Näin säilytät asiakirjat kotona – kauppakirjat kannattaa pitää tallessa vähintään pari vuotta

Kuvituskuva. Mikko Makkonen

toimitus

1 Kuitit ostoksista

Yrityksillä on ollut vuodesta 2014 asti velvollisuus tarjota kuitti asiakkaalle aina, kun tämä ostaa tuotteen tai palvelun. Velvollisuus ei koske ulkona tapahtuvaa tori- ja markkinamyyntiä.

Ainakin suurimmista ostoksista kannattaa säilyttää kuitit kolmen vuoden ajan, samoin laskut ja tiliotteet.

Luottokorttiostojen kuitteja kannattaa säilyttää siihen saakka, kunnes luottoyhtiö on laskuttanut ostoksen ja edelleen vielä kolmen vuoden ajan. Erityisesti ulkomailla luottokortilla tehdyistä ostoksista kannattaa säilyttää kuitit.

Jos tuotteella on pitkä takuuaika, kuitti on hyvä säilyttää koko takuuajan. Takuuajan päättyminen ei kuitenkaan merkitse sitä, että yrityksen vastuu virheestä samalla päättyisi. Jos takuuta ei ole tai se on kulunut umpeen, myyjä vastaa virheestä kuluttajansuojalain perusteella, eikä tätä vastuuta voi rajoittaa takuun ehdoilla.

Kuluttaja voi osoittaa tuotteen ostopaikan tai -ajan ilman kuittiakin. Esimerkiksi maksukorttitosite, tiliote tai liikkeen tarra tuotteen pakkauksessa voivat todentaa ostopaikan ja -ajan. Joskus voi riittää jopa se, että tuote kuuluu liikkeen myyntivalikoimaan.

E-laskut säilyvät verkkopankissa. Monilla kauppiailla on omia sähköisiä palveluita, jonne ostoksen tiedot automaattisesti tallentuvat.

2 Pankkiasioihin liittyvät asiakirjat

Kaikista pankin kanssa tehdyistä sopimuksista laaditaan yleensä kaksi kappaletta, joista pankin pitää säilyttää omansa koko asiakassuhteen ajan. Esimerkiksi konttorissa tapahtuneiden nostojen kuitit pankin pitää säilyttää kuuden vuoden ajan.

Lisäksi pankin on säilytettävä yleisempi tilikirja-aineisto, josta näkyy esimerkiksi, mikä summa on minnekin mennyt. Tästä aineistosta ei kuitenkaan näy enää sitä, millä perusteella summa on siirretty.

Monet sopimukset on mahdollista tehdä sähköisesti, jolloin ne tallentuvat verkkopankkiin.

Jos pankki on kertaalleen toimittanut asiakkaan haluaman tiedon esimerkiksi tiliotteessa, mutta asiakas on sen hukannut, pankki saattaa periä tiedon uudelleen antamisesta maksun. Jos tietojen etsiminen vaatii virkailijan työtä, maksu voi nousta satoihin euroihin.

3 Vakuutuksiin liittyvät asiakirjat

Erikseen vakuutettujen ja arvokkaiden tuotteiden kuitit kannattaa säilyttää, jotta mahdollisessa varkaus- tai muussa tilanteessa voi osoittaa omistaneensa tuotteen ja siitä maksamansa summan.

Jos vahinko on todettu korvattavaksi, sen korjaamiseen ja vahingon minimoimiseen liittyvät kuitit on syytä säilyttää.

On myös tärkeää säilyttää itse vakuutuskirja, koska siinä on olennaista tietoa vakuutuksesta, kuten vakuutusnumero. Se voi helpottaa esimerkiksi vahinkoilmoituksen tekemistä. Useilla yhtiöillä on omia sähköisiä säilytyspalveluja asiakirjoille. Jos vakuutuskirja on hävinnyt, yhtiöllä on siitä oma kappale.

4 Vuokrasopimus

Vuokrasopimus kannattaa säilyttää koko vuokra-ajan. Jäljennöstä vuokrasopimuksesta tarvitaan esimerkiksi haettaessa asumistukea Kelalta. Vuokrasopimusta ja todistusta vuokran määrästä ei tarvitse toimittaa, jos Kela saa vuokrasopimustiedot vuokranantajalta sähköisesti. Lista näistä vuokranantajista löytyy Kelan verkkosivuilta.

Tietosuoja sitoo vuokranantajaa säilyttämään vuokralaisensa henkilötiedot huolellisesti. Sekä tietojärjestelmiin tallennettuja että paperille tulostettuja tietoja on säilytettävä niin, etteivät ulkopuoliset pääse niihin käsiksi. Vuokranantajalla on oikeus säilyttää tietoja vain niin kauan kuin se on tarpeellista. Tarpeettomat tiedot on hävitettävä tai muutettava sellaiseen muotoon, ettei vuokralaista pysty niistä tunnistamaan.

5 Kauppakirjat

Kauppakirjoja on hyvä säilyttää ainakin pari vuotta kaupan toteutumisen jälkeen. Etenkin asunto- ja kiinteistökauppojen kauppakirjat ja niiden liitteet kannattaa säilyttää niin, että ne löytyvät tarvittaessa helposti. Niissä on hyödyllistä tietoa, jos koti pannaan myyntiin. Kiinteistökaupoissa kauppakirjaa on tärkeää säilyttää ainakin siihen asti, kun lainhuuto on toteutunut.

Kiinteistönvälittäjällä on velvollisuus säilyttää kauppakirja viisi vuotta kaupanteon jälkeen. Osa välittäjistä säilyttää niitä pitempäänkin.

6 Verotukseen liittyvät asiakirjat

Niistä tiedoista, jotka ovat oikein esitäytetyllä veroilmoituksella ei tarvitse säilyttää kuitteja. Tällaisia ovat esimerkiksi palkka- ja lainatietoja koskevat tositteet.

Säilytä kotitalousvähennystä ja omaisuuden luovutusta koskevat tositteet.

Asunnon ja työpaikan välisten matkojen kustannuksista ei tarvitse säilyttää tositteita, mutta mahdollinen ajopäiväkirja pitää säilyttää.

Jos teet lisäyksiä tai korjauksia esitäytettyyn veroilmoitukseesi, säilytä niitä koskevat kuitit ja tositteet kuusi vuotta verovuoden päättymisestä lukien.

Älä liitä kuitteja ja tositteita veroilmoitukseesi, vaan säilytä ne itselläsi. Verotoimisto pyytää niitä tarvittaessa.

Tositteet omaisuuden hankinta- ja perusparannusmenoista kannattaa säilyttää pidempäänkin. Tositteita voidaan tarvita tulevaisuudessa, jos lasketaan omaisuuden myymisestä syntyvää luovutusvoittoa tai -tappiota.

Koonnut: Sanni Haikarainen. Lähteet: jaostopäällikkö Vesa Sainio, Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINE; toimitusjohtaja Jussi Mannerberg, Suomen kiinteistönvälittäjät ry; jäteneuvoja Anne Laitinen, Metsäsairila oy; sovelluspäällikkö Petri Markkanen, Kaakon Viestintä; Kuluttajaliitto; Suomen vuokranantajat ry; vero.fi; kela.fi; kielitoimistonsanakirja.fi

Kirjoittaja: Sanni Haikarainen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomien ilmestyminen on tauolla toistaiseksi
 2. Oma raha: Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 3. Matkalla kotimaassa: Muumimaailmassa sadusta tulee hetkeksi totta – Tove Janssonin rakastettujen tarinoiden hahmoja pääsee tapaamaan poikkeuskesänäkin
 4. Esitutkinta valmistui: Naamiomiesten Espoossa tavoittelemasta kontista löytyi "tiiliskivinä" 176 kiloa kokaiinia – arvo 25 miljoonaa euroa
 5. Hyvinvointi: Antti Kuparinen, 37, päätyi paarman pureman vuoksi infektio-osastolle tiputukseen – "Molempia jalkojani alkoi särkeä aivan mielettömästi, ja kuume nousi 39,7:ään"
 6. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 7. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 8. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 9. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 10. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 11. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 12. Tuusulan asuntomessut: Pienet tontit puistojen reunoilla – Keravan uusille asukkaille piti osoittaa, ettei kotikaupunki ole vain nukkumalähiö
 13. Tuusulan asuntomessut: Asuntomessut on rakentamisen ajankuva – Tuusulan Lahelanrinteellä oli kunnia avata messujen 50 vuoden historia
 14. Tuusulan asuntomessut: Iso ruokapöytä ei ole enää olohuoneen fokus – kotitoimiston kalusteet ovat kevyitä ja helposti siirreltävissä ja taloteknologia maustaa etätyöntekoa
 15. Tuusulan asuntomessut: Esteettömyys saa kiitosta: vammaisneuvosto testasi messualueen

Näytä lisää