Lapualaisyritys kehitti uutta patjaa kolme vuotta: "Tästä on aika vaikea parantaa"

Aulis Niemi kertoo, että uuden, säädettävän joustinpatjan patenttihakemus on vetämässä. Riina Haapala

Riina Haapala

Lapualaisen Rosbedin toimitusjohtaja Aulis Niemellä on filosofia, jonka mukaan pitää tähdätä siihen, että nukkumisen ergonomia olisi mahdollisimman hyvä. Tätä varten Niemi on kehitellyt useampia eri patjamalleja, joista tuorein julkaistiin hiljattain.

Niemi toi markkinoille ilmakennopatjan reilu kymmenen vuotta sitten. Siinä nukkuja voi itse säätää ilmanpaineen määrää. Vastaavia patjoja käytetään Niemen mukaan myös sairaaloissa, koska niissä paine jakaantuu tasaisesti koko keholle. Ongelmana kuitenkin oli, että ihmiset olivat tottuneet perinteisiin joustinpatjoihin.

Välivaiheena oli räätälöity joustinpatja: oli testisänky ja painemittauslaite, jonka avulla haettiin oikeat vyöhykekovuudet. Sitten sänky tehtiin asiakkaan mittojen mukaan.

Niemi kuitenkin toteaa, että vaikka jouset olisivat huippuluokkaa, ajan mittaan ne väsyvät.

– Ja kymmenessä vuodessa saattaa nukkujakin muuttua. Tämä ei mukaannu sen mukaan.

Jo tuolloin Niemellä alkoi itää idea joustinpatjasta, jonka vyöhykekovuuksia voisi itse säätää. Enemmän hän lähti kehittämään sitä kolmisen vuotta sitten. Työn tulos on nyt nähtävillä. Rosbedin uusin malli on nimeltään Säätöpatja. Sängyn kyljessä on napit, joita painamalla joustinten kovuutta voi itse säätää.

– Jos ja kun jouset eivät ole ikuisia, niin tässä pystyy kompensoimaan sitä. Ja jos joskus tekee mieli nukkua pehmeämmässä sängyssä, sekin onnistuu.

Niemi kertoo, että uuden patjan patenttihakemus on vetämässä.

Toistaiseksi Rosbed on pysytellyt kotimaan markkinoilla.

– Tuo Säätöpatja on sellainen, että aika näyttää, Niemi toteaa.

Kun Niemeltä kysyy, onko hänellä vielä jotain uutta kehitteillä, vastaus on kieltävä.

– Tuosta on aika vaikea enää tuolla konseptilla lähteä parantamaan.

Kilpailu sänkymarkkinoilla on kovaa, mutta Niemi uskoo pienen yrityksen mahdollisuuksiin. Patjat ja sänkyjen osat valmistetaan alihankkijoilla pääosin Etelä-Pohjanmaalla.

– Tässä ei kilpailla sillä, maksaako patja 190 vai 189 euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu