Seinäjoella pop up -alusvaateliikettä pitävä Kirsi Herrala toivoo, etteivät naiset häpeäisi itseään rintaliiviostoksilla: "Ihmisiä me kaikki ollaan, iloinemme ja kiloinemme"

Kirsi Herrala kertoo silmän harjaantuneen näkemään asiakkaan koon. Riina Haapala

Riina Haapala

Kaikki lähtee alusvaatteista. Alusvaatteita pitkään myynyt Kirsi Herrala sanoo, että suomalaisen naisen suurin virhe on ostaa rintaliivit liian isolla ympärysmitalla.

– Ostetaan huonolaatuista ja tuijotetaan sitä vanhaa kokoa. Samalla merkillä koot voivat vaihdella ja joskus jopa samassa mallissa tumma väri saattaa olla napakampi kuin vaalea, samoin kuin esimerkiksi farkuissa, Herrala sanoo.

Herrala perusti oman alusvaatteita myyvän yrityksen puolisen vuotta sitten. Nyt Alusasut Justihin Eikä Melekehen kiertää eteläpohjalaiskuntia pop up -liikkeenä. Seuraavat viikot ollaan Seinäjoella.

– Maakunnassa ei oikein missään ole alusvaateliikkeitä. On oma hommansa kasata liike, mutta kun saa palvelua lähelle, niin ihmiset tulevat hakemaan liivejä, Herrala kertoo.

Alusvaatteiden erikoismyymälöistä haetaan usein sitä, mitä ei marketeista saa: erikoisempia kokoja ja laatua, mutta myös erikoisliivejä, kuten proteesiliivejä. Niitä käyttävät rintasyöpään sairastuneet naiset, joilta on rinta poistettu. Poistetun rinnan tilalla käytetään proteesia, jos korjausleikkausta ei tehdä.

– Proteesiliivejä kysytään aika paljon, menee lähes päivittäin, Herrala kertoo.

– Sanotaan, että niitä on tosi vaikea löytää.

Herrala näyttää, kuinka liiveissä on molemmilla puolilla taskut, joihin proteesi laitetaan.

– Nämä tulevat kunnolla ylös ettei näy proteesia tai vilahda mitään muutakaan.

Herrala toivoo, etteivät naiset häpeäisi itseään ja rintaliivien ostamista. Liiviliikkeessä myyjä tulee koppiin asti auttamaan, mutta Herrala muistuttaa, että tarkoituksena on vain sopivien liivien löytäminen.

– Ihmisiä me kaikki ollaan, iloinemme ja kiloinemme. Me haluamme löytää kaikille sopivat liivit, oli kyse millaisesta asiakkaasta tahansa, Herrala sanoo.

Herrala muistuttaa, että liivien ostaminen vaatii sovittamista. Silmä on kuitenkin vuosien varrella harjaantunut näkemään koon.

– Nopeasti nähdään, kun asiakas tulee sisälle, että mitä kokoa tarvitaan.

Istuvat liivit vaikuttavat myös itsetuntoon.

– Kerran eräs nuori tyttö kävi ostamassa liivit ja tuli seuraavalla kerralla uudestaan. Hän sanoi, että ihan kuin olisi Tallinnassa käynyt, rahat menivät, mutta tissit tulivat, Herrala nauraa.

Herrala on päättänyt toistaiseksi pitää liikkeensä kiertävänä pop uppina. Aika kuitenkin näyttää, mihin tulevaisuus vie. Paikalleen asettuminen on yksi vaihtoehto.

– Se, koska ja mihin, on vielä arvoitus. Parasta olisi, kun olisi molemmat.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.