Törnävän Piirin alueen Verstaalla avaa uusi teatteri Hysteria

Hysterian käyttöön valmistuu 120-paikkainen sali entiseen sairaala-alueen pesularakennukseen. Poikkeuksellisesti teatterisalin pinnat ovat vaaleat. ”Jotenkin tuntui väärältä, että tänne olisi lähtenyt tekemään tummaa pintaa. Haluttiin teatteritilaksi kokeilla ilmavampaa, valoisampaa ja raikkaampaa”, Juulia Soidinaho kertoo valinnasta. Matias Helinko

Matias Helinko

Törnävän vanhan sairaala-alueen kulttuuriprofiili laajenee, kun esittävän taiteen ja luovan alan yritysten muodostaman Verstas-rakennuksen yhteyteen avataan marraskuun alussa uusi teatteritila Hysteria.

Teatteritilan toimintaa pyörittävät yrittäjät, tilat on rakennuttanut Törnävän Piirin alueen omistava Rakennus K. Karhu, ja vuokralaisina toimivat useat kaupungin vapaan taiteen kentän toimijat.

Hysteriaa luovat jatkossa teatterialan ammattialainen Juulia Soidinaho ja muun muassa Mallaskosken panimoravintolan yrittäjänä tutuksi tullut Sanna Harju Törnävän vanhan sairaala-alueen tunnelma, yhteisöllinen historia ja lähivuosina uudistettavan rakennuskannan kokonaisuus vakuutti yrittäjät.

Idea teatterista oli tätä ennen muhinut Soidinahon päässä jo pidempään, mutta tutustumiskierros kesällä lopulta vakuutti käynnistämään yhteistyön rakennusliikkeen kanssa. Kaksitahoinen nimi puolestaan viittaa alueen mielenterveystyön historiaan sekä kahden naisen aikaisempaan yhteistyöhön teatterin ja ravintolatoiminnan yhdistämisessä.

– Pohdittiin nimeä, ja koska haluamme kunnioittaa alueen historiaa ja sitä yhteisöllisyyttä ja pitkää historiaa, mikä tällä alueella on, niin yhdistettiin se ja kaksi hullua naista. Hysteriahan on usein liitetty juuri naisiin ja naisia on hysteerisyyden vuoksi laitettu hoitoon. Hysteria myös liitetään joukkotapahtumiin ja festivaaleihin. Tilaisuuksiin, joissa joukko hullaantuu esityksistä tai show´sta. Se tuntui jotenkin luonnolliselta, Soidinaho nauraa ja selvittää nimen taustaa.

Kulttuuriyhdistys KoHo, Kulttuurikollektiivi Silta, sirkus- ja vannetanssin erikoisryhmä Moving Decos, useat harrastajateatteriryhmät sekä alueen useat aktiiviset kuorot. Siinä lista mahdollisista tilaa käyttävistä seinäjokelaisista ryhmistä.

– Ja koko ajan syntyy lisää uusia, Soidinaho kiittelee kaupungin kasvavaa taidekenttää.

Soidinaho tietää omasta kokemuksesta, että niin sanotun vapaan taiteen kentän toimijoilla on ollut toiveissa pitkään esitystila, joka mahdollistaisi yhtäjaksoisen ammattimaisen harjoittelun samassa tilassa. Tähän saakka ryhmät ovat harjoitelleet siellä, mistä kulloinkin on irronnut tunti ja toinen.

– Seinäjoelta on pitkään puuttunut esitystila ammattimaisesti toimiville taiteilijoille. Lähdin ensin lähinnä katsomaan löytyisikö täältä harjoitustiloja, joissa pääsisi treenaamaan teatteria. Kun näin tämän paikan, ajattelin, että tässä olisi nyt loistava tilaisuus tehdä ammattitoimijoille oma tila, jossa voisi tuottaa monipuolisia ja -taiteellisia esityskokonaisuuksia.

Hysteria on jo nyt ehtinyt synnyttämään ympärilleen uusia avauksia.

– Suunnitteilla on jo isoja yhteistyöprojekteja. Ei pelkästään meillä, vaan esimerkiksi Kulttuurikollektiivi sillalla on herännyt isoja yhteistyöprojekteja.

Yhteistyötä Hysteria tulee jatkossa tekemään alueen yhdistysten ja ammattimaisten toimijoiden lisäksi yritysten ja yhteisöjen kanssa. Tilaa ja toimintaa tarjotaan työhyvinvointiin, tapahtumiin ja juhliin. Näytöskauden ulkopuolella tiloista saa esimerkiksi puitteet häille. Alueella on vähän tunnettu, pieni ja intiimi kirkko.

Yrittäjät näkevät alueella valtavan potentiaalin lähivuosina, kun käyttötarkoituksen muutos on toteutunut.

– Ihan kiva olla täällä etujoukoissa. Nyt tänne pitää tulla, jos aikoo. Silloin on varmasti mukana ja pääsee mukaan yhteistyöprojekteihin. Veikkaan, että tänne syntyy paljon sellaista, mistä me ei tiedetä vielä mitään, Harju toteaa.

Törnävän Verstas ja Hysteria:

Törnävän vanhan sairaala-alueen markkinointinimi on Piiri. Alueen ensimmäiset uudet toimijat sijoittuivat Hallintolaan, johon on kunnostettu pieniä toimistotiloja. Kesän päätteeksi lämpökeskus- ja pesularakennukseen valmistui Verstas, jossa avasi esittävän taiteen ja luovan alan yritysten kokonaisuus. Hysteria on yksi lisä tähän kokonaisuuteen.

Hysterian saliin mahtuu kerrallaan 120 katsojaa. Teatterin lisäksi tila tulee myös muuhun taide- ja tapahtumatilakäyttöön.

Tilaan valmistuu catering-periaatteella toimivalla tarjoilutila.

Hysterian ensimmäinen tuotanto on Kulttuurikollektiivi Sillan ja Kehosi Tunne Oy:n yhteinen Kehon tarina -esitys, jota on työstetty osallistujien kehojen muistoista liikkeen ja ilmaisun keinoin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomien ilmestyminen on tauolla toistaiseksi
 2. Oma raha: Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 3. Matkalla kotimaassa: Muumimaailmassa sadusta tulee hetkeksi totta – Tove Janssonin rakastettujen tarinoiden hahmoja pääsee tapaamaan poikkeuskesänäkin
 4. Esitutkinta valmistui: Naamiomiesten Espoossa tavoittelemasta kontista löytyi "tiiliskivinä" 176 kiloa kokaiinia – arvo 25 miljoonaa euroa
 5. Hyvinvointi: Antti Kuparinen, 37, päätyi paarman pureman vuoksi infektio-osastolle tiputukseen – "Molempia jalkojani alkoi särkeä aivan mielettömästi, ja kuume nousi 39,7:ään"
 6. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 7. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 8. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 9. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 10. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 11. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 12. Tuusulan asuntomessut: Pienet tontit puistojen reunoilla – Keravan uusille asukkaille piti osoittaa, ettei kotikaupunki ole vain nukkumalähiö
 13. Tuusulan asuntomessut: Asuntomessut on rakentamisen ajankuva – Tuusulan Lahelanrinteellä oli kunnia avata messujen 50 vuoden historia
 14. Tuusulan asuntomessut: Iso ruokapöytä ei ole enää olohuoneen fokus – kotitoimiston kalusteet ovat kevyitä ja helposti siirreltävissä ja taloteknologia maustaa etätyöntekoa
 15. Tuusulan asuntomessut: Esteettömyys saa kiitosta: vammaisneuvosto testasi messualueen

Näytä lisää