Sortavalassa voi hypätä Valamon-laivaan ja suunnata kohti kultaisia kupoleja

Valamon pääsaaren laiturilla on ruuhkaa keskikesällä. Saarella poikkeavat ohi ajavat risteilyalukset ja turistikatamaraanit Sortavalasta. Pirjo Kamppila

toimitus

Venäjän-matkailu on nykypäivänäkin hiukan erilaista kuin passirajattomassa Euroopassa. Erityispiirre on tietenkin itse raja.

Raja-asemalla jännitys tiivistyy joka kerta, vaikka kuinka olisi varmistanut etukäteen, että paperit ovat kunnossa. Paperit tarkoittavat passia ja viisumia sekä autoilijalta vaadittua kansainvälistä vakuutuskorttia (Green card).

Rajalla pitää täyttää kahteen kertaan pikkuinen maahantulokaavake ja autoilijan myös tulliselvityskaavake. Ne onkin täytettävä tarkkaan. Aikaa on, sillä rajalla pitää odottaa Venäjän ehdoilla.

Rajan ylityksen jälkeen suurin osa suomalaismatkustajista käy vain kääntymässä lähimmällä bensa-asemalla ja korkeintaan juo päälle kahvit. Säästöä syntyy, jos on tankannut sekä bensasäiliön että varakanisterin noin 70 sentin litrahintaan.

Joensuun ja Sortavalan väliä taittaa edullinen venäläisbussi kerran päivässä.

Toisen maailmansodan aikainen suomalainen luolakomentokeskus Lahdenpohjassa on nyt museo Huuhkanmäki. Kuva: Pirjo Kamppila Pirjo Kamppila

Bensaturismi on oma lukunsa, mutta ainakin kesäaikaan on monta syytä jatkaa pitemmälle. Tuore lisähoukutin on vasta perustettu Laatokan kansallispuisto, joka suojelee jättijärven pohjoisrantoja. Valitettavasti kansallispuistoa ei vielä osata markkinoida mitenkään.

Edes sen rajoja ei löydy, opastuksista puhumattakaan. Toisaalta nyt alueella on vielä rauha maassa. Kunhan Pietarin miljoonat asukkaat löytävät lähiluontonsa, kuhina on ehkä samanlaista kuin nyt Valamon saaren rannoilla keskikesällä.

Kävijämäärä kasvaa senkin vuoksi, että teitä parannetaan koko ajan. Nyt Sortavalaan pitää ajaa neljä tuntia Pietarista.

Niiralan raja-asemalta tullaan Karjalan tasavaltaan, jossa suomenkielisiin paikannimiin yhdistyy kyrillinen kirjaimisto, venäjän kieli ja venäläinen kulttuuri – ja turistin iloksi myös venäläinen hintataso.

Leningradin läänin alueella kaikki vanhat suomalaisnimet on vaihdettu venäläisiin. Viipuri on sentään edelleen Vyborg.

Ensimmäinen luonteva etappi Niiralan jälkeen on Sortavala. Matkan varrelle on rakennettu muutamia turistikohteita kotimaan matkailijoille, kuten entinen marmorilouhos.

Jaakkiman jättikirkkoon mahtui koko pitäjä. Kuva: Pirjo Kamppila Pirjo Kamppila

Sortavalan seudun ykkösnähtävyys on ilman muuta Valamon luostari tai oikeastaan saariryhmä monine kirkollisine rakennuksineen. Sinne pääsee helposti katamaraaneilla, kun kävelee oikeaan aikaan Sortavalan satamaan.

Matka kestää vajaan tunnin suuntaansa, ja edestakaisin pääsi tänä kesänä hintaan 2 500 ruplaa eli noin 35 euroa. Valamon majoitustilat ovat rajatut, mutta telttapaikkoja voi vuokrata etukäteen.

Yksittäiset ulkomaiset turistit ovat Laatokan rannoilla yhä ilmeisen harvinaisia, eikä matkailuneuvontaa näy.

Sen sijaan Valamo täyttyy monenkielisistä ryhmämatkalaisista. Saaren laituriin lipuu jatkuvasti aluksia eri ilmansuunnista. Suurimmat ovat jokilaivoja, jotka liikennöivät Pietarin ja Äänisen Kidzin kirkkosaaren väliä.

Sataman aitaan nojaava munkki katselee touhua ehkä kyllästyneenä, ehkä mielissään, sillä ihmismassa tarkoittaa rahaa. Mutta kuvauksesta hän kieltäytyy kohteliaasti.

Luostarin kullatut kupolit häikäisevät. Kunnostustyöt ovat olleet valtavat ja jatkuvat yhä, jolloin väkisinkin herää kysymys, mistä Venäjän ortodoksinen kirkko on saanut varat jättiurakkaansa.

Valamo on kaiken lisäksi vain pieni osa koko maan laajuista kirkonrakennustyötä. Vastausta voi hakea Venäjän hyvä veli -verkostosta, jossa kirkko ja valtio tukevat toisiaan.

Kuuluisin mökkiläinen Sortavalan saaristossa on presidentti Vladimir Putin Hänen huvilansa sijaitsee Valamon-laivareitin varrella. Näin ainakin viittilöivät laivassa matkustavat venäläisturistit. Viime heinäkuussa rannassa ei näkynyt turvamiehiä, mutta ehkä päämies lomaili vasta elokuussa.

Itse Sortavalan kaupungin pakollisia nähtävyyksiä ovat runonlaulajan patsas, funkis-Seurahuone ja lystikäs puinen paloasema, kaikki ajalta ennen sotia. Hotelli-ravintola Seurahuoneen sisustus on kuin vanhasta valokuvasta reväisty. Tosin ravintolassa ei arki-iltana istu ketään.

Parin korttelin päässä tunnelma on kuin maalaiskylässä. Lapset leikkivät kadulla, takapihoilla kitketään kasvimaita ja kastellaan tomaatteja muovihuoneissa. Koirat kulkevat vapaina.

Pikkukaupungissa on toisaalta säilynyt suuria, koristeellisia tiilikouluja Suomen ajoilta. Ne ovat sentään siistimmän näköisiä kuin parin vuoden takaisissa kuvissa.

Laatokan rantamilla näkyy lomarakennusbuumi. Periaatteessa rantaan ei saa rakentaa. Kuva: Pirjo Kamppila Pirjo Kamppila

Eräänlaista elämysruokailua on lounashetki kansanruokalassa (stolovaja), joita Venäjällä on yleisesti kaupungeissa. Niissä keittäjä annostelee konstailemattomat ruokalajit lautaselle, kun sormella osoittelee. Muista maistaa kaalipiirakkaa!

Maksaminen ei ole ongelma. Kaupoissa voi maksaa korteilla, ja käteistä saa pankkiautomaateista. Makeiset ja keksit ovat varma valinta tuliaisiksi. Viinan hakuun Venäjälle ei kannata lähteä. Votka on halpaa, mutta Suomeen saa tuoda vain litran väkeviä, ja sekin vaatii yöpymisen maassa.

Kuva: Anssi Hietamaa

Kirjoittaja: Pirjo Kamppila

E-viisumi

Venäjän matkailu sai tänä syksynä uutta potkua, kun maassa otettiin käyttöön ilmaiset elektroniset viisumit.

Viisumi on voimassa Pietarissa ja Leningradin alueella mutta ei Karjalan tasavallan puolella, johon Lahdenpohja ja Sortavala kuuluvat.

E-viisumi on kertaviisumi. Sen voi hakea itse tai matkatoimiston kautta korvausta vastaan.

Viisumi on voimassa 30 päivää, jonka aikana saa oleskella alueella korkeintaan kahdeksan päivää.

Meno ja paluu voivat tapahtua eri raja-asemien kautta.

E-viisumilla ei voi matkustaa Allegro-junalla.

Viisumilla voi matkustaa myös Virosta Kaliningradin alueelle.

Alkoholia voi tuoda Venäjältä Suomeen tullitta ja veroitta vain yli 24 tunnin matkalta.

Määrä on rajattu esimerkiksi yhteen litraan väkeviä ja 16 litraan olutta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomien ilmestyminen on tauolla toistaiseksi
 2. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 3. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 4. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 5. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 6. Tuusulan asuntomessut: Pienet tontit puistojen reunoilla – Keravan uusille asukkaille piti osoittaa, ettei kotikaupunki ole vain nukkumalähiö
 7. Tuusulan asuntomessut: Asuntomessut on rakentamisen ajankuva – Tuusulan Lahelanrinteellä oli kunnia avata messujen 50 vuoden historia
 8. Tuusulan asuntomessut: Iso ruokapöytä ei ole enää olohuoneen fokus – kotitoimiston kalusteet ovat kevyitä ja helposti siirreltävissä ja taloteknologia maustaa etätyöntekoa
 9. Tuusulan asuntomessut: Esteettömyys saa kiitosta: vammaisneuvosto testasi messualueen
 10. Tuusulan asuntomessut: Kortteli tuo sukupolvet yhteen: messujen innovaatioihin kuuluvat muun muassa Toiveiden kortteli ja kotimaiset älylukot
 11. Tuusulan asuntomessut: ”Jos nyt sauna olisi” – Antti Kaikkosesta on muovautunut kätevä remonttireiska
 12. Kesäkuvakisa käy kuumana – Vielä kaksi viikkoa aikaa osallistua ja voittaa liput Heurekaan!
 13. Likainen liesituuletin voi aiheuttaa iljettävän yllätyksen – näistä merkeistä tiedät, milloin se pitää puhdistaa
 14. Oma raha: Hotellihuoneita siivoava Riia Korhonen, 35, on monesti harkinnut alan vaihtoa kehnon palkan takia – "Vaikka rakastankin itse työtä, olen saanut tästä ammatista monta kertaa tarpeekseni"
 15. Rakennusliitto epäilee virhettä Kaivopuiston benjitornin käytössä: "Jonkun olisi pitänyt päivän päätteeksi laittaa puomi sisään"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tuusulan asuntomessut: Pienet tontit puistojen reunoilla – Keravan uusille asukkaille piti osoittaa, ettei kotikaupunki ole vain nukkumalähiö
 2. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 3. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 4. Viesteihin ei kannata vastata - Mitä väliä sillä on, miltä lähettäjästä tuntuu?
 5. Tuusulan asuntomessut: Iso ruokapöytä ei ole enää olohuoneen fokus – kotitoimiston kalusteet ovat kevyitä ja helposti siirreltävissä ja taloteknologia maustaa etätyöntekoa
 6. Käytkö töissä vain rahan takia? Psykologi puhkaisee kuplan yleisestä hokemasta
 7. Tuurin kyläkauppaan kuninkaallinen julkisivu - "Tulee herättämään erilaisia tunteita meissä kaikissa"
 8. Tuusulan asuntomessut: Esteettömyys saa kiitosta: vammaisneuvosto testasi messualueen
 9. Uusi ilmiö: serbialaiset vuokrasivat Suomesta omakotitaloja kannabiksen viljelyyn – "hyödynnetään suomalaisen maaseudun rauhaa"
 10. Ihmisen ei tarvitse juoda 2–3 litraa vettä päivässä – Lääkärit teilaavat HS:ssa muotihokeman: "Sen hyödystä ei ole mitään näyttöä"
 11. Syyttäjä: Raaseporin tasoristeysturman nuori varusmieskuski ei nähnyt raiteille 13 sekuntiin – välttyy kokonaan syytteiltä
 12. Tuusulan asuntomessut: ”Jos nyt sauna olisi” – Antti Kaikkosesta on muovautunut kätevä remonttireiska
 13. Rakastatko suklaata, mutta et siedä viljaa? – Testaa nämä gluteenittomat kahden suklaan keksit
 14. Rakennusliitto epäilee virhettä Kaivopuiston benjitornin käytössä: "Jonkun olisi pitänyt päivän päätteeksi laittaa puomi sisään"
 15. 9-vuotiaan Fortnite-koukku: Pissasi mieluummin allensa kuin lopetti pelaamisen – tästä ilmiöstä tunnettu suomalaispsykiatri on puhunut vuosia

Näytä lisää