Luonnonvarakeskus: Kuivuus ja halla kutistivat Etelä-Pohjanmaan perunavarastoja

Arkistokuva. Matias Honkamaa

toimitus

Suomalaisten maatilojen varastoissa oli lokakuun puolivälissä ruoka- ja ruokateollisuusperunaa yhteensä 203 miljoonaa kiloa, josta ruokaperunan osuus oli 167 miljoonaa kiloa. Viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna varastomäärät ovat nyt suuremmat: perunan kokonaisvarastomäärä oli lähes 10 ja ruokaperunan reilut 7 miljoonaa kiloa suurempi kuin lokakuussa 2018.

Päättyneen kesän kasvukauden sääolot vaihtelivat alueittain paljon. Luonnonvarakeskus kertoo, että siitä huolimatta kasvukausi oli lähempänä keskimääräistä vuotta monen kasvuoloiltaan vaikean vuoden jälkeen.

Esimerkiksi Satakunnassa ja Hämeessä perunasato oli hyvä. Koko maan satotaso oli sama kuin viime vuonnakin eli 31 tonnia hehtaarilta.

– Toisaalta perunan päätuotantoalueella Pohjanmaalla kuivuus ja hallayöt kutistivat satoja ja siellä perunaa saatiin 29–33 tonnia hehtaarilta. Etelä-Pohjanmaalla oli ruokaperunaa varastoissa neljänneksen vähemmän kuin edellissyksynä. Pohjois-Pohjanmaalla satotason laskua paikkasi viljelyalan kasvu edellisvuodesta 158 hehtaarilla. Kasvusta merkittävä osa oli ruokateollisuusperunaa. Vaikka Luken elokuinen satoarvio ennusti perunan kokonaissadon jäävän pienemmäksi kuin vuonna 2018, näyttää käynnissä olevan satotilastotutkimuksen perusteella ainakin varastokyselyyn kuuluvilla tiloilla kokonaissato nousevan suuremmaksi kuin edellisvuonna. Tämä johtuu ennen kaikkea viljelyalan kasvusta, yliaktuaari Anna-Kaisa Jaakkonen arvioit Luken tiedotteessa.

Luonnonvarakeskuksen mukaan kasvukaudelle sattuneet hallat vaikuttivat nostettavan sadon laatuun. Lopulliset hallojen aiheuttamat vahingot paljastuvat kuitenkin vasta varastokaudella. Kuivuus puolestaan aiheutti perunan rupisuutta.

Ruokaperunan viljelijähinta oli syyskuussa 19,69 euroa sadalta kilolta eli hieman korkeampi kuin syyskuussa 2018, jolloin ruokaperunasta maksettiin viljelijälle 18,70 euroa sadalta kilolta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomat jää ilmestymistauolle
 2. Kuinka sinä uskalsit? – seinäjokelainen Päivi vaihtoi alaa ja perusti oman yrityksen viisikymppisenä eikä ole katunut päivääkään
 3. Suunnistuskausi alkaa Seinäjoella omatoimisesti
 4. Seinäjoen seurakunnan jumalanpalvelukset ottivat digiloikan – virtuaalilähetykset suositumpia kuin perinteiset
 5. Astetta hauskempaa ulkoilua – kokosimme vinkkejä Seinäjoelta
 6. Ideaparkin Citymarket ja Huhtala Logistics aloittavat yhteistyön – kuljettavat ostokset ilmaiseksi riskiryhmille
 7. Seinäjoelle tulossa kaupunkipyörät – 50 pyörää, 14 pysäkkiä
 8. Koronan seuraus: Rikollisuus vähentynyt Pohjanmaalla, mutta petosyritykset ja kotihälytykset lisääntyneet
 9. Seinäjoki alkaa jakaa kouluruokaa etäopetuksessa oleville oppilaille – annoksia jaetaan yli 1600
 10. Tuju-panimo sopeutuu – Harapaisissa toimivan pienpanimon tynnyriolut lorotetaan nyt käsipelillä pulloihin ja myydään panimomyymälässä
 11. Jäitkö työttömäski ja haluaisit opiskella? – SeAMK luopuu avoimen ammattikorkeakoulun opintomaksuista osittain
 12. Seinäjoen kaupunki soittaa yli 5000 ikäihmiselle – soittokierros alkaa yli 85-vuotiaista
 13. Limu ja lihis vaihtuivat kunnon lounaaseeen ja kalenteriin raivattiin tilaa liikunnalle - seinäjokelaisyrittäjä oppi nauttimaan liikkumisesta: "En olisi uskonut, että viikon paras hetki on jumppa"
 14. Asuntosijoittaja kaipasi helposti ostettavaa palvelua – kun sitä ei ollut, seinäjokelainen Jussi Takala perusti yrityksen itse
 15. Tässä on Seinäjoen Hyvä asiakaspalvelija 2020

Näytä lisää