Suomessa vammainen on joko luuseri tai ylistetty sankari, sanoo MC Cepari – nyt mies aikoo muuttaa asenteita riimien voimalla

Mika Leminen eli MC Cepari Toni Tervo

Toni Tervo

Säälittävä uhri tai jalustalle nostettu sankari.

Näin Suomessa käsitellään vammaisia ihmisiä, toteaa muusikko Mika Leminen CP-vammasta kärsivää miestä on jo vuosia ärsyttänyt tapa, jolla vammaisista puhutaan.

Hän ei kaipaa sääliä eikä hehkutusta.

– TV:ssäkin vammaiset esitetään joko luusereina tai vammansa ylittävinä sankareina. Ne on aina ne kaksi kategoriaa, joista itsekin yritän päästä eroon. Ne johtavat vammaisten ihmisten kohdalla vain siihen, että he tuntevat itsensä erilaiseksi tai huonommaksi kuin ei-vammaiset.

Lemisen päässä ajatukset koetuista vääryyksistä niiden muuttamisesta risteilivät vuosikausia ennen kuin ne alkoivat purkautua yllättävällä tavalla: riimeinä. Mies otti itselleen nimikkeen MC Cepari, sillä cepari on CP-vammaisista usein käytetty haukkumasana, ja alkoi tehdä räp-musiikkia.

– Kuuntelin etenkin nuorempana paljon metallimusiikkia, mutta räpissä minua alkoi vahvasti kiinnostaa sen lyyrinen ulottuvuus ja nokkela sanoilla kikkailu.

Leminen alkoi kappaleessaan ottaa voimakkaasti kantaa. Muun muassa Älä palkkaa rampaa -kappaleella mies ottaa tähtäimeen työntöantajat, joiden katsoo syrjivän vammaisia.

– Viime keväänä etsin opiskeluihin liittyvää harjoittelupaikkaa ja lähetin varmaan parisataa hakemusta. Vain muutama paikka edes vastasi. Yksi paikka oli kiinnostunut, mutta se ei onnistunut, koska se oli puhetyötä ja vammani vuoksi se on minulle vaikeaa. Monessa hakemistani paikoista ei kuitenkaan olisi tarvinnut puhua.

– Vammaisten työaste Suomessa on tosi matala ja väitän, että iso osa työnantajista on ei halua tai välitä sopeutua vammaisen palkkaamiseen tai ymmärtää sitä.

Lemisen tekstit ovat todella henkilökohtaisia ja rehellisiä. Hän esimerkiksi räppää suoraan siitä kuinka vammaisena parisuhteen muodostaminen on todella hankalaa.

– Haluaisin suhteen, mutta vammaisella ei yleisesti ole kovin vahva asema parisuhderintamalla. Sen näkee heti kun menee vaikka Tinderiin. Se on osaksi tietämättömyyttä. Voidaan ajatella ettei haluta seurustella vammaisen kanssa, koska yhteiskunta luo meistä tietynlaisen kuvan.

– En kuitenkaan halua lannistua. Enkä halua lähteä siihen, että mun pitäisi kompensoida vammaisuuttani olemalla jotakuta toista parempi. Ei mulla ole teräsmiehen viittaa.

Kolmas miehen esille nostama asia on vammais-sanan käyttäminen haukkumasanana. Hän kertoo törmäävänsä asiaan hip-hopissa monesti.

– Varsinkin battle-skenessä tulee välillä tosi absurdeja tilanteita, jossa kaksi ei-vammaista räppäriä haukkuu toisiaan vammaisiksi. Siinä on minun näkökulmastani katsoen jotain perverssiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomien ilmestyminen on tauolla toistaiseksi
 2. Oma raha: Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 3. Matkalla kotimaassa: Muumimaailmassa sadusta tulee hetkeksi totta – Tove Janssonin rakastettujen tarinoiden hahmoja pääsee tapaamaan poikkeuskesänäkin
 4. Esitutkinta valmistui: Naamiomiesten Espoossa tavoittelemasta kontista löytyi "tiiliskivinä" 176 kiloa kokaiinia – arvo 25 miljoonaa euroa
 5. Hyvinvointi: Antti Kuparinen, 37, päätyi paarman pureman vuoksi infektio-osastolle tiputukseen – "Molempia jalkojani alkoi särkeä aivan mielettömästi, ja kuume nousi 39,7:ään"
 6. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 7. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 8. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 9. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 10. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 11. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 12. Tuusulan asuntomessut: Pienet tontit puistojen reunoilla – Keravan uusille asukkaille piti osoittaa, ettei kotikaupunki ole vain nukkumalähiö
 13. Tuusulan asuntomessut: Asuntomessut on rakentamisen ajankuva – Tuusulan Lahelanrinteellä oli kunnia avata messujen 50 vuoden historia
 14. Tuusulan asuntomessut: Iso ruokapöytä ei ole enää olohuoneen fokus – kotitoimiston kalusteet ovat kevyitä ja helposti siirreltävissä ja taloteknologia maustaa etätyöntekoa
 15. Tuusulan asuntomessut: Esteettömyys saa kiitosta: vammaisneuvosto testasi messualueen

Näytä lisää