Keskuspuistossa kasvaa Seinäjoen kaupungin ikäinen kuusi, joka symboloi Lakeuden kansan kasvua – Hiilidioksidia se on sitonut 2 300 kiloa

Seinäjoen kuusi kasvaa Keskuspuistossa. Puu oli sen istuttamishetkellä toukokuussa 1960 nelivuotias ja 47 senttimetrin korkuinen taimi. Matias Helinko

Matias Helinko

Seinäjokelaista kaupunkimenoa on lähes sen koko olemassa olon ajan seurannut yksi ulkoisesti tavallinen metsäkuusi, Picea Abies, kenties keskusta-alueen vanhin sen harvoista viheryksilöistä.

Seinäjoen kauppala ja Seinäjoen maalaiskunta yhdistyivät kaupungiksi lähes 60 vuotta sitten, vuoden vaihteessa 1960. Juhlallisuuksia seuranneena keväänä Keskuspuistoon istutettiin 20. toukokuuta Kaupungin kuusi. Istuttamishetkellä se oli nelivuotias ja 47 senttimetrin korkuinen taimi.

Nimikkopuun lahjoitti Etelä-Pohjanmaan Metsänhoitolautakunta, ja Seinäjoen kuusi -nimen saanen puun istuttivat Etelä-Pohjanmaan Metsänhoitolautakunnan Juho Koivisto ja Lauri Rantala Tehtävässä avusti Seinäjoen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Martti Ilmari Kantele

Puun oli osapuolten mukaan tarkoitus symboloida Lakeuden kansaa ja sen kasvua.

– Hartain mielin, kaikkea hyvää toivottaen, olemme työntäneet eteläpohjalaiseen maaperään tämän kuusen. Toivomme kuusen kasvavan kilpaa Lakeuden kansan kanssa. Toivomme kuusen samalla symboloivan tätä lakeuden kansaa, joka ei muuta pyydä kuin saada rauhassa tehdä työtään kotikonnuillaan, kuvaili maanviljelysneuvos Koivisto istutustilaisuudessa pitämässä puheessaan.

Kaupungin puolesta kuusen otti vastaan kaupunkioikeudet saaneen Seinäjoen kaupunginjohtaja Olavi Piha

– Sanotaan, että sitä kuusta kuuleminen, jonka juurella asunto. Tämän kuusen juurella on meidän asuntomme. Ja se on arvokas muistomerkki tässä puistossa, Piha runoili tuoreen kaupungin johtajana.

Nimikkopuu oli lahjoitettu Seinäjoen kaupungille sen kunniaksi loppiaisena 1960 järjestetyssä kaupunkijuhlassa.

Puuta kenties merkittävämpi lahjoitus oli Metsänhoitolautakunnan antama lupaus siitä, että se kunnostaisi Etelä-Pohjanmaan Maanviljelysseuran lahjoittamalle noin hehtaarin kokoiselle alueelle puiston. Tämä luovutettu alue sijaitsi niin sanotulla Sahalan palstalla. Osapuolten tavoitteena oli istuttaa kotimaisista puulajeista koostuva puistometsikkö.

Nykyisin alue tunnetaan Raakunapuistona, joka rajoittuu Sahalankadun päähän Seinäjoki-jokirantaan, Fallesmanin poliisiasemaa vastapäätä.

Puiston puuston istutukset on tehty kesän 1960 aikana. Töitä oli suorittamassa metsäylioppilaat, maa- ja metsätaloustieteen opiskelijat.

Lääneittäin toimineet Metsänhoitolautakunnat perustettiin aikanaan valvomaan metsälakia ja edistämään metsänviljelyä. Yli sata vuotta perustamisensa jälkeen niiden perillisenä toimii Suomen metsäkeskus.

Seinäjoen kuusen lahjoittajan edustajat laativat arvion puun tämän hetkisen kunnosta.

Metsäkeskuksen läntisen palvelualueen elinkeinopäällikkö Yrjö Ylkäsen mukaan kyseessä on tavallinen suomalainen metsäkuusi, Picea Abies. Kuusi on 24 metriä korkea, rinnankorkeusläpimitta 1,3 metrin korkeudelta on 60 cm, ja puun tilavuus on noin 2,3 kuutiota.

Ulkopuolisen tarkastelun perusteella Seinäjoen kuusi näyttää kaikin puolin terveeltä. Se on runsasoksainen, sillä se on saanut kasvaa avoimella paikalla.

– Puu on nykyiseen kokoonsa kasvaessaan sitonut ilmasta yhteensä noin 2 300 kg hiilidioksidia, mikä vastaa nykyaikaisen henkilöauton keskimääräisiä noin 20 000 ajokilometrin aiheuttamia päästöjä, Ylkänen laskee sidottua hiilimäärää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomat jää ilmestymistauolle
 2. Kuinka sinä uskalsit? – seinäjokelainen Päivi vaihtoi alaa ja perusti oman yrityksen viisikymppisenä eikä ole katunut päivääkään
 3. Suunnistuskausi alkaa Seinäjoella omatoimisesti
 4. Seinäjoen seurakunnan jumalanpalvelukset ottivat digiloikan – virtuaalilähetykset suositumpia kuin perinteiset
 5. Astetta hauskempaa ulkoilua – kokosimme vinkkejä Seinäjoelta
 6. Ideaparkin Citymarket ja Huhtala Logistics aloittavat yhteistyön – kuljettavat ostokset ilmaiseksi riskiryhmille
 7. Seinäjoelle tulossa kaupunkipyörät – 50 pyörää, 14 pysäkkiä
 8. Koronan seuraus: Rikollisuus vähentynyt Pohjanmaalla, mutta petosyritykset ja kotihälytykset lisääntyneet
 9. Seinäjoki alkaa jakaa kouluruokaa etäopetuksessa oleville oppilaille – annoksia jaetaan yli 1600
 10. Tuju-panimo sopeutuu – Harapaisissa toimivan pienpanimon tynnyriolut lorotetaan nyt käsipelillä pulloihin ja myydään panimomyymälässä
 11. Jäitkö työttömäski ja haluaisit opiskella? – SeAMK luopuu avoimen ammattikorkeakoulun opintomaksuista osittain
 12. Seinäjoen kaupunki soittaa yli 5000 ikäihmiselle – soittokierros alkaa yli 85-vuotiaista
 13. Limu ja lihis vaihtuivat kunnon lounaaseeen ja kalenteriin raivattiin tilaa liikunnalle - seinäjokelaisyrittäjä oppi nauttimaan liikkumisesta: "En olisi uskonut, että viikon paras hetki on jumppa"
 14. Asuntosijoittaja kaipasi helposti ostettavaa palvelua – kun sitä ei ollut, seinäjokelainen Jussi Takala perusti yrityksen itse
 15. Tässä on Seinäjoen Hyvä asiakaspalvelija 2020

Näytä lisää