Kulutusluottojen nostot kasvoivat 40 miljoonalla eurolla – koroissa ennätyksellisen suuria eroja

Kela myöntää perustoimeentulotuen ja kunnat harkinnan mukaan täydentävää sekä ehkäisevää tukea. Arkisto / Ella Kajaste

Anniina Virtanen

Luottolaitosten välinen korkoero oli ennätyksellisen leveästi 5,3 prosenttiyksikköä viime syyskuussa, selviää Suomen Pankin tilastoista.

Luottolaitosten myöntämien uusien vakuudettomien kulutusluottojen keskikorko nousi elokuusta ja oli 6,2 prosenttia syyskuussa tänä vuonna.

Kasvavan osan uusista vakuudettomista kulutusluotoista myöntävät luottolaitokset, jotka ovat erikoistuneet tarjoamaan korkeampikorkoisia vakuudettomia kulutusluottoja. Näiden toimijoiden myöntämien uusien vakuudettomien kulutusluottojen keskikorko oli yli 11 prosenttia syyskuussa.

Tänä syksynä uusia vakuudettomia kulutusluottoja nostettiin 40 miljoonaa euroa enemmän kuin vuosi sitten, eli yhteensä 274 miljoonan euron edestä.

Tammi-syyskuussa vakuudettomia kulutusluottoja on nostettu 6 prosenttia enemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna. Nostomäärien suurenemisen myötä vakuudettomien kulutusluottojen kannan kasvu on kiihtynyt. Vakuudettomien kulutusluottojen kanta on 5,8 miljardia euroa.

Kotitalouksien kulutusluottokanta kokonaisuudessaan oli kesäkuun lopussa arviolta 22,6 miljardia euroa, mistä luottolaitosten myöntämien kulutusluottojen osuus oli noin 71 prosenttia, kun se vielä kaksi vuotta sitten oli 80 prosenttia.

Muut kuin Suomessa toimivat luottolaitokset myöntävät yhä suuremman osan kulutusluotoista.

Kotitaloudet nostivat syyskuussa uusia asuntolainoja 1,7 miljardin euron edestä, mikä on 200 miljoonaa euroa enemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan.

Euromääräisten asuntolainojen kanta oli syyskuun lopussa 99,6 miljardia euroa ja asuntolainakannan vuosikasvu 2,3 prosenttia.

Kotitalouslainoista oli syyskuun lopussa kulutusluottoja 16,4 miljardia euroa ja muita lainoja 17,6 miljardia euroa.

Uusia yrityslainoja nostettiin syyskuussa 1,6 miljardin euron edestä, pois lukien tili- ja korttitiedot. Uusien nostettujen yrityslainojen keskikorko laski elokuusta ja oli 2,4 prosenttia.

Yrityksille myönnettyjen euromääräisten lainojen kanta oli syyskuun lopussa 89,6 miljardia euroa, mistä oli asuntoyhteisöille myönnettyjä lainoja 34,2 miljardia euroa.

Suomalaisten kotitalouksien yhteenlaskettu talletuskanta oli syyskuun lopussa 94,2 miljardia euroa ja talletusten keskikorko 0,11 prosenttia. Talletuskannasta oli yön yli talletuksia 81,3 miljardia euroa ja määräaikaistalletuksia 4,8 miljardia euroa.

Uusia määräaikaisia talletussopimuksia suomalaiset kotitaloudet solmivat syyskuussa 0,2 miljardia euron edestä. Uusien määräaikaistalletusten keskikorko oli syyskuussa 0,27 prosenttia.

Luvut ovat Suomen Pankin tuoreesta tilastosta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomat jää ilmestymistauolle
 2. Kuinka sinä uskalsit? – seinäjokelainen Päivi vaihtoi alaa ja perusti oman yrityksen viisikymppisenä eikä ole katunut päivääkään
 3. Suunnistuskausi alkaa Seinäjoella omatoimisesti
 4. Seinäjoen seurakunnan jumalanpalvelukset ottivat digiloikan – virtuaalilähetykset suositumpia kuin perinteiset
 5. Astetta hauskempaa ulkoilua – kokosimme vinkkejä Seinäjoelta
 6. Ideaparkin Citymarket ja Huhtala Logistics aloittavat yhteistyön – kuljettavat ostokset ilmaiseksi riskiryhmille
 7. Seinäjoelle tulossa kaupunkipyörät – 50 pyörää, 14 pysäkkiä
 8. Koronan seuraus: Rikollisuus vähentynyt Pohjanmaalla, mutta petosyritykset ja kotihälytykset lisääntyneet
 9. Seinäjoki alkaa jakaa kouluruokaa etäopetuksessa oleville oppilaille – annoksia jaetaan yli 1600
 10. Tuju-panimo sopeutuu – Harapaisissa toimivan pienpanimon tynnyriolut lorotetaan nyt käsipelillä pulloihin ja myydään panimomyymälässä
 11. Jäitkö työttömäski ja haluaisit opiskella? – SeAMK luopuu avoimen ammattikorkeakoulun opintomaksuista osittain
 12. Seinäjoen kaupunki soittaa yli 5000 ikäihmiselle – soittokierros alkaa yli 85-vuotiaista
 13. Limu ja lihis vaihtuivat kunnon lounaaseeen ja kalenteriin raivattiin tilaa liikunnalle - seinäjokelaisyrittäjä oppi nauttimaan liikkumisesta: "En olisi uskonut, että viikon paras hetki on jumppa"
 14. Asuntosijoittaja kaipasi helposti ostettavaa palvelua – kun sitä ei ollut, seinäjokelainen Jussi Takala perusti yrityksen itse
 15. Tässä on Seinäjoen Hyvä asiakaspalvelija 2020

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää