Yllättääkö? Kolmikymppiset ovatkin parhaiten varautuneita, jos oma talous joutuu äkkikurimukseen

Kuvituskuva. Arkisto Riitta Ketola

Anniina Virtanen

Yli puolet suomalaisilta varautuu yllättäviin menoeriin ja tulevaisuuden rahatarpeisiin. Joka kolmas kertoo, ettei varaudu mitenkään.

Luvut selviävät LähiTapiola Henkiyhtiön teettämän Me suomalaiset säästäjinä ja sijoittajina -kyselytutkimuksesta, joka keräsi yli tuhat vastaajaa.

Selvityksen mukaan kolmanneksen mielestä riittävä varakassa elämän yllättäviin tilanteisiin on kuuden kuukauden menoja vastaava summa. Joka kuudes pitää kuukauden menoihin varautumista riittävänä.

– Puskurin riittävä koko on kuitenkin säästäjästä kiinni. Puskurin kokoa voi hahmottaa myös palkan kautta. Esimerkiksi parin kolmen kuukauden nettopalkan suuruinen puskuri voi olla monelle riittävä, LähiTapiola Henkiyhtiön asiantuntija Santtu Tolonen kertoo tiedotteessa.

Osalla ei ole säästöjä ollenkaan. Naisista noin joka viides ja miehistä joka kuudes ilmoitti olevansa vailla säästöjä. Suhteellisesti eniten säästöittä eläviä oli 18–24-vuotiaissa miehissä ja 50–65-vuotiaissa naisissa.

– On tärkeää, että ihmiset varautuvat taloudellisesti erilaisiin yllättäviin tilanteisiin. Puskureita ei kuitenkaan kannata mieltää vain yhtenä kokonaisuutena vaan puskureita kannattaa olla useampaan tarkoitukseen, Tolonen opastaa tiedotteessa.

Lyhytaikaisia ja nopeita tilanteita varten hän kehottaa laittamaan rahat sellaiseen kohteeseen, josta ne ovat nopeasti muunnettavissa käteiseksi.

– Rahojen käyttötarkoitusta voidaan joutua odottamaan vuosiakin, siksi on tärkeää pitää huolta siitä, että inflaatio ei nakerra säästöjen ostovoimaa, Tolonen muistuttaa tiedotteessa.

Sijoituksia on suhteellisesti eniten 25–34-vuotiailla miehillä. Myös saman ikäryhmän naiset ovat muita innokkaampia sijoittajia.

– Pitkän aikavälin varautumista varten, kuten esimerkiksi eläkeikää varten rahat kannattaa sijoittaa hajauttaen oman riskinsietokyvyn mukaisesti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomat jää ilmestymistauolle
 2. Kuinka sinä uskalsit? – seinäjokelainen Päivi vaihtoi alaa ja perusti oman yrityksen viisikymppisenä eikä ole katunut päivääkään
 3. Suunnistuskausi alkaa Seinäjoella omatoimisesti
 4. Seinäjoen seurakunnan jumalanpalvelukset ottivat digiloikan – virtuaalilähetykset suositumpia kuin perinteiset
 5. Astetta hauskempaa ulkoilua – kokosimme vinkkejä Seinäjoelta
 6. Ideaparkin Citymarket ja Huhtala Logistics aloittavat yhteistyön – kuljettavat ostokset ilmaiseksi riskiryhmille
 7. Seinäjoelle tulossa kaupunkipyörät – 50 pyörää, 14 pysäkkiä
 8. Koronan seuraus: Rikollisuus vähentynyt Pohjanmaalla, mutta petosyritykset ja kotihälytykset lisääntyneet
 9. Seinäjoki alkaa jakaa kouluruokaa etäopetuksessa oleville oppilaille – annoksia jaetaan yli 1600
 10. Tuju-panimo sopeutuu – Harapaisissa toimivan pienpanimon tynnyriolut lorotetaan nyt käsipelillä pulloihin ja myydään panimomyymälässä
 11. Jäitkö työttömäski ja haluaisit opiskella? – SeAMK luopuu avoimen ammattikorkeakoulun opintomaksuista osittain
 12. Seinäjoen kaupunki soittaa yli 5000 ikäihmiselle – soittokierros alkaa yli 85-vuotiaista
 13. Limu ja lihis vaihtuivat kunnon lounaaseeen ja kalenteriin raivattiin tilaa liikunnalle - seinäjokelaisyrittäjä oppi nauttimaan liikkumisesta: "En olisi uskonut, että viikon paras hetki on jumppa"
 14. Asuntosijoittaja kaipasi helposti ostettavaa palvelua – kun sitä ei ollut, seinäjokelainen Jussi Takala perusti yrityksen itse
 15. Tässä on Seinäjoen Hyvä asiakaspalvelija 2020

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää