Postia uhkaa kahden viikon jättilakko, PAU kutsuu tueksi myös muita liittoja – "On tarjottu 8,90–10,26 euron tuntipalkkaa"

9000 postilaista uhkaa mennä lakkoon 11. marraskuuta alkaen. Riitta Ketola

Mikko Välimaa

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU uhkaa aloittaa Postissa kaksi viikkoa kestävän lakon 11. marraskuuta.

PAU kertoi lakkovaroituksesta maanantaina ja kutsui samalla muita ammattiliittoja tukilakkoihin.

Toteutuessaan lakko koskisi noin 9 000 Postin työntekijää. Sekä postin jakelu, käsittely että kuljetus olisivat PAU:n mukaan lakossa.

Syynä rajuun työtaistelutoimeen ovat jumiutuneet työehtosopimusneuvottelut.

PAU:n puheenjohtajan Heidi Niemisen mukaan Posti ja työnantajaa edustava Palta aikovat korvata nykyisen tes-sopimuksen työnantajalle edullisemmalla Medialiiton ja Teollisuusliiton sopimuksella.

– Käytännössä se tarkoittaa matalapalkkaisten työntekijöiden palkkojen ja muiden työehtojen romuttamista, sanoo Nieminen PAU:n tiedotteessa.

Postia repii myös kiista pakettilajittelusta. Niemisen mukaan Posti haluaa siirtää pakettilajittelijat Postin omistamaan tytäryhtiöön Posti Palvelut Oy:hyn, joka on järjestäytynyt Medialiittoon.

Niemisen mukaan liikkeenluovutuksella halutaan saada lajittelijoille näin alan yleissitovaa työehtosopimusta selvästi halvemmat palkka- ja työehdot.

Niemisen mukaan palkanalennukset olisivat kovia.

– Teollisuusliiton jakelua koskevassa työehtosopimuksessa tuntipalkat ovat 8,90–10,26 euroa. Yötyötunnilta saa yötyökorvausta 0,8 euroa. PAU:n työehtosopimuksessa tuntipalkat ovat 11,34–14,41 euroa ja yötyölisä on 30 prosenttia yksinkertaisesta tuntipalkasta laskettuna eli 3,4 – 4,3 euroa tunnissa.

Palta on kiistänyt postilaisten tulkinnat palkan romuttamisesta.

– Emme todellakaan ole romuttamassa työehtoja vaan hakemassa ratkaisua, joka ottaa huomioon alan toimintaedellytyksissä tapahtuvat suuret muutokset ja joka varmistaa sen, että postilaisille riittää töitä myös jatkossa,toimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoi viime viikon torstaina Paltan tiedotteessa.

Aarton mukaan Posti on vaikeassa kilpailutilanteessa. Jakelualalla on käytössä kaksi eri työehtosopimusta, ja Aarton mukaan Posti noudattaa ainoana yhtiönä PAU:n sopimusta.

Muut jakeluyhtiöt toimivat Teollisuusliiton sopimuksella.

Samalla Postin tuottoja syö kirjepostin raju vähentyminen.

– En ole koko pitkän työmarkkinaurani aikana nähnyt millään toimialalla yhtä nopeaa ja rajua murrosta kuin tämä, jonka keskellä Posti on nyt. Tilanne on hyvin vaikea, Aarto totesi Paltan tiedotteessa.

PAU ilmoitti syyskuussa, että postialalla ei ole työehtosopimuksen päättyessä työrauhaa ennen kuin pakettilajittelijat siirretään takaisin Viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimukseen.

Hallituksessa omistajaohjauksesta vastaavan ministerin Sirpa Paateron (sd.) otettua kiistaan kantaa Postin hallitus lupasi pakettilajittelijoille noin kahden vuoden siirtymäajan.

Heidi Niemisen mukaan myös muille postilaisille on luvattu tes-neuvotteluissa yhden sopimuskauden mittaista eli noin 1–2 vuoden pituista palkkatakuuta henkilökohtaisten palkkojen ja ilta- ja yötyölisien osalta.

Niemisen mukaan kompromissiesitystä ei voida hyväksyä.

– Esimerkiksi kaikki uudet työntekijät sekä vuokratyöntekijät otettaisiin sisään kymmeniä prosentteja pienemmillä palkoilla ja heikommilla työehdoilla. Jos sillä palkalla löytyisi riittävästi tulijoita, niin vanhemmista, parempipalkkaisista pyrittäisiin eroon mahdollisimman nopeasti.

PAU:n vaatimus neuvotteluissa on säilyttää nykyiset työsuhteen ehdot sekä palkan ja yleisen linjan mukaiset palkankorotukset.

Niemisen mukaan PAU on pyytänyt muilta SAK:n ammattiliitoilta tukea taistelussaan.

Kuljetusliitoilla on PAU:n mukaan sopimus liittojen keskinäisestä tuesta. Viimeksi sitä käytettiin Postissa vuonna 2015, kun kuljetusliittojen tukitoimet saivat Postin luopumaan työehtoheikennyksistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomien ilmestyminen on tauolla toistaiseksi
 2. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 3. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 4. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 5. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 6. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 7. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 8. Tuusulan asuntomessut: Pienet tontit puistojen reunoilla – Keravan uusille asukkaille piti osoittaa, ettei kotikaupunki ole vain nukkumalähiö
 9. Tuusulan asuntomessut: Asuntomessut on rakentamisen ajankuva – Tuusulan Lahelanrinteellä oli kunnia avata messujen 50 vuoden historia
 10. Tuusulan asuntomessut: Iso ruokapöytä ei ole enää olohuoneen fokus – kotitoimiston kalusteet ovat kevyitä ja helposti siirreltävissä ja taloteknologia maustaa etätyöntekoa
 11. Tuusulan asuntomessut: Esteettömyys saa kiitosta: vammaisneuvosto testasi messualueen
 12. Tuusulan asuntomessut: Kortteli tuo sukupolvet yhteen: messujen innovaatioihin kuuluvat muun muassa Toiveiden kortteli ja kotimaiset älylukot
 13. Tuusulan asuntomessut: ”Jos nyt sauna olisi” – Antti Kaikkosesta on muovautunut kätevä remonttireiska
 14. Kesäkuvakisa käy kuumana – Vielä kaksi viikkoa aikaa osallistua ja voittaa liput Heurekaan!
 15. Likainen liesituuletin voi aiheuttaa iljettävän yllätyksen – näistä merkeistä tiedät, milloin se pitää puhdistaa

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää