Teflon Brothersit paljastavat, miten kaikki sai alkunsa helsinkiläislähiössä – "Pöllin sählymaalia Pyhimys-Mikon omakotitalon pihalta"

Kuvassa Pyhimys, kirjailija Hippo Taatila, Voli ja Heikki Kuula. Toni Tervo

Toni Tervo

Alussa oli Malminkartano.

Helsingin ja Vantaan rajalla sijaitseva lähiö on monesti ollut julkisuudessa parjattu paikka, mutta monelle siellä kasvaneille "Maltsun ghetto" on yhä rakas paikka. Lähiön kenties kuuluisimmat kasvatit, Teflon Brothersin Pyhimys, Voli ja Heikki Kuula, edelleen kantavat kotiseutunsa lippua kunnialla.

– Pari viikkoa sitten vein muksun sinne katsomaan vanhoja kotikulmia. Tosin ei hypätty autosta ulos kertaakaan, Voli toteaa.

Malminkartano on vahvassa roolissa myös yhtyeen uudessa elämänkerrassa, raamatullisesti nimetyssä Teflon Biblessä. Sen vanhassa testamentissa kerrotaan luomiskertomus, kuinka hittiyhtyeen alkutahdit sikisivät jo ala-asteella ikään kuin jumalallisen väliintulon seurauksena.

– Tapasin Pyhimys-Mikon ekan kerran, kun pöllin sählymaalia niiden omakotitalon pihalta. Olin viemässä sitä metsään kun Mikon systeri, joka oli mun luokalla, tuli Mikon kanssa sanomaan, että toi on meidän maali. Mikko oli silloin joku 130 senttiä pitkä ja sen lempinimi oli skidi, joten ei se olisi voinut mulle mitään, Heikki Kuula todistaa.

– Minkä takia sä sitten lähdit niin kovaa sinne metsään karkuun? Pyhimys lataa takaisin.

Kiirastuli Malminkartanossa oli jättävä kolmikkoon pysyvän jäljen. Niin hyvässä kuin pahassa.

– Malminkartano oli tiivis paikka, jossa kaikki asuivat aika lähekkäin. Sen takia siitä tuli ehkä innovatiivisempi paikka kuin viereisestä Myyrmäestä tai Kannelmäestä. Se vaikutti, Pyhimys pohtii.

– Vaimo sanoo, että minulla ei ole mitään etikettiä. Omasta mielestäni on, se vaan on lähiöetiketti.

Tulevat seksikkäimpien jäbien ja pämppääjien profeetat singahtivat Malminkartanolta maailmalle. Joskin bändin yritys saada Maradona-biisinsä espanjankielinen versio lyömään läpi latinalaisessa Amerikassa osoittautui laupiaan samarialaisen ohi kävelleen leeviläisen veroiseksi harha-askeleeksi.

Tosin kenties Pontius Pilatukseen verrattava harha-askel jäi ottamatta.

– Meillä oli idea kuvata musiikkivideo, jossa muka kaivaisimme Spede Pasasen ylös haudasta ja lähtisimme dokaamaan sen kanssa. Niin että sellainen Speden näköinen ruumis olisi mukana baarissa, Heikki Kuula paljastaa.

Teflon Biblen koonneen kirjailija Hippo Taatilan mukaan myös Suomi-rap kasvoi kolmikon uran lähtiessä nousukiitoon.

– Monet sanovat, että tämä on hirveän paksu teos. Mutta ei se nyt hirveän paksu ole, kun ajattelee että siinä on kolmen räppärin ura tähän ja lisäksi suomalaisen räpin historiaa. Sen lukeneet ovat sanoneet, että ekat 10 sivua on vähän hidasta ja sitten kirjan ahmaisee kokonaan.

– Raamattu on toiminut esikuvana myös sillä tavalla, että kirjan vanha testamentti sisältää ehkä enemmän legendaa ja värikynää. Mitä lähemmäs nykyaikaa päästään, sitä enemmän tapahtumat alkavat tarkentua.

Teflon Brothersin jäsenet ovat itse tyytyväisiä saatuaan messiaanisen matkansa kansien väliin jälkipolville.

– Olemme lähinnä yllättyneitä, että siitä tuli näinkin hyvä. En olisi yllättynyt, jos Pyhimys olisi verenmaku suussa yrittänyt vääntää jotain, Heikki Kuula toteaa rikkoen viidettä käskyä ja verbaalisesti murhaten bändikaverinsa.

– Mä oisin yllättynyt, jos sä joskus edes yrittäisit, Pyhimys antaa kollegalleen taivaallisen kurinpalautuksen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomien ilmestyminen on tauolla toistaiseksi
 2. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 3. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 4. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 5. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 6. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 7. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 8. Tuusulan asuntomessut: Pienet tontit puistojen reunoilla – Keravan uusille asukkaille piti osoittaa, ettei kotikaupunki ole vain nukkumalähiö
 9. Tuusulan asuntomessut: Asuntomessut on rakentamisen ajankuva – Tuusulan Lahelanrinteellä oli kunnia avata messujen 50 vuoden historia
 10. Tuusulan asuntomessut: Iso ruokapöytä ei ole enää olohuoneen fokus – kotitoimiston kalusteet ovat kevyitä ja helposti siirreltävissä ja taloteknologia maustaa etätyöntekoa
 11. Tuusulan asuntomessut: Esteettömyys saa kiitosta: vammaisneuvosto testasi messualueen
 12. Tuusulan asuntomessut: Kortteli tuo sukupolvet yhteen: messujen innovaatioihin kuuluvat muun muassa Toiveiden kortteli ja kotimaiset älylukot
 13. Tuusulan asuntomessut: ”Jos nyt sauna olisi” – Antti Kaikkosesta on muovautunut kätevä remonttireiska
 14. Kesäkuvakisa käy kuumana – Vielä kaksi viikkoa aikaa osallistua ja voittaa liput Heurekaan!
 15. Likainen liesituuletin voi aiheuttaa iljettävän yllätyksen – näistä merkeistä tiedät, milloin se pitää puhdistaa

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää