Raimon, 73, Maurin, 72, ja Urhon, 67, sydän on sykkinyt A-maajoukkueelle vuosikymmeniä – "Alkoi tulla jo huoli, että ei p***le meidän elinaikana"

HyPS-Concarit Raimo Talikka, Mauri Keinänen ja Urho Etelämäki ovat seuranneet A-maajoukkuetta vuosikymmeniä. Käsillä oleva arvokisapaikka on nostanut tunnelmat korkealle. Marko Kallionpää

toimitus

Helsingin sateinen ilta lokakuussa 1997 on yksi muistoista, joka nousee kaikille mieleen. Kokemus Olympiastadionilta 22 vuoden takaa on yhä Raimo Talikan, 73, Mauri Keinäsen, 72 ja Urho Etelämäen, 67, muistoissa.

– Se hiivatinmoinen vesisade ja MM-karsintapeli Unkaria vastaan oli kyllä tapaus. Sitten peli vielä menetetään Mahlion omalla maalilla yliajalla, ei sitä kyllä unohda, Etelämäki muistelee Aamuposti-lehdelle.

Ensi vuonna 25-vuotista taivaltaan juhliva HyPS-Concariklubi on tehnyt vuosien aikana kymmeniä matkoja jalkapallon A-maajoukkueen perässä sekä kotimaassa että ulkomailla. Suomalaisen jalkapallon lippulaivan menestys on antanut odottaa itseään, mutta pelireissut ovat tarjonneet siitä huolimatta elämyksiä. Raimo Talikka muistaa erikoisen kokemuksen tämän vuosituhannen alusta, jolloin maajoukkueen peli kulki.

– Suomi pelasi kotikentällä Saksaa vastaan tasapelin 2–2. Normaalitilanteessa yleisö olisi juhlinut tuollaista, mutta silloin väki poistui pettyneenä paikalta, Talikka naurahtaa päätään pyöritellen Aamupostin haastattelussa.

Edessä olevan Liechtenstein-pelin odotetaan kääntävän uuden sivun suomalaisessa jalkapallotarinassa. Kauan kaivattu arvokisapaikka on omissa käsissä ja lajiväki odottaa vesi kielellä ylisukupolvisen trauman murtumista.

– Olen 80-luvulta asti kiertänyt kaveriporukalla jalkapallon arvokisoissa ja yleisin puheenaihe on ollut, että vielä tulee aika, jolloin Suomikin on mukana, Keinänen kuvailee.

– Tämän vuosikymmenen alussa alkoi tulla jo huoli, että ei perkele, meidän elinaikana sitä ei sittenkään nähdä. Nykytilanteessa herätettiin kuitenkin kaveriporukka uudelleen ajatuksella, että ensi kesänä ollaan EM-kisoissa Suomen avausmatsissa.

Vaikka arvokisojen portilla oleva maajoukkue ei ole tähtipelaajista rakennettu, concarit löytävät selittäviä tekijöitä menestykselle.

– [Markku] Kanerva on saanut joukkueen pelaamaan joukkueena, Talikka kehuu joukkueen päävalmentajaa.

– Meillä ei maalivahtia [Lukas Hradecky] ja ehkä Pukkia lukuun ottamatta ole todellisia huippuja. Voisiko joukkueen menestys johtua Alajan Peran lanseeraamasta Kaikki pelaa -ohjelmasta, jonka tavoitteena oli lisätä lisenssipelaajien määrää? Massat ovat lisääntyneet ja ammattimainen valmennus on yleistynyt, Etelämäki analysoi.

Vaikka edessä on ainulaatuinen karsintaottelu, HyPS-Concarit heräsivät turhan myöhään lippuostoksille. Keinänen on kolmikosta ainoa, joka onnistui lipun Liechtenstein-peliin saamaan, Etelämäki katsoo peliä lomamatkalla Turkissa ja Talikka kesämökillään. Jälkimmäisten ilmeistä näkee, että paikan päällä Helsingissäkin voisi olla.

– Perkule, tuntuu kamalalta, Talikka huokaa.

– Katson pelin kavereiden kanssa Pälkäneen-mökillä, mutta konjakkipullo on toki varattuna.

Keinänen vääntää veistä kaverinsa vieressä.

– Itse pohdin lähinnä, menenkö peliin junalla vai omalla autolla.

Mitä tapahtuu, jos ja kun Suomi arvokisapaikan varmistaa?

– Uskoisin, että lehdistö osaa rummuttaa asiaa hyvällä tavalla, Etelämäki toivoo.

– Suomen menestys on kuitenkin huomattu jo ulkomaillakin.

– Kyllä siitä nauttii jo pelkästä tietoisuudesta, että ensi kesänä pelataan EM-alkulohkoja. Eiköhän siinä tippa tule silmään, Talikka ennakoi.

Suomi–Liechtenstein EM-karsintaottelu alkaa perjantaina Töölössä kello 19. Voitolla Suomi varmistaa historiallisen paikkansa ensi kesän arvoturnaukseen.

Tämän jutun julkaisi ensin Aamuposti.

Kommentoi