Punkkien torjunta voi mullistua Suomessa – uusi loinen innostaa tutkijoita

Ixodiphagus hookeri on hyvin pienikokoinen loispistiäinen. Se kuuluu hyppykiilukaisten heimoon (Encyrtidae). Kari Kaunisto / Turun yliopiston biodiversiteettiyksikkö

toimitus

Turun yliopiston puutiaistutkimusryhmä on löytänyt puutiaisilla loisivan Ixodiphagus hookeri -loispistiäisen Seilin saarelta Paraisilta. Laji on ihmisen kannalta mielenkiintoinen, sillä naaraspistiäiset munivat puutiaistoukkiin tai -nymfeihin munia, jotka kuoriutuvat puutiaisen nauttiman veriaterian jälkeen. Tämän jälkeen loispistiäistoukat syövät puutiaisen, joka kuolee ennen kuin se ehtii aikuistua ja lisääntyä.

Tutkijoiden mukaan puutiaisten luonnollisia vihollisia voidaan tulevaisuudessa mahdollisesti hyödyntää puutiaisten biologisessa torjunnassa.

Ixodes-suvun punkit eli puutiaiset ovat runsastuneet viime vuosikymmeninä voimakkaasti Suomessa ja muualla Euroopassa. Turun yliopiston puutiaistutkimusryhmä selvittää puutiaisten ja niiden kantamien taudinaiheuttajien levinneisyyttä ja ekologiaa Suomessa. Ryhmän uusimmassa tutkimuksessa selvitettiin puutiaisilla loisivan Ixodiphagus hookeri -loispistiäisen ekologiaa Saaristomerellä sijaitsevalla Seilin saarella.

– Tutkimuksemme tavoitteena on ymmärtää puutiaisten ekologiaa kokonaisvaltaisesti, joten niitä saalistavien eläinlajien tutkiminen on ollut meillä kiinnostuksen kohteena, kertoo tutkimusta vetänyt Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön tutkijatohtori Jani Sormunen tiedotteessa.

Ennen tätä tutkimusta Ixodiphagus hookeri on löydetty Suomesta aiemmin vain kerran 1950-luvulla.

– Emme vielä tiedä, onko laji vasta leviämässä Suomeen vai onko kyseessä vanhempi vieras, joten tulevaisuus näyttää, alkaako tämä Suomessa ilmeisen harvinainen laji tästä runsastumaan, dosentti Eero Vesterinen sanoo tiedotteessa.

Aiheeseen liittyvää

  1. Palavatko rahasi koiran punkkiläkkeisiin? Yle: Kalliit lääkkeet turhia useille koirille
    25.7.2019 20:30
  2. Uusi lista korkean riskin punkkialueista: Vietätkö kesäsi näillä alueilla?
    29.4.2019 9:32

Kommentoi