Putkimies on nyt putkiasentaja – Työnhakusivusto otti käyttöön uudet sukupuolineutraalit ammattinimikkeet

Kuvituskuva. Antti Yrjönen

Klaus Nurmi

Suomen liikennöidyin työnhakusivusto Duunitori on ottanut käyttöön sukupuolineutraalit ammattinimikkeet työnhakuun.

Duunitori tiedottaa, että jatkossa työnhakijalle tarjotaan aiempaa laajemmin sukupuolineutraaleja hakutermejä ja niitä käytetään myös kaikissa työnhakusivuston omissa listauksissa.

Yhdessä Kotimaisten kielten keskuksen Kotuksen Duunitori on laatinut yli sadalle sukupuolittuneelle ammattinimikkeelle vaihtoehtoisen sukupuolineutraalin muodon.

Esimerkiksi lakimies on hakukoneessa jatkossa juristi, putkimies putkiasentaja, lentoemäntä matkustamotyöntekijä ja palomies pelastaja.

Käytännössä suurimmat muutokset on kuitenkin tehty niin sanotusti konepellin alla. Duunitorin hakukonetta on muokattu siten, että se löytää jatkossa yhtä helposti niin neutraalit kuin perinteisemmät hakutermit rinnakkain yhdellä haulla.

Tämä hyödyttää sekä työnhakijoita että työnantajia, sillä se mahdollistaa sukupuolineutraalien ilmaisujen ottamisen käyttöön ilmoituksissa hakutulosten kärsimättä.

– Otimme työssä huomioon muun muassa sen, onko nimikkeille jo vakiintunut tai vakiintumassa jokin sukupuolineutraali vastine, esiintyvätkö ne säädöksissä ja kuinka juurtuneita ne ovat suomen kieleen, toteaa Kotuksen asiantuntija Elisa Dufva Duunitorin tiedotteessa.

Dufvan mukaan tavoitteena ovat nimikkeet, jotka antavat mahdollisimman selkeän kuvan ammattiin kuuluvista työtehtävistä.

Kotimaisten kielten keskus suosittelee sukupuolineutraalien nimikkeiden käyttämistä työpaikkailmoituksissa.

Putkimiehen paikkoja löytynee jatkossakin Duunitorin kautta, sillä kukin työnantaja vastaa omista ilmoituksistaan. Duunitori kuitenkin kannustaa tästä eteenpäin ilmoituksen jättäjää valitsemaan sukupuolineutraalin nimikkeen.

Kommentoi