Keskiaikaiset linnat ja maalaiskylät ihastuttavat Dordognessa – Beynac on tuttu monista historiallisista elokuvista

Beynacin linnan jylhyyteen ovat ihastuneet monet taiteilijat, kirjailijat sekä elokuvaohjaajat. Johanna Rauhaniemi

toimitus

Castelnaudin linna hallitsee Dordognen jokilaaksoa korkean jyrkänteen harjalta. Joen penkereitä reunustavat pellot ja metsät. Paikoin virran ylitse kulkee kaarisilta.

Castelnaud sijaitsee Lounais-Ranskassa, Dordognen departementissa. Kautta aikojen sen torneista on jo kaukaa huomattu niin viholliset kuin satunnaiset kulkijat.

Muistona linnan sotaisasta menneisyydestä huoneissa on esillä taisteluvälineitä, haarniskoita, pukuja ja vanhoja huonekaluja. Linnan keskiaikaisten aseiden museo sisältää yli 200 esinettä.

Aseiden käyttöä on Castelnaudissa havainnollistettu monin keinoin. Sisäpihan katapultit on tehty vanhojen piirustusten mukaan. Katapultteja käytettiin hyökkäysten torjumiseen. Näkyvälle paikalle aseteltuina ne toimivat myös vihollisten pelotteina.

Pienissä kylissä on viehättäviä aukioita ja historiallisia rakennuksia. Kesään kuuluvat olennaisina myös kauniit kukkaistutukset. Kuva: Johanna Rauhaniemi Johanna Rauhaniemi

Castelnaudista on lyhyt matka Beynaciin. Voittamattomalta vaikuttavan linnan valtasi vuonna 1190 Englannin kuningas Richard I eli Richard Leijonamieli. Kului 15 vuotta, ja kreivi Simon IV de Montfort palautti omistajuuden ranskalaisille.

Karuudessaan Beynac voittaa Castelnaudin. Linnan huoneissa saa kierrellä omaan tahtiinsa. Hämyisä keittiö sekä tornihuone ovat kierroksen hienoimpia kohteita.

Näkymät Beynacin muureilta alas laaksoon ovat vaikuttavat. Tietystä paikasta näkee kerralla Fayracin, La Malartien, Marqueyssacin ja Castelnaudin linnat. Lippukassan luona on Jeanne d`Arc -elokuvan juliste. Monien historiallisten elokuvien tavoin se on kuvattu Beynacissa.

Sekä Castelnaud että Beynac ovat avoinna joka päivä ympäri vuoden.

Dordognessa ja sen naapurialueilla linnojen ja puutarhojen ohella myös idylliset kylät, kuten Saint-Léon-sur-Vézère, ovat hyviä retkikohteita. Alzou-joen rannan jyrkänteeseen rakennettu Rocamadour on Ranskan vanhin pyhiinvaelluskohde.

Suotuisan ilmastonsa ansiosta kastanjat sekä kirsikka- ja luumupuut viihtyvät hyvin seudulla. Pitkäaikaisia viljelykasveja ovat maissi sekä tupakka. Paikallisia toreja kiertelemällä saa kuvan laakson antimista. Sarlat-la-Canédan kesätorin tungoksesta löytää vuohenjuustoa, viiniä, tryffeleitä, hanhenmaksaa ja saksanpähkinäöljyä. Kylien asukkaille torikauppa on tärkeä elinkeino, samoin sen tuoma turismi.

Kylistä voi vuokrata sekä kanootteja että polkupyöriä. Dordogne-joessa liikennöi myös laivoja. Uimaan pääsee ainakin Castelnaudissa. Rannalta virta näyttää voimakkaalta. Joki on kuitenkin matala ja kahlaamalla etenee jopa vastarannalle saakka. Menoa hidastavat pohjan pienet, pyöreät kivet.

Vierailijoiden viihdytykseksi Castelnaudin katapulteilla järjestetään ammuntanäytöksiä. Lähellä uloskäyntiä on myös pieni teatterilava. Kuva: Johanna Rauhaniemi Johanna Rauhaniemi

Dordognen sivujoen, Vézèren, laaksosta koulupojat löysivät vuonna 1940 Lascaux'n esihistorialliset luolat. Niiden seinille esi-isämme maalasivat noin 17 000 vuotta sitten eläimiä ja mystisiä symboleita. Persoonallisten, graffiteja muistuttavien luolamaalausten merkitys on yhä arvoitus.

Lascaux'n alkuperäisiin luoliin ei yleisö enää pääse. Vierailijoiden hengityksestä vapautuva hiilidioksidi on liian haitallista maalauksille. Maalausten jäljennökset ovat esillä läheisessä Lascaux II:ssa sekä Lascaux IV:ssa. Jäljennökset on tehty vanhoilla menetelmillä ja pigmenteillä.

Rocamadourin kylä on rakennettu melkein pystysuoran jyrkänteen päälle, kolmeen eri kerrokseen. Kuva: Johanna Rauhaniemi Johanna Rauhaniemi

Dordognessa ja sen lähiseudulla on nähtävissä myös pienempiä esihistoriallisia luolia sekä tippukiviluolia. Yksi hienoimmista luolista on Pech Merle. Oppaan taskulampun valossa sen seinillä juoksevat mammutit, biisonit ja hevoset.

Luolassa näkee myös harvinaisia ihmishahmoja sekä yhden kalan. Kämmenten jäljet on tehty puhaltamalla punainen väriaines onton kasvinvarren läpi.

Castelnaudin huipulta näkee hyvällä säällä Dordogne-joen koko komeudessaan. Kuva: Johanna Rauhaniemi Johanna Rauhaniemi

Kirjoittaja: Johanna Rauhaniemi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomien ilmestyminen on tauolla toistaiseksi
 2. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 3. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 4. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 5. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 6. Tuusulan asuntomessut: Pienet tontit puistojen reunoilla – Keravan uusille asukkaille piti osoittaa, ettei kotikaupunki ole vain nukkumalähiö
 7. Tuusulan asuntomessut: Asuntomessut on rakentamisen ajankuva – Tuusulan Lahelanrinteellä oli kunnia avata messujen 50 vuoden historia
 8. Tuusulan asuntomessut: Iso ruokapöytä ei ole enää olohuoneen fokus – kotitoimiston kalusteet ovat kevyitä ja helposti siirreltävissä ja taloteknologia maustaa etätyöntekoa
 9. Tuusulan asuntomessut: Esteettömyys saa kiitosta: vammaisneuvosto testasi messualueen
 10. Tuusulan asuntomessut: Kortteli tuo sukupolvet yhteen: messujen innovaatioihin kuuluvat muun muassa Toiveiden kortteli ja kotimaiset älylukot
 11. Tuusulan asuntomessut: ”Jos nyt sauna olisi” – Antti Kaikkosesta on muovautunut kätevä remonttireiska
 12. Kesäkuvakisa käy kuumana – Vielä kaksi viikkoa aikaa osallistua ja voittaa liput Heurekaan!
 13. Likainen liesituuletin voi aiheuttaa iljettävän yllätyksen – näistä merkeistä tiedät, milloin se pitää puhdistaa
 14. Oma raha: Hotellihuoneita siivoava Riia Korhonen, 35, on monesti harkinnut alan vaihtoa kehnon palkan takia – "Vaikka rakastankin itse työtä, olen saanut tästä ammatista monta kertaa tarpeekseni"
 15. Rakennusliitto epäilee virhettä Kaivopuiston benjitornin käytössä: "Jonkun olisi pitänyt päivän päätteeksi laittaa puomi sisään"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tuusulan asuntomessut: Pienet tontit puistojen reunoilla – Keravan uusille asukkaille piti osoittaa, ettei kotikaupunki ole vain nukkumalähiö
 2. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 3. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 4. Viesteihin ei kannata vastata - Mitä väliä sillä on, miltä lähettäjästä tuntuu?
 5. Tuusulan asuntomessut: Iso ruokapöytä ei ole enää olohuoneen fokus – kotitoimiston kalusteet ovat kevyitä ja helposti siirreltävissä ja taloteknologia maustaa etätyöntekoa
 6. Käytkö töissä vain rahan takia? Psykologi puhkaisee kuplan yleisestä hokemasta
 7. Tuurin kyläkauppaan kuninkaallinen julkisivu - "Tulee herättämään erilaisia tunteita meissä kaikissa"
 8. Rakennusliitto epäilee virhettä Kaivopuiston benjitornin käytössä: "Jonkun olisi pitänyt päivän päätteeksi laittaa puomi sisään"
 9. Uusi ilmiö: serbialaiset vuokrasivat Suomesta omakotitaloja kannabiksen viljelyyn – "hyödynnetään suomalaisen maaseudun rauhaa"
 10. Tuusulan asuntomessut: Esteettömyys saa kiitosta: vammaisneuvosto testasi messualueen
 11. Ihmisen ei tarvitse juoda 2–3 litraa vettä päivässä – Lääkärit teilaavat HS:ssa muotihokeman: "Sen hyödystä ei ole mitään näyttöä"
 12. Tuusulan asuntomessut: ”Jos nyt sauna olisi” – Antti Kaikkosesta on muovautunut kätevä remonttireiska
 13. 9-vuotiaan Fortnite-koukku: Pissasi mieluummin allensa kuin lopetti pelaamisen – tästä ilmiöstä tunnettu suomalaispsykiatri on puhunut vuosia
 14. Rakastatko suklaata, mutta et siedä viljaa? – Testaa nämä gluteenittomat kahden suklaan keksit
 15. Syyttäjä: Raaseporin tasoristeysturman nuori varusmieskuski ei nähnyt raiteille 13 sekuntiin – välttyy kokonaan syytteiltä

Näytä lisää