Jalasjärven nuorisotila Wilhola kerää viikosta toiseen isoja määriä nuoria – perinteiset aktiviteetit kiinnostavat yhä

Jalasjärven nuorisotila Wilholan tämän syksyn hitti ovat palapelit. Kuvassa palapeliä tekemässä Juha Yli-Kohtamäki ja nuoriso-ohjaaja Siiri Mannila. Riina Haapala

Riina Haapala

Jalasjärven nuorisotila Wilhola kerää viikoittain kovia kävijämääriä. Perjantaisin Wilholassa käy noin sata nuorta. Muina päivinä nuoria on 20–50.

Nuoriso-ohjaaja Siiri Mannila sanoo, että syitä suosioon on todennäköisesti monia.

– Meillä on 5. ja 6.-luokkalaisille omat ajat ja kesäleirit pidetään täällä, jolloin paikka tulee tutuksi, Mannila kertoo.

Ohjaajaporukka on Jalasjärvellä melko vakiintunut. Mannila aloitti Wilholassa viisi vuotta sitten iltaohjaajana ja on nyt reilun parin vuoden ajan toiminut nuoriso-ohjaajana.

– Ajattelisin niin, että täällä on hyvä henki ja kiva tulla.

Toki nuorisotilalla on myös vetonauloja, jotka houkuttelevat. Yksi sellainen on pelihuone, jossa on kuusi lahjoituksena saatua pelitietokonetta pelituoleineen.

– Ei kaikilla ole varaa ostaa parin tonnin koneita.

Tämän syksyn kovin kävijämäärä on 121 nuorta.

– Ehkä sekin innostaa, että kun täällä käy niin paljon nuoria, että mitä erikoista täällä on.

Kurikassa on kolme nuorisotilaa ja Mannila kertoo Wilholan olevan niistä suosituin. Toki myös tilat ovat omaa luokkaansa. Wilhola on 1900-luvun alussa rakennettu ja siellä on tilaa pelata ja hengata. Myös perinteiset aktiviteetit, kuten biljardi, pingis ja bingo vetävät edelleen.

Mannila perusti Wilholalle pari vuotta sitten Instagram-tilin, jotta nuoret tavoitettaisiin paremmin. Yhteistyötä tehdään tiiviisti myös Jalasjärven yläkoulun kanssa.

– Kymmenen vuotta sitten, kun olin itse 14, täällä kävi yhtä paljon porukkaa kuin nyt. Kun aloitin iltaohjaajana, kävi vähemmän. Mutta ei täällä ole niin paljon hengailupaikkoja.

Tänä syksynä Wilholassa on aloitettu myös omat ajat seitsemäsluokkalaisille, jotta kynnys tulla madaltuisi.

Yläkoululaiset keräsivät tänä syksynä taksvärkillä rahaa myös Wilholalle. Rahojen käyttöön nuoret saavat itse vaikuttaa.

– Sohvia ja pelejä on toivottu, Mannila kertoo.

Erityinen villitys tänä syksynä ovat olleet palapelit. Mannila on ostanut Wilholaan tuhannen palan palapelejä, joita tehdään porukalla.

Yksi palapeleistä innostuneista on 15-vuotias Juha Yli-Kohtamäki Hän käy Wilholassa joka päivä tekemässä palapelejä ja viettämässä aikaa. Yksi toivekin hänellä on.

– Uusi sohva, Yli-Kohtamäki toteaa.

13-vuotiaat Milla Takala ja Vilma Luhtanen käyvät Wilholassa kerran viikossa tai kahdessa.

– Ollaan kavereiden kanssa, pelataan biljardia ja ilmakiekkoa, he kertovat.

Entä mitä he toivoisivat Wilholaan?

– Just dance -tanssipeliä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu