Ammattikouluissa odotetaan nyt luvattua lisärahaa – 300 miljoonaa euroa leikattu samalla, kun 50 000 opiskelijaa on tullut lisää

Opetus- ja kulttuuriministeriö on jakanut ammatillisen koulutuksen järjestäjille 20 miljoonaa euroa lisäopetushenkilökunnan palkkaamiseksi. Arkisto/Johanna Erjonsalo

Crista Lassfolk-Feodoroff

Hallitus on alustavassa budjetissaan luvannut kasvattaa ammatillisen koulutuksen valtionosuutta 11 prosentilla.

Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry:n mukaan se tietää 80 miljoonaa euroa lisärahaa hallitusohjelman määräaikaisiin tulevaisuusinvestointeihin.

Yhdistyksessä ollaan luottavaisia lupausten toteutumisen suhteen, vaikka hallitus on ilmoittanut joutuvansa karsimaan merkittävästi nimenomaan määräaikaisista lisärahoituksesta.

– Ammatillisen koulutuksen rahoitusta on jo vähennetty 300 miljoonaa vuoden 2013 jälkeen, vaikka samaan aikaan opiskelijamäärät ovat kasvaneet 50 000 opiskelijalla, AMKEn asiantuntija Saku Lehtinen kertoo.

– Ristiriita on niin räikeä, että luotamme hallituksen pitävän kiinni lupuksestaan nostaa valtionosuuttamme merkittävästi.

Pahentunut rahapula on näkynyt ammattioppilaitoksissa, joissa opiskelee yhteensä yli 320 000 opiskelijaa. Lehtinen kertoo useista yt-neuvotteluista ja säästötoimista, joiden avulla opinahjot ovat pitäneet päänsä pinnalla.

Nyt on kuitenkin korkea aika saada toimintaan lisärahaa.

– Luvattu 80 miljoonaa euroa parantaa merkittävästi ammatillisen koulutuksen toimintaedellytyksiä, Lehtinen iloitsee.

Lisäpanostuksen käyttökohteissa huomioidaan ammatillisen koulutuksen järjestäjien tarpeita. Rahoituksen voisi toteutuessaan käyttää opettajien, ohjaajien ja tukihenkilöstön palkkaamiseen, nykyisten tuntiopettajien opetustuntimäärän lisäämiseen sekä oppimisympäristöjen ja pedagogisten toimintamallien kehittämiseen.

– Kun lasketaan valtionosuus ja kuntien rahoitusosuus yhteen, nousee ammatillisen koulutuksen kokonaisbudjetti noin 1,9 miljardiin euroon vuonna 2020. Kokonaisbudjetti kasvaa ensi vuodelle 6,7 prosenttia, Lehtinen laskee.

Lisätietoa: amke.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomat jää ilmestymistauolle
 2. Kuinka sinä uskalsit? – seinäjokelainen Päivi vaihtoi alaa ja perusti oman yrityksen viisikymppisenä eikä ole katunut päivääkään
 3. Suunnistuskausi alkaa Seinäjoella omatoimisesti
 4. Seinäjoen seurakunnan jumalanpalvelukset ottivat digiloikan – virtuaalilähetykset suositumpia kuin perinteiset
 5. Astetta hauskempaa ulkoilua – kokosimme vinkkejä Seinäjoelta
 6. Ideaparkin Citymarket ja Huhtala Logistics aloittavat yhteistyön – kuljettavat ostokset ilmaiseksi riskiryhmille
 7. Seinäjoelle tulossa kaupunkipyörät – 50 pyörää, 14 pysäkkiä
 8. Koronan seuraus: Rikollisuus vähentynyt Pohjanmaalla, mutta petosyritykset ja kotihälytykset lisääntyneet
 9. Seinäjoki alkaa jakaa kouluruokaa etäopetuksessa oleville oppilaille – annoksia jaetaan yli 1600
 10. Tuju-panimo sopeutuu – Harapaisissa toimivan pienpanimon tynnyriolut lorotetaan nyt käsipelillä pulloihin ja myydään panimomyymälässä
 11. Jäitkö työttömäski ja haluaisit opiskella? – SeAMK luopuu avoimen ammattikorkeakoulun opintomaksuista osittain
 12. Seinäjoen kaupunki soittaa yli 5000 ikäihmiselle – soittokierros alkaa yli 85-vuotiaista
 13. Limu ja lihis vaihtuivat kunnon lounaaseeen ja kalenteriin raivattiin tilaa liikunnalle - seinäjokelaisyrittäjä oppi nauttimaan liikkumisesta: "En olisi uskonut, että viikon paras hetki on jumppa"
 14. Asuntosijoittaja kaipasi helposti ostettavaa palvelua – kun sitä ei ollut, seinäjokelainen Jussi Takala perusti yrityksen itse
 15. Tässä on Seinäjoen Hyvä asiakaspalvelija 2020

Näytä lisää