibianmeri upeine koralliriuttoineen. Koralliriutoilla on kuuluisa Great Blue Hole, Sininen aukko. Se tunnetaan yhtenä maailman upeimmista sukelluskohteista.

Belize on ainoa Keski-Amerikan maa, jonka virallinen kieli on englanti. Naapurimaissa puhutaan pääkielenä espanjaa, joka on belizeläisille toinen kieli kreolin ohella. Kielten paletti juontaa juurensa historiasta.

Mayojen jälkeen aluetta hallitsivat espanjalaiset, jotka kuitenkin lähtivät pian, koska rikkauksia alueella oli vain vähän. Tämän jälkeen vallassa olivat britit, kunnes Belize itsenäistyi 1981. Orjien mukana Belize on saanut afrikkalaisia vaikutteita.

Belizeläinen arkkitehtuuri on värikästä. Kahta samanlaista taloa on vaikea löytää. Kuva: Katri Kastikainen-Kivelä Katri Kastikainen-Kivelä

Belize tunnustaa Britannian monarkian hallitsijakseen ja on Kansanyhteisön jäsen. Käytännön hallitusvaltaa käyttää pääministeri hallituksineen. Brittiläismalliseen edustajainhuoneeseen valitaan edustajat joka viides vuosi, ja pääministeri on suurimman puolueen edustaja.

Belizen talous pohjautuu maatalouteen ja matkailuun. Tärkeimpiä maataloustuotteita ovat riisi, maissi ja pavut. Tärkein vientituote on sokeri, mutta myös banaanin ja sitrushedelmien tuotanto on laajaa. Belizen kansalliskukka on tummanvioletti orkidea, mutta sitäkin arvokkaampi trooppisten sademetsien aarre on mahonki.

Belizen ilmasto on trooppinen, ja sadekausi kestää toukokuulta marraskuulle. Useat belizeläiset talot on rakennettu paalujen päälle ilmaston vuoksi.

Maa kärsii säännöllisesti hurrikaanien ja trooppisten myrskyjen aiheuttamista rankkasateista ja tulvista. Tulvavesi on suuri uhka elinkeinolle ja taloudelle.

Värikkäät naamiot ovat tyypillisiä matkamuistoja. Kuva: Katri Kastikainen-Kivelä Katri Kastikainen-Kivelä

Yksi tärkeä osa Belizen houkuttelevuutta matkailumaana on maya-kulttuuri. Maya-aikakauden temppeleitä on maassa useita. Yksi tunnetuimmista on Xunantunich, joka sijaitsee Länsi-Belizessä vain noin kilometrin päässä Guatemalan rajalta. Kymmenen minuutin ajomatkan päässä temppelialueesta Belizen puolella sijaitsee San Ignacion kaupunki.

Xunantunichin alueen suurin temppeli on kymmenien metrien korkuinen, ja sen huipulta avautuvat upeat näkymät yli viidakon. Aluetta ympäröivän viidakon linnut, apinat ja liskot antavat oman panoksensa huikeaan elämykseen. Kansallislintu tukaani on tällä alueella harvinaisempi näky. Temppelialuetta kutsutaan myös ”kivinaiseksi”.

Mayoja pidetään asteekkien ja inkojen ohella Amerikan merkittävimpänä alkuperäisenä kulttuurikansana. Mayojen historiaan mahtuu julmia ihmisuhrauksia ja edistyksellistä tiedettä mutta myös pallopelejä ja muuta huvia.

Tavanomainen belizeläinen ruoka: riisiä ja papuja kookoskermassa haudutettuna murean kanan kera. Kuva: Katri Kastikainen-Kivelä Katri Kastikainen-Kivelä

Mayoille uskonto oli tärkeä. He rakensivat temppeleitä ja muodostivat kaupunkikeskittymiä. Uskonnolliset seremoniat haluttiin järjestää juuri oikeaan aikaan. Se oli syy tutkia taivaankappaleiden liikkeitä ja kehittää edistyksellisiä kalentereita. Tänä päivänä Belizen mayat elävät muun väestön keskuudessa tavallista arkeaan ja ylläpitävät kulttuuriaan.

Turismi, sen kehittäminen ja kasvattaminen, on Belizelle tärkeää. Matkailualalla työskentelevät belizeläiset, oppaat ja kuljettajat, ovat hymyileviä ja ammattimaisia.

He kiittelevät vuolaasti niitäkin turisteja, jotka ovat vain päivävierailulla. He kertovat arvostavansa vierailua ja olevansa iloisia siitä, että sana heidän hienosta maastansa leviää.

He tuntuvat toivovan aidosti, että Belize jättäisi vain hyviä muistoja matkailijoille. Kyltin sanoma ylpeästä belizeläisestä on läsnä.

Kirjoittaja: Katri Kastikainen-Kivelä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomat jää ilmestymistauolle
 2. Kuinka sinä uskalsit? – seinäjokelainen Päivi vaihtoi alaa ja perusti oman yrityksen viisikymppisenä eikä ole katunut päivääkään
 3. Suunnistuskausi alkaa Seinäjoella omatoimisesti
 4. Seinäjoen seurakunnan jumalanpalvelukset ottivat digiloikan – virtuaalilähetykset suositumpia kuin perinteiset
 5. Astetta hauskempaa ulkoilua – kokosimme vinkkejä Seinäjoelta
 6. Ideaparkin Citymarket ja Huhtala Logistics aloittavat yhteistyön – kuljettavat ostokset ilmaiseksi riskiryhmille
 7. Seinäjoelle tulossa kaupunkipyörät – 50 pyörää, 14 pysäkkiä
 8. Koronan seuraus: Rikollisuus vähentynyt Pohjanmaalla, mutta petosyritykset ja kotihälytykset lisääntyneet
 9. Seinäjoki alkaa jakaa kouluruokaa etäopetuksessa oleville oppilaille – annoksia jaetaan yli 1600
 10. Tuju-panimo sopeutuu – Harapaisissa toimivan pienpanimon tynnyriolut lorotetaan nyt käsipelillä pulloihin ja myydään panimomyymälässä
 11. Jäitkö työttömäski ja haluaisit opiskella? – SeAMK luopuu avoimen ammattikorkeakoulun opintomaksuista osittain
 12. Seinäjoen kaupunki soittaa yli 5000 ikäihmiselle – soittokierros alkaa yli 85-vuotiaista
 13. Limu ja lihis vaihtuivat kunnon lounaaseeen ja kalenteriin raivattiin tilaa liikunnalle - seinäjokelaisyrittäjä oppi nauttimaan liikkumisesta: "En olisi uskonut, että viikon paras hetki on jumppa"
 14. Asuntosijoittaja kaipasi helposti ostettavaa palvelua – kun sitä ei ollut, seinäjokelainen Jussi Takala perusti yrityksen itse
 15. Tässä on Seinäjoen Hyvä asiakaspalvelija 2020

Näytä lisää