Lääkäri käski Reijoa ottamaan rauhallisesti – pari kuukautta sydäninfarktin jälkeen seinäjokelainen poimi litrakaupalla mustikoita

Reijo Perttulalla on edelleen tallessa maailmanennätyksissä käytetyt pyörä ja sukset. Riina Haapala

Riina Haapala

Kesäkuussa 2008 seinäjokelainen Reijo Perttula sai sydäninfarktin. Perttula oli tietämättään sairastanut perinnöllistä sepelvaltimotautia. Vielä aamulla hän oli käynyt pyörälenkillä ja illalla suolla. Sydänpysähdys kesti 12 minuuttia ja sen jälkeen Perttula oli useamman päivän koomassa.

– Sähköä annettiin useita kertoja. Lääkäri sanoi, että jos ei olisi ollut urheilijan sydän, niin ei olisi sähkölläkään lähtenyt. Joka aamu kiitän, että saan elää ja olla suht terve, Perttula kertoo.

Elokuussa Perttula poimi jo parisataa litraa mustikoita. Lääkäri oli sanonut, että pitäisi ottaa rauhallisesti. Perttula ei oikein osannut. Sen jälkeen hän on liikkunut kymmenen vuoden aikana pyöräillen, hiihtäen ja metsässä samoillen yhteensä lähes 53 000 kilometriä. Viimeisten kolmen vuoden aikana kilometrit ovat jakaantuneet melko vakioidusti: hiihtoa noin 2000 ja pyöräilyä noin 3000 kilometriä.

– Luonto on minulle tärkeä. Kun aikanaan opiskelin Turussa, oli ikävä lunta ja hiihtämistä.

Kauhavalta kotoisin oleva Perttula on liikkunut aina. Perttula kavereineen piti Suomi–Ruotsi-maaotteluita. Perttulan vahvin laji oli maraton.

– Matka oli todellisuudessa alle 20 kilometriä, mutta minä voitin, kun muut keskeyttivät. Oli sisua.

Sisua ja päättäväisyyttä on vaadittu myöhemmin, kun Perttula 1980-luvun alkupuolella keksi kokeilla pituushiihdon ja -pyöräilyn maailmanennätyksiä.

Ensin Perttula teki pituushiihdon maailmanennätyksen Kauhavalla tammikuussa 1981: 313 kilometriä. Sen kuitenkin joku rikkoi. Saman vuoden heinäkuussa Perttula pyöräili yhtäjaksoisesti 1000 kilometriä 45 tunnissa pysähtymättä. Siitä tuli maailmanennätys. Vuonna 1982 piti parantaa hiihtoennätystä ja Perttula hiihti 419 kilometriä yhteen menoon ladulta poistumatta.

Urakka kesti 45 tuntia ja oli uusi maailmanennätys. Suorituseväät saattavat tämän päivän urheilijoiden korviin kuulostaa hieman erikoisilta: kahvia, mustikkakeittoa ja grillimakkaraa.

Perttulan yhdet ennätyssukset on viety Lahden urheilumuseoon.

Hiihdon ja pyöräilyn lisäksi Perttulalla oli aikanaan suunnitelma myös juoksuennätykseen. Reittikin oli jo valmiiksi mietittynä.

Suunnitelma kuitenkin kariutui, kun Perttulalta menivät nivelsiteet harjoitellessa.

– Suunnitelmana oli juosta neljä maratonia vuorokaudessa. Nykyinen ennätys taitaa olla viisi, siihen en olisi päässyt. Ehkä kolmeen olisin voinut päästä, kun harjoituksissa juoksin kahden maratonin matkoja, Perttula arvelee.

Perttula kertoo, että moni on kysellyt, aikooko hän tehdä kirjaa elämästään.

– Materiaalia kyllä olisi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu