Seinäjoen kaupunginteatterissa nähdään "kaikki näyttelijän painajaiset" – ohjaaja: "Tämän jälkeen ei tunnu mokat enää miltään"

Kalle Lamberg kertoo, että lavasteissa lähes kaikki osat ovat irtoavia, kaatuvia tai jollain tavalla hajoavia. Riina Haapala

Riina Haapala

Seinäjoen kaupunginteatterin suurella näyttämöllä nähdään tänään keskiviikkona Näytelmä, joka menee pieleen. Alkujaan brittiläisen näytelmän ohjaa Seinäjoelle Kalle Lamberg

Lambergin mukaan luvassa on hallittu katastrofi. Näytelmä on murhamysteeri, jonka toteuttaa Etelä-Pohjanmaan Polytekninen Draamaseura. Ryhmä yrittää parhaansa mukaan selviytyä murhamysteeristä, mutta näytelmä kääntyy Lambergin mukaan nopeasti komediaksi.

Varsin suuri haaste on ollut se, että näyttelijät esittävät ”huonoja” näyttelijöitä.

– Tajusin sen vasta varmaan viikko sitten, kun oli läpimeno ja täällä oli pari testikatsojaa. He sanoivat, että näyttelijät olivat liian hyviä. Se on vaikeaa, kun ihmiset, jotka ovat näytelleet vuosikausia, joutuvat tekemään kaksi tuntia omaa rytmiä vastaan ja käyttämään maneereita, joista ovat opetelleet pois, Lamberg kertoo.

– Tässä on kaikki näyttelijän painajaiset repliikkien unohtamisesta repliikkiin jumiin jäämiseen. Tämä on kahden tunnin terapiasessio, ei tunnu tämän jälkeen mokat enää miltään, Lamberg naurahtaa.

Suuressa roolissa esityksessä on myös lavastus.

– Näyttämömiehet saavat juosta vähintään yhtä paljon kuin näyttelijät, Lamberg sanoo.

Lavastus on teknisesti vaativa ja Lambergin mukaan myös teknisesti vaarallinen. Lambergin mukaan lähes kaikki voi kaatua, irrota tai hajota.

– Ensimmäiset treeniviikot menivät siihen, että treenattiin tekniset jutut.

Marjatta Kuivasto suunnitteli lavastuksen alkujaan Tampereen teatteriin, jossa näytelmää esitettiin viime vuonna. Sieltä se on tuotu kokonaisuudessaan Seinäjoelle. Lontoosta ei annettu ohjeita siihen, miten tekninen toteutus hoidetaan. Nämä asiat jouduttiin ratkomaan jo Tampereella, joten Seinäjoella ei tarvinnut samoja asioita pohtia.

– Kerrotaan, että jotain pitää tapahtua, mutta ei sitä, miten se toteutetaan. Jumalalle kiitos tamperelaisista, Lamberg nauraa.

Haastavinta näytelmää tehdessä Lambergin mukaan ollut toistojen määrä.

– Tämähän ei naurata enää ketään meistä, kun on nähty kaksi ja puolisataa kertaa kaikki jutut, hän naurahtaa.

– On ollut kiva, kun nyt on käynyt testiyleisöä, niin on voinut todeta, että kyllä tämä toimii.

Näytelmä joka menee pieleen

Ensi-ilta 23. lokakuuta Seinäjoen kaupunginteatterin suurella näyttämöllä.

Esitykset jatkuvat 21.2.2020 asti.

Rooleissa Mia Vuorela, Jani Johansson, Heikki Vainionpää, Pekka Hänninen, Joonas Snellman, Eino Heiskanen, Pihla Pohjolainen ja Jarmo Pukkila.

Ohjaus Kalle Lamberg

Suomennos Mikko Koivusalo

Lavastussuunnittelu Marjatta Kuivasto

Pukusuunnittelu Riikka Aurasmaa

Valosuunnittelu Hannu Raja-aho

Äänisuunnittelu Sami Lust

Kampaus- ja maskeeraussuunnittelu Johanna Uusitontti

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.