Tarja Turunen huomasi yhtäkkiä, ettei hänellä ollut voimia nousta sängystä – kun totuus selvisi, laulaja haki välittömästi apua

Tarja Turunen. Toni Tervo

Toni Tervo

Viime vuoden lopullaTarja Turunenhuomasi, että hänen oli vaikea nousta sängystä. Normaalisti energinen perheenäiti ei saanut itseään liikkeelle kunnolla edes viettääkseen aikaa läheistensä kanssa.

– Haluan olla läsnä oleva äiti lapselleni ja viettää aikaa hänen kanssaan, mutta minulla ei yksinkertaisesti ollut voimia. Se oli pelottavaa, hän kertoo nyt.

20-vuotisen uransaaikana Turunen on tottunut kovaan keikkatahtiin, mutta se oli lopulta liikaa. Hän yksinkertaisesti paloi loppuun.

– Kun tajusin miksi olin niin huonovointinen, hain ja onneksi sain apua, hän kertoo.

Tällä hetkellä Turunen pitää voimia yllä muun muassa liikunnalla ja hänellä käy personal trainer kolme kertaa viikossa vetämässä aamujumppaa. Hän avasi huoliaan ja tilannettaan myös terapeutille.

Iso apu tuli kuitenkin tutusta lähteestä.

– Sain purettua tunteeni kappaleiksi ja oli uskomaton tunne, kun ne lopulta valmistuivat ja olin sanoittanut sen kaiken niihin. Olen tehnyt tätä työtä yli 20 vuotta, mutta kenties koskaan aiemmin minulla ei ole tullut musiikista tällainen katharsis. Tällainen puhdistuminen.

Uusia elämänhallintataitojatarvitaan jälleen, sillä ennen joulua Turunen nähdään sekä omilla keikoillaan että muutamalla Raskasta joulua -keikalla. Joskin laulajan mukaan joulukeikat eivät ole fyysisesti niin raskaita.

– Normaalisti kiertueella on pitkät etäisyydet ja paljon lentämistä. Sitten kun vielä lavalla rockataan kaksi tuntia korkokengät jalassa niin on se melkoinen rääkki.

– Joulukeikat taas vaativat äänenkäyttöä hiukan eri tavalla. Olenkin nyt harjoittanut taas ääntäni.

Turunen on mukana Raskasta Joulua -kiertueella kahden keikan verran (Helsingissä ja Lahdessa). Hän on koko kiertueella mukana kolmatta kertaa ja odottaa sitä jo innolla.

– Jo ensimmäisillä kerroilla odotin sen olevan upea spektaakkeli, jossa on värikästä yleisöä. Ja sitä se on aina ollutkin. Ne ovat siitä jänniä keikkoja, että niihin on vaikea valmistautua kovin paljon. Hirveästi harjoituksia ei ole etukäteen ja siinä sitten vaan mennään lavalle tuhatpäisen yleisön eteen.

Kun Turusenkeikkarupeama loppuu, hän pääsee joulupöytään yhdessä perheensä kanssa heidän Espanjassa sijaitsevaan kotiinsa.

– Mieheni tilaa jouluruuat pitopalvelusta ja muutenkin valmistelu on paljon hänen harteillaan. Kun tulen kotiin, vain rentoudun ja nautin rakkaideni seurasta, laulaja hymyilee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomien ilmestyminen on tauolla toistaiseksi
 2. Oma raha: Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 3. Matkalla kotimaassa: Muumimaailmassa sadusta tulee hetkeksi totta – Tove Janssonin rakastettujen tarinoiden hahmoja pääsee tapaamaan poikkeuskesänäkin
 4. Esitutkinta valmistui: Naamiomiesten Espoossa tavoittelemasta kontista löytyi "tiiliskivinä" 176 kiloa kokaiinia – arvo 25 miljoonaa euroa
 5. Hyvinvointi: Antti Kuparinen, 37, päätyi paarman pureman vuoksi infektio-osastolle tiputukseen – "Molempia jalkojani alkoi särkeä aivan mielettömästi, ja kuume nousi 39,7:ään"
 6. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 7. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 8. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 9. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 10. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 11. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 12. Tuusulan asuntomessut: Pienet tontit puistojen reunoilla – Keravan uusille asukkaille piti osoittaa, ettei kotikaupunki ole vain nukkumalähiö
 13. Tuusulan asuntomessut: Asuntomessut on rakentamisen ajankuva – Tuusulan Lahelanrinteellä oli kunnia avata messujen 50 vuoden historia
 14. Tuusulan asuntomessut: Iso ruokapöytä ei ole enää olohuoneen fokus – kotitoimiston kalusteet ovat kevyitä ja helposti siirreltävissä ja taloteknologia maustaa etätyöntekoa
 15. Tuusulan asuntomessut: Esteettömyys saa kiitosta: vammaisneuvosto testasi messualueen

Näytä lisää