Postilakko viivästyttää Kelan tukipäätöksiä: "Olemme joustaneet"

Kuvituskuva JOHANNA ERJONSALO

toimitus

Postilakon vuoksi Kela ei ole lakkauttanut sellaisia asumistukia, joiden vuosi- tai määräaikaistarkistus olisi joulukuun alussa, vaikka tarkistusta ei ole haettu määräajassa.

Kun asumistuen vuosi- tai määräaikaistarkistukseen on noin kuukausi aikaa, Kela lähettää tuensaajalle kirjeen, jossa muistutetaan tarkistuksesta.

Asiakkaan pitää tehdä tarkistushakemus kirjeessä kerrottuun määräaikaan mennessä. Liitteeksi tarvitaan selvitykset muuttuneista tiedoista.

Jos asiakas ei palauta hakemusta määräaikaan mennessä, asumistuen maksu lakkaa.

Postilakon vuoksi on mahdollista, että Kelan muistutuskirjeet eivät ole saapuneet asiakkaille ajoissa. Lisäksi on mahdollista, että asiakkaiden postittamat tarkistushakemukset eivät ole saapuneet Kelaan.

– Kela on joustanut, jotta yhdenkään asiakkaan tuki ei katkeaisi sen vuoksi, että tieto määräaikaistarkistuksesta ei ole tullut perille. Tämän vuoksi emme ole lakkauttaneet niitä asumistukia, jotka olisi pitänyt tarkistaa 1.12.2019, vaikka tarkistusta ei ole haettu. Näin ollen asiakkaat saavat asumistuen joulukuussa aiempien kuukausien tapaan, Kelan etuusjohtaja Anne Neimala kertoo tiedotteessa.

– Tämä kuitenkin tarkoittaa, että joukossa on asiakkaita, joiden tuen määrä olisi tarkistuksen seurauksena muuttunut tai joiden tuki olisi pitänyt lakkauttaa. Heidän tukensa joudutaan tarkistamaan takautuvasti.

Jos tuen määrä suurenee tarkistuksessa, Kela maksaa korotuksen välittömästi. Jos tuen määrä pienenee tarkistuksessa, mahdollinen liikamaksu peritään yleensä takaisin.

– Pahoittelemme asiakkaille mahdollisesti aiheutuvaa vaivaa. Postilakko on poikkeustilanne. Ensisijaista oli varmistaa, että kenenkään tuki ei lakkaa sen vuoksi, ettei tieto tarkistuksesta ole tullut perille, Neimala sanoo.

Hän neuvoo, että asiakkaiden kannattaa selvittää tuen tarkistusajankohta ja tehdä tarkistus tarpeen mukaan

Yleinen asumistuki tarkistetaan viimeistään vuoden kuluttua sen myöntämisestä tai edellisestä tarkistuksesta. Eläkkeensaajan asumistuki tarkistetaan viimeistään kahden vuoden kuluttua sen myöntämisestä tai edellisestä tarkistuksesta.

Asiakas näkee oman tukensa tarkistusajankohdan edellisestä asumistuen päätöksestä.

Päätöksen voi lukea kirjautumalla Kelan verkkopalveluun osoitteessa www.kela.fi/asiointi. Asiakas voi myös soittaa Kelaan ja kysyä tarkistuksesta. Jos puhelinpalvelussa on ruuhkaa, palveluun voi myös varata ajan.

Postilakon vuoksi Kela myös soittaa asiakkaille useammin kuin yleensä. Puhelu Kelasta tulee yleensä 020-alkuisesta numerosta.

Jos asumistuen vuosi- tai määräaikaistarkistus on ajankohtainen, asiakkaan kannattaa tehdä tarkistushakemus, vaikka siitä muistuttavaa kirjettä ei olisi tullutkaan. Tarkistus on kätevintä tehdä verkkopalvelussa, mutta sen voi tehdä myös suullisesti soittamalla Kelan puhelinpalveluun tai käymällä palvelupisteessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomien ilmestyminen on tauolla toistaiseksi
 2. Oma raha: Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 3. Matkalla kotimaassa: Muumimaailmassa sadusta tulee hetkeksi totta – Tove Janssonin rakastettujen tarinoiden hahmoja pääsee tapaamaan poikkeuskesänäkin
 4. Esitutkinta valmistui: Naamiomiesten Espoossa tavoittelemasta kontista löytyi "tiiliskivinä" 176 kiloa kokaiinia – arvo 25 miljoonaa euroa
 5. Hyvinvointi: Antti Kuparinen, 37, päätyi paarman pureman vuoksi infektio-osastolle tiputukseen – "Molempia jalkojani alkoi särkeä aivan mielettömästi, ja kuume nousi 39,7:ään"
 6. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 7. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 8. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 9. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 10. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 11. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 12. Tuusulan asuntomessut: Pienet tontit puistojen reunoilla – Keravan uusille asukkaille piti osoittaa, ettei kotikaupunki ole vain nukkumalähiö
 13. Tuusulan asuntomessut: Asuntomessut on rakentamisen ajankuva – Tuusulan Lahelanrinteellä oli kunnia avata messujen 50 vuoden historia
 14. Tuusulan asuntomessut: Iso ruokapöytä ei ole enää olohuoneen fokus – kotitoimiston kalusteet ovat kevyitä ja helposti siirreltävissä ja taloteknologia maustaa etätyöntekoa
 15. Tuusulan asuntomessut: Esteettömyys saa kiitosta: vammaisneuvosto testasi messualueen

Näytä lisää