Myytkö tavaraa Tori.fi:ssä? Poliisi varoittaa huijariostajien uudesta viekkaasta konstista

Poliisin tietoon tulleet väärennökset on tehty pankkien demosivustoilla. Poliisi

Crista Lassfolk-Feodoroff

Yhä useampi tavara vaihtaa omistajaa netissä. Ja missä liikkuu rahaa, sinne ilmaantuvat myös varkaat ja huijarit.

Nyt Helsingin poliisi tiedottaa syksyn aikana olleen useampia huijaustapauksia, joissa kauppaa on käyty Tori.fi-verkkosivuston kautta.

Huijarit ovat esiintyneet ostajina, jotka ovat tavaraa noutaessaan esittäneet myyjälle väärennetyn kuitin tai tiliotteen. Väärennökset on tehty pankin demosivustolla eli sivulla, jossa esitellään esimerkkejä nettipankin toiminnoista.

Poliisin tietoon tulleet huijauriostojat ovat tehneet ostoksiaan Tori.fi-verkkosivuston kautta. Tyypillisesti huijariostaja ovat halunneet ostaa puhelimia ja tietokoneita.

Poliisin mukaan tyypillinen huijari tarjoutuu normaaliin tapaan ostamaan tuotteen ja sopii tapaamisen myyjän kanssa. Ennen sovittua tapaamista huijari lähettää myyjälle kuvan maksukuitista, tai hän odottaa tapaamista ja näyttää myyntitilanteessa puhelimestaan tiliotteen tai kuitin tilisiirrosta. Maksun saajaksi on laitettu myyjän nimi, kuten pitääkin.

Poliisin tietojen mukaan ainakin yhdessä tapauksessa myyjä on saanut itse kirjoittaa tilitietonsa "ostajan verkkopankkiin".

– Huijauksia on tehtailtu ainakin S-pankin ja Ålandsbankenin harjoitussivuilla. Tiliotteessa näkyy epäuskottavia nimiä kuten Maija Meikäläinen, kertoo poliisin tiedotteessa tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Hannu Kortelainen Helsingin poliisilaitokselta.

Poliisi neuvoo myyjiä olemaan erityisen tarkkana maksujen kanssa. Myyjän kannattaa aina tarkistaa omasta verkkopankista tai paperisesta tiliotteesta, että luvatut rahat ovat todella saapuneet perille.

Toinen vaihtoehto on tutkia huolellisesti luotettavaltakin vaikuttavan ostajan esittämä kuitti tai tiliote. Poliisin mukaan myyjän on syytä kiinnittää erityistä huomiota kuitissa oleviin päivämääriin ja henkilöiden sekä yritysten nimiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomat jää ilmestymistauolle
 2. Kuinka sinä uskalsit? – seinäjokelainen Päivi vaihtoi alaa ja perusti oman yrityksen viisikymppisenä eikä ole katunut päivääkään
 3. Suunnistuskausi alkaa Seinäjoella omatoimisesti
 4. Seinäjoen seurakunnan jumalanpalvelukset ottivat digiloikan – virtuaalilähetykset suositumpia kuin perinteiset
 5. Astetta hauskempaa ulkoilua – kokosimme vinkkejä Seinäjoelta
 6. Ideaparkin Citymarket ja Huhtala Logistics aloittavat yhteistyön – kuljettavat ostokset ilmaiseksi riskiryhmille
 7. Seinäjoelle tulossa kaupunkipyörät – 50 pyörää, 14 pysäkkiä
 8. Koronan seuraus: Rikollisuus vähentynyt Pohjanmaalla, mutta petosyritykset ja kotihälytykset lisääntyneet
 9. Seinäjoki alkaa jakaa kouluruokaa etäopetuksessa oleville oppilaille – annoksia jaetaan yli 1600
 10. Tuju-panimo sopeutuu – Harapaisissa toimivan pienpanimon tynnyriolut lorotetaan nyt käsipelillä pulloihin ja myydään panimomyymälässä
 11. Jäitkö työttömäski ja haluaisit opiskella? – SeAMK luopuu avoimen ammattikorkeakoulun opintomaksuista osittain
 12. Seinäjoen kaupunki soittaa yli 5000 ikäihmiselle – soittokierros alkaa yli 85-vuotiaista
 13. Limu ja lihis vaihtuivat kunnon lounaaseeen ja kalenteriin raivattiin tilaa liikunnalle - seinäjokelaisyrittäjä oppi nauttimaan liikkumisesta: "En olisi uskonut, että viikon paras hetki on jumppa"
 14. Asuntosijoittaja kaipasi helposti ostettavaa palvelua – kun sitä ei ollut, seinäjokelainen Jussi Takala perusti yrityksen itse
 15. Tässä on Seinäjoen Hyvä asiakaspalvelija 2020

Näytä lisää