Vihreys, maksuttomat parkkipaikat ja leikkipuisto – näitä seinäjokiset toivovat kaupungin keskustaan

Vastaajat toivoivat keskustaan lisää tapahtumia, jotka houkuttelisivat ihmisiä. Kuva Keskustorin avajaisista. Riina Haapala

Riina Haapala

Vihreys, maksuttomat parkkipaikat ja lasten leikkipaikat. Muun muassa nämä ovat asioita, jotka nousivat esiin, kun Seinäjoen Sanomat kysyi kaupunkilaisilta, mitä he toivovat Seinäjoen keskustalta. Kyselyyn vastasi liki 300 kaupunkilaista.

Erityisesti vastauksissa korostuivat Keskustori, Lakeudenpuisto ja Keskuspuisto. Vastaajat toivoivat, että uudelle torille saataisiin luvattu esiintymislava ja lisää vihreyttä. Paljon kaivattiin myös live-esiintymisiä ja tapahtumia.

Ystävän kanssa keskustelimme, että olisi mahtavaa, jos Seinäjoen keskustan talojen katolle saataisiin kasvillisuutta, kuten ruohoa ja pensaita. Näin ne toimisivat hiilinielujen lisäksi myös ympäristöä laajentavana ja koristavana elementtinä.

Moni vastaajista toivoi, että keskustasta saataisiin houkuttelevamman näköinen. Tähän keinoja olisivat vihreyden lisäksi katujen ja ränsistyneiden aitojen korjaaminen, mutta myös taideinstallaatiot ja valotaide.

Keskustan yleisilmeen kohennus, ehdottomasti! Seinäjoella on muutenkin aina todella harmaa sää ja rakennusten väri lisää vain ”masentuneisuutta” ilmeeseen. Tietysti, rakennuksia ei voi pistää alas tai esimerkiksi, maalata, mutta pienillä värillisillä yksityiskohdilla olisi suuri merkitys!

Useissa vastauksissa toivottiin myös luistelukenttää talvikaudelle. Tämä voisi ehdotusten mukaan sijaita vaikkapa torilla tai Keskuspuistossa. Yhtenä suurimmista puutteista nähtiin lasten leikkipaikat.

Tällä hetkellä lasten leikkimahdollisuudet ovat lähinnä naurettavan ja itkettävän välimaastosta. Mallia voi ottaa vaikka sen aina parjatun Vaasan Onkilahden Toimintapuistosta (nk. Laivapuisto), siinä on yhdessä puistossa enemmän aktiviteettia lapsille kuin Seinäjoella yhteensä.

Keskustassa nähtiin myös paljon hyvää. Erityisesti vastaajat pitivät keskustan kompaktista koosta ja siitä, että kaikki on lähellä. Puutteeksi kuitenkin nähtiin ilmaisten parkkipaikkojen vähäinen määrä.

Ilmaisia parkkipaikkoja, esimerkiksi kiekolla tai lipukkeella tunti ilmaista parkkiaikaa. Tämä pitäisi toteuttaa mahdollisimman pian, ettei keskusta menetä asiakkaitaan.

Autoilun ja kävelyn mahdollisuudet myös jakoivat vastaajia.

Keskusta on nyt kävelypainotteinen. Se on hyvä asia. Autolla ei tarvitse ajella. Nyt on vaarallinen ajorata Osuuspankin edessä. Nopeusrajoituksia ei noudateta. Torin toiselle puolelle toivoisin myös ajokieltoa, kunhan rakennustyöt valmistuvat. Poikkeusluvalla vain ajo-oikeus, esimerkiksi talojen asukkaat. Ei siis turhaa läpiajoa. Parkkipaikkoja on lähistöllä hyvin ja parkkitalo tulisi paremmin käyttöön.

Ja haikailipa osa niin sanotun vanhan ringinkin perään.

Silloin hyvinä aikoina nuoret olivat ulkona ajelemassa kavereiden kanssa. Irwin soi ja Kelan parkissa sekä R-kioskin edessä olevissa parkeissa katselimme ohi ajavia tuunattuja autoja ja olimme kavereiden kanssa. Nykyään nuoret ei ole kylällä.

Kyselyssä mainintoja keräsivät myös yksittäiset liikkeet. Eniten mainintoja saivat Flying Tiger Copenhagen, Gina Tricot, Monki, Zara ja Mango.

Tietenkin uusia liikkeitä kuten Monki, Mango, Zara (näitä toivovat lähes kaikki tuttavani ja ystäväni ikähaarukalta 15-30v). Toivoimme kyseisiä liikkeitä paljon Ideaparkkiin, mutta petyimme kun odotuksemme eivät täyttyneet.

Kursivoidut kohdat ovat lainauksia kyselyn vastauksista.

Aiheeseen liittyvää

  1. Seinäjoen keskustalle valmistuneessa uudessa Visiossa annetaan kehittämisen työkaluja – Keskustaan halutaan eheät korttelit, katutasoon avautuvia julkisia tiloja ja lisää vihreyttä
    20.11.2019 19:00
  2. Missä järjestyksessä Seinäjoen keskustan hankkeet etenevät? kysyy valtuutettu – kaupunki vastaa
    17.10.2019 18:00

Kommentoi