Kela: Perimme takaisin maksettuja toimeentulotukia sadoilta ihmisiltä – näin juristi perustelee

Perustoimeentulotuki on tarkoitettu viimesijaiseksi taloudelliseksi tueksi, jonka saaminen edellyttää omaisuuden realisoimista. Kuvituskuva. Arkisto / Seppo Korkman

Crista Lassfolk-Feodoroff

Perustoimeentulotuki siirtyi Kelan hoidettavaksi vuoden 2017 alussa.

Nyt Kela tiedottaa tutkivansa loka–marraskuun aikana noin 500 tapausta, joissa jo myönnetty tuki aiotaan periä takaisin.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun takaisinperinnät käydään läpi. Samalla Kela haluaa varmistaa, että toimintatavat ovat yhtenäiset koko Suomessa.

Jatkossa toimeentulotukien takaisinperinnät käydään läpi vuosittain.

Nyrkkisääntönä on, että jos Kela on maksanut etuutta liikaa tai aiheettomasti, se peritään takaisin.

Toimeentulotukea peritään kuitenkin Kelan mukaan takaisin ainoastaan erityistilanteissa. Lisäksi asiakasta kuullaan aina ennen perintään ryhtymistä.

Kelan mukaan tuen periminen ei saa aiheuttaa asiakkaalle uutta toimeentulotuen tarvetta.

Kela voi myöntää perustoimeentulotukea henkilölle tai perheelle, jonka tulot eivät riitä välttämättömiin arjen menoihin, kuten ruokaan ja asumiseen.

Perustoimeentulotuki on tarkoitettu viimesijaiseksi taloudelliseksi tueksi, johon vaikuttavat myös käytettävissä olevat varat. Hakijan on yleensä myös realisoitava omaisuutensa eli muutettava se rahaksi.

Perustoimeentulotukea voidaan myöntää esimerkiksi omistusasuntoa vastaan, jolloin asunnon myyminen tapahtuu tulevaisuudessa.

Kun asunnosta saadut rahat ovat tilillä, pitää ennen sen myyntiä saadut tuet maksaa takaisin.

– Kelan on perittävä hakijalle myönnetty perustoimeentulotuki takaisin omaisuuden myymisestä saadusta rahasta, juristi Petri Lemettinen ilmoittaa Kelan tiedotteessa.

Perustoimeentulotuki tai osa siitä voidaan periä asiakkaalta takaisin myös tilanteissa, joissa asiakas on tahallaan laiminlyönyt velvollisuuden pitää huolta omasta elatuksestaan tai sellaisen henkilön elatuksesta, josta asiakas on elatusvelvollinen.

Kelan on haettava oikeutta takaisinperintään hallinto-oikeudelta kolmen vuoden kuluessa tuen myöntämisestä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu