Näin oudosti Pekka Haavisto yritti junailla Isis-lapset Suomeen – IS: "Olisi rikkonut lakeja ja kansainvälisiä sopimuksia"

Perustusvaliokunta on päättänyt yksimielisesti, että ulkoministeri Pekka Haaviston toimista pyydetään valtakunnansyyttäjää aloittamaan esitutkinta. Johanna Erjonsalo

Anniina Virtanen

Ulkoministeri Pekka Haavisto on taivutellut ministeriön konsulipäällikköä Pasi Tuomista tuomaan Syyrian al-Holin pakolaisleirien lapset Suomeen konsulikyydillä, kertoo Ilta-Sanomat Lehden mukaan tarkoitus oli kotiuttaa ainoastaan lapset, ei Isis-naisia, joista on käyty kiivasta keskustelua koko syksyn ajan.

IS:n saamien tietojen mukaan Tuominen kieltäytyi, jolloin Haavisto närkästyi vastarinnasta. Lopputuloksena Haavisto syrjäytti Tuomisen konsulipäällikön tehtävästään. Hänen paikalleen etsitään uutta henkilöä.

Haaviston vaatimus kotiuttaa lapset olisi vyöryttänyt kotiutuspäätöksen yksistään yhden virkamiehen harteille, koska poliittista päätöstä ei saatu aikaan. Jos Tuominen olisi toteuttanut Haaviston käskyn, Tuominen olisi IS:n mukaan rikkonut virkavelvollisuuttaan, lakeja ja kansainvälisiä sopimuksia.

Haavisto ei kommentoinut Ilta-Sanomille, mistä tapahtuneessa oli kyse.

– Ei mitään kommenttia al-Holin osalta sen vuoksi… että siellä tietysti normaalit konsulipalvelun säännöt tällaisella alueella pätevät, Suomen kansalaisia pyritään auttamaan, Haavisto vastasi IS:lle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu