Etelä-Pohjanmaan kauppakamarin toimitusjohtaja huolissaan maakunnan tilanteesta – osaajia tarvitaan, mutta koulutuspaikkoja ei saada täyteen

Etelä-Pohjanmaan kauppakamarin toimitusjohtaja Pertti Kinnunen sanoo, että ennakkoiva ote on nyt tärkeää. Arkistokuva. Riina Haapala

Riina Haapala

Osaavan työvoiman puute on asia, joka nousee toistuvasti esiin niin Etelä-Pohjanmaalla kuin koko Suomessa. Kauppakamareiden kyselyn mukaan kaksi kolmesta yrityksestä kertoo, että pula osaavasta työvoimasta on aiheuttanut ongelmia liiketoiminnassa.

Etelä-Pohjanmaan kauppakamarin toimitusjohtaja Pertti Kinnunen sanoo, että puutetta on ollut jo pidemmän aikaa.

– Nyt jää nähtäväksi, jos talous kääntyy laskuun, että helpottaako tilanne vai ollaanko siinä pisteessä, että työntekijöitä tarvitaan suhdanteista riippumatta, Kinnunen sanoo.

Kinnusen mukaan eteläpohjalaisyrityksissä on paljon muutaman vuoden sisällä eläkkeelle jääviä työntekijöitä. Yksi tällaisista on teknologiateollisuus, jossa ensisijaisia koulutukseen hakijoita on vähemmän kuin eläköityviä työntekijöitä.

Kinnunen sanoo, että maakunnan oppilaitokset ovat melko hyvin pyrkineet vastaamaan tarpeeseen ja hyvin nopeastikin käynnistäneet muunto- ja täydennyskoulutuksia.

– Mutta siinäkin on ongelmana, ettei koulutuspaikkoja saada täyteen ja koulutuksia on jouduttu siirtämään tai pahimmassa tapauksessa perumaan, Kinnunen kertoo.

– Se on huolestuttavaa. Usein koulutuksen jälkeen tarjolla olisi varma työpaikka, mutta siitä huolimatta ei löydy riittävästi väkeä.

Kinnunen arvelee, että tiettyjä aloja vaivaa myös imago-ongelma.

– Esimerkiksi teknologiateollisuudessa mielikuva on, että se on raskasta, likaista ja vaarallista, vaikka se on aika pitkälle koneiden ohjaamista ja siistiä sisätyötä.

Kinnusen näkemyksen mukaan ratkaisu työvoimapulaan on työperäinen maahanmuutto.

– Joku totesi hyvin, että jos me ajatellaan 2040-luvun alkua ja silloin työelämään siirtyviä ihmisiä, niin he ovat jo syntyneet. He ovat 1–2-vuotiaita vauvoja ja heitä ei tule lisää, Kinnunen sanoo.

Kinnunen muistuttaa, että viimeistään 2040-luvulla suuret ikäluokat tarvitsevat tehokkaampaa hoitoa, joka vaatii käsipareja.

– Mistä ne käsiparit otetaan, jos yleinen asenne on, ettei tänne tarvitse tulla, Kinnunen kysyy.

Kinnusen mukaan Etelä-Pohjanmaalla pitäisi ottaa käyttöön maakunnallinen ”Närpiön malli”.

– Närpiö otti Bosnian pakolaisia, jotka ovat täysin kotiutuneet ja hoitavat nyt itse rekrytointia. Sitä konseptia pitäisi lähteä rakentamaan nyt ottamalla vaikka joitakin kymmeniä ihmisiä ja huolehtimalla mahdollisimman hyvin heidän kielenopetuksestaan ja kotiutumisestaan.

Esimerkiksi Seinäjoen ammattikorkeakoulussa opiskelee vuosittain ulkomaalaisia tutkinto-opiskelijoita. Samalla heille karttuu yleensä jonkin verran kielitaitoa. Heidät pitäisi saada pidettyä Suomessa vielä opiskeluiden jälkeenkin.

– Nyt, kun he saavat paperit käteen, niin me sanotaan kiitos ja näkemiin, Kinnunen toteaa.

Kommentoi