Toimeentulotuen hakijan on vaikea erottaa, haetaanko tukea Kelasta vai sosiaalitoimesta – heikoimmassa asemassa olevat voivat jäädä kokonaan ilman

Kaikki eivät kykene hoitamaan asioitaan yksin. Hyvinkään Mäntylä ry lupaa auttaa. Tarja Heikkonen

Jukka Hämäläinen

Perustoimeentulotuen siirron Kelaan kaksi vuotta sitten ajateltiin säästävän kuntien sosiaalityöntekijöiden työaikaa, mutta he auttavat yhä varsin paljon asiakkaita tuen hakemisessa ja Kelan virheellisten päätösten korjaamisessa.

Tämä ilmenee Sosiaalibarometrista, jossa on seurattu muutoksen vaikutuksia.

Tukipäätösten tekemiseen arvioidaan olevan Kelassa niukasti aikaa. Hakemuksiin tarvitaan usein lisäselvityksiä. Sekä kuntien sosiaalityöntekijöitä että Kelan toimihenkilöitä askarruttaa arviointiosaaminen Kelan etuuskäsittelyssä.

Barometrin vastaajien mielestä asiakkaan tilannetta ei huomioida kokonaisvaltaisesti, jotta hänet voitaisiin tarvittaessa ohjata sosiaalityön sekä täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen piiriin.

Sosiaalityö ei tavoita kaikkia niitä, jotka hyötyisivät rahallisen tuen lisäksi senpalveluista.

– Tavoiteltu yhden luukun malli ei toimi, vaan ihmiset joutuvat edelleen hakemaan apua usealta taholta. Heikoimmassa asemassa olevat ovat vaarassa jäädä palvelujen ulkopuolelle, erityisasiantuntija Anna Järvinen toteaa.

Ihmisiä ohjataan myös omatoimiseen verkkoasiointiin, vaikka he olisivat henkilökohtaisen avun tarpeessa.

Sosiaalibarometrin vastaajista valtaosa kannattaa yhä uutta mallia epäkohdista huolimatta.

Perustoimeentulotuen siirtoa perusteltiin alunperin kansalaisten yhdenvertaisuudella, tuen alikäytön vähenemisellä ja päätösten nopeudella.

Vastaajien mukaan Kelassa luotetaan, että asiakas saa päätöksen nyt nopeasti. Sen sijaan sosiaali- ja terveydenhuollossa päätösten nopeuteen ei luoteta yhtä paljon.

Kelalaisten mielestä asiakkaiden yhdenvertaisuus toteutuu varsin hyvin, mutta sosiaalityöntekijöistä puolet kyseenalaistaa tämänkin.

– Toimeentulotukiuudistus näyttää ennakoitua isommalta muutokselta. Tilanne on paikoin laukaissut työntekijöiden turhautumista. Toimintakulttuurien yhteensovittaminen vaatii kärsivällisyyttä, Sosiaalibarometrin vastuututkija Anne Eronen pohtii.

Vastaajat tiivistäisivät Kelan ja kuntien sosiaalityön yhteistyötä. Sosiaalityöntekijät esittivät lisää sosiaalihuollon osaajia Kelaan. Myös perustoimeentulotuen hakemuslomaketta ja ohjeita tulisi yksinkertaistaa.

Toimeentulotuki koostuu Kelan myöntämästä perustoimeentulotuesta sekä kuntien myöntämistä täydentävästä ja ehkäisevästä toimeentulotuesta.

Vuonna 2018 toimeentulotukea myönnettiin yhteensä noin 306 000 kotitaloudelle ja 470 000 henkilölle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomat jää ilmestymistauolle
 2. Kuinka sinä uskalsit? – seinäjokelainen Päivi vaihtoi alaa ja perusti oman yrityksen viisikymppisenä eikä ole katunut päivääkään
 3. Suunnistuskausi alkaa Seinäjoella omatoimisesti
 4. Seinäjoen seurakunnan jumalanpalvelukset ottivat digiloikan – virtuaalilähetykset suositumpia kuin perinteiset
 5. Astetta hauskempaa ulkoilua – kokosimme vinkkejä Seinäjoelta
 6. Ideaparkin Citymarket ja Huhtala Logistics aloittavat yhteistyön – kuljettavat ostokset ilmaiseksi riskiryhmille
 7. Seinäjoelle tulossa kaupunkipyörät – 50 pyörää, 14 pysäkkiä
 8. Koronan seuraus: Rikollisuus vähentynyt Pohjanmaalla, mutta petosyritykset ja kotihälytykset lisääntyneet
 9. Seinäjoki alkaa jakaa kouluruokaa etäopetuksessa oleville oppilaille – annoksia jaetaan yli 1600
 10. Tuju-panimo sopeutuu – Harapaisissa toimivan pienpanimon tynnyriolut lorotetaan nyt käsipelillä pulloihin ja myydään panimomyymälässä
 11. Jäitkö työttömäski ja haluaisit opiskella? – SeAMK luopuu avoimen ammattikorkeakoulun opintomaksuista osittain
 12. Seinäjoen kaupunki soittaa yli 5000 ikäihmiselle – soittokierros alkaa yli 85-vuotiaista
 13. Limu ja lihis vaihtuivat kunnon lounaaseeen ja kalenteriin raivattiin tilaa liikunnalle - seinäjokelaisyrittäjä oppi nauttimaan liikkumisesta: "En olisi uskonut, että viikon paras hetki on jumppa"
 14. Asuntosijoittaja kaipasi helposti ostettavaa palvelua – kun sitä ei ollut, seinäjokelainen Jussi Takala perusti yrityksen itse
 15. Tässä on Seinäjoen Hyvä asiakaspalvelija 2020

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää