Huumepoliisin kokemukset elävästä elämästä saivat Juha Vuorisen leuan loksahtamaan – "Fiktiivisessä romaanissa ne tuntuisivat liian övereiltä"

Juha Vuorinen jututtaa podcast-sarjassaan rikosylikonstaapeli Kalevi Puontia. Toni Härkönen

Petri Lyy

Pitkän uran Helsingin huumepoliisissa tehnyt riihimäkeläinen Kalevi Puonti on äänessä Juha Vuorisen uudessa podcast-sarjassa. Rikosylikonstaapeli on Juoppohullun päiväkirjoillaan kuuluisaksi tulleen Vuorisen haastateltavana kymmenen puolituntisen jakson verran.

Sarja nousi pian ilmestymisensä jälkeen Storytel-palvelun kuunnelluimmaksi teokseksi tipauttaen Kimi Räikkösen elämäkerran kakkostilalle.

– Tuntuu ihmisiä kiinnostavan tällainen true crime, Puonti toteaa.

Puonti on työskennellyt huumerikollisuuden parissa yli 30 vuotta. Sarjassa hän velmuilee hakeneensa poliisikouluun, koska sillä tavalla sai armeijasta päivän vapaata.

Puontille oli jo alusta selvää, että hän haluaa rikostutkijaksi. Hän käytti virkapukua vain puoli vuotta palvellen Hollolan nimismiespiirissä.

Puonti sai siirron Vantaalle, jossa hän pääsi tutkimaan ”hillo- ja mehuvarkauksia” eli kellarimurtojen tapaisia rikoksia.

Huumepoliisiksi Helsinkiin Puonti onnistui livahtamaan puolihuomaamatta, vaikka virkojen täyttökielto oli sillä hetkellä voimassa säästösyistä. Hänhän oli tuolloin jo virassa naapurilaitoksella.

Puonti on työskennellyt legendaarisen komisarion Torsti Koskisen ja myöhemmin myös Jari Aarnion alaisuudessa. Podcastin perusteella Puontin ja Aarnion työsuhde ei ollut läheinen eikä Puonti ole joutunut tuomiolle esimiehensä tavoin.

Eläkepäivien viettoon valmistautuva Puonti suunnittelee ryhtyvänsä kirjoittajaksi. Ensimmäisen dekkarin on määrä tulla painosta ensi syksynä.

Puonti kertoo pallotelleensa Vuorisen kanssa erilaisia käsikirjoitusideoita. Nyt Vuorisen vieraana -sarja tarjosi sopivan väylän yhteistyölle.

– Olen kertonut Juhalle rikostapauksista elävässä elämässä. Juhan mielestä jutut ovat olleet välillä niin uskomattomia, että fiktiiviseen romaaniin kirjoitettuina ne tuntuisivat liian övereiltä, Puonti kuvailee.

Osa sarjan tapauksista on ollut julkisuudessa aiemmin, mutta nyt Puonti ja Vuorinen paneutuvat niihin pintaraapaisua syvemmältä.

Käsittelyssä ovat muun muassa Romanian romanien pillerikauppa ja poliisin jengirikollisille suuntaama Exit-toiminta.

– Hienoa, että Juha luotti taitoihini tarinankertojana ja saimme tallennettua ainakin omasta mielestäni mielenkiintoiset jaksot suomalaista rikosmaailmaa, Puonti sanoo.

Kirjailijana tunnettu Vuorinen hyppää sarjassa toimittajan rooliin, jossa hän aloitteli julkista uraansa.

– Oli palkitsevaa löytää itsestään taas tutkiva journalisti ja kaivella pitkän linjan rikosylikonstaapelin mieleen painuneita rikoksia, Vuorinen sanoo.

– Samalla tulimme piirtäneeksi läpileikkauksen siitä, miten huumepoliisin työ ja suomalaisten huumeidenkäyttö ovat muuttuneet noin 30 vuoden aikana.

Virka-aseen käyttö oli Puontin kertoman perusteella hänen uransa alkupäässä vapaampaa kuin nykyisin. Laukauksia vaihdettiin joskus ”lähinnä tunnelman luomiseksi”.

Kerran pakeneva neuvostoliittolainen rikollinen heittäytyi rähmälleen kuultuaan Puontin virkaveljen ampuman varoituslaukauksen. Kotimaansa kokemusten perusteella hän oletti, että seuraava luoti tulee selkään.

Tästä on kysymys

Storytel on mobiililaitteelle ladattava digitaalinen kirjapalvelu, jonka kautta voi kuunnella ja lukea kymmeniä tuhansia ääni- ja e-kirjoja sekä Storytel Original -äänikirjasarjoja ilman rajoituksia.

Storytel-sovelluksen voi ladata iPhone- tai Android-laitteelle App Storesta tai Google Playsta.

Storytel-kirjapalvelu toimii kuten Spotify ja monet muut digitaaliset streamingpalvelut. Rekisteröitynyt käyttäjä voi kuunnella ja lukea kirjoja niin paljon kuin haluaa 16,99 euron kuukausimaksulla. Kirjat voi striimata sovelluksessa tai ladata ne offline-tilaan, jolloin kuuntelemista tai lukemista voi jatkaa myös ilman internet-yhteyttä.

Storytelin valikoimasta löytyy yli 150 000 kirjaa suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, venäjäksi, espanjaksi ja italiaksi.

Ruotsissa 2005 perustettu Storytel on Pohjoismaiden suurin äänikirjapalvelu. Se toimii 16 maassa. Suomessa Storytel aloitti toimintansa 2016.

Kirjailija, juontaja, toimittaja Juha Vuorinen julkaisee töitään 1995 perustetun Diktaattori Oy:n kautta. Toistaiseksi Diktaattori on kustantanut vain Vuorisen teoksia. Yhtiö on myynyt verkossa yli 100 000 kirjaa suomalaisten koteihin ympäri maailmaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomien ilmestyminen on tauolla toistaiseksi
 2. Hyvinvointi: Antti Kuparinen, 37, päätyi paarman pureman vuoksi infektio-osastolle tiputukseen – "Molempia jalkojani alkoi särkeä aivan mielettömästi, ja kuume nousi 39,7:ään"
 3. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 4. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 5. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 6. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 7. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 8. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 9. Tuusulan asuntomessut: Pienet tontit puistojen reunoilla – Keravan uusille asukkaille piti osoittaa, ettei kotikaupunki ole vain nukkumalähiö
 10. Tuusulan asuntomessut: Asuntomessut on rakentamisen ajankuva – Tuusulan Lahelanrinteellä oli kunnia avata messujen 50 vuoden historia
 11. Tuusulan asuntomessut: Iso ruokapöytä ei ole enää olohuoneen fokus – kotitoimiston kalusteet ovat kevyitä ja helposti siirreltävissä ja taloteknologia maustaa etätyöntekoa
 12. Tuusulan asuntomessut: Esteettömyys saa kiitosta: vammaisneuvosto testasi messualueen
 13. Tuusulan asuntomessut: Kortteli tuo sukupolvet yhteen: messujen innovaatioihin kuuluvat muun muassa Toiveiden kortteli ja kotimaiset älylukot
 14. Tuusulan asuntomessut: ”Jos nyt sauna olisi” – Antti Kaikkosesta on muovautunut kätevä remonttireiska
 15. Kesäkuvakisa käy kuumana – Vielä kaksi viikkoa aikaa osallistua ja voittaa liput Heurekaan!

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää