Raakel Lignell, 53, kantoi väkivaltaista salaisuutta vuosien ajan – "Aina ei kannata kuunnella sydämensä ääntä"

Raakel Lignell miettii jo seuraavaa teostaan, joka tulee olemaan fiktiivinen. - Kirjoittaminen on minulle hyvin luontevaa ja nautin siitä, kun se vie minut mukanaan, Lignell sanoo. Crista Lassfolk-Feodoroff

Crista Lassfolk-Feodoroff

Parikymppinen Raakel Lignell oli peloton, täynnä elämää ja kapinaa. Huippulahjakkaana viulistina hän päätyi Berliiniin opiskelemaan uudenlaista soittotekniikkaa ja tapasi afrikkalaisen miehen, joka osasi hurmata jalat alta.

Kun suhde eteni rakkaudeksi asti, alkoi painajainen.

Hurmuri olikin päihdeongelmainen ja väkivaltainen manipuloija, joka pahoinpiteli Raakelin sairaalakuntoon, kun tämä oli jo raskaana.

Väkivalta oli toistuvaa ja silmitöntä eikä Lignell kaunistele sitä raadollisesta parisuhteestaan kirjoittamassaan kirjassa Älä sano että rakastat.

Kirja on koruton lukuelämys, jonka rankimmat kohdat on viime viikkoina nostettu otsikoihin laajalti.

Raakel Lignell osasi odottaa kohua siitä asti, kun hän pari vuotta sitten päätti kertoa tarinansa, noin neljännesvuosisata tapahtumien jälkeen.

– Tiesin aina, että kirjoitan kokemukseni vielä joskus kirjaksi. En ollut ajatellut kertoa olevani itse kirjan päähenkilö, mutta pitkän pohdinnan jälkeen päätin, että kirja perustuu tositapahtumiin.

Julkisuudessa Raakel Lignell tunnetaan iloisena, raikkaana ja reippaana viiden lapsen äitinä, nyt jo myös kahden lapsenlapsen isoäitinä, joka on ehtinyt urallaan moneen.

Hän on profiloitunut myös tekijänä ja tahtoihmisenä, joka pudotti painostaankin lähes puolet niin, että lopulta siitä tiesi koko Suomi.

Myös pitkä avioliitto näyttelijä-laulaja Nicke Lignellin kanssa ja pariskunnan perheidylli Sipoon rauhassa ovat nekin merkittävä osa ”koko kansan Raxua”.

Harva osasi edes kuvitella niitä haavoja, joita Raakel Lignell on kantanut nuoruutensa väkivaltaisesta parisuhteesta. Onko tuo upea tehopakkaus todella nuoruutensa kukkeudessa maannut sairaalavuoteessa tunnistamattomaksi hakattuna, verissään ja silkasta pelosta alleen laskeneena? Ja vielä antanut anteeksi, vain kokeakseen saman uudelleen.

– Itse asiassa tämä juuri on yksi syy kirjaani. Halusin osaltani näyttää, kuinka kuka tahansa meistä voi joutua lähisuhteessaan väkivallan uhriksi täysin riippumatta siitä, millainen itse on, Lignell sanoo.

Hän tietää, kuinka väkivaltaisessa parisuhteessa elävä selittää usein itselleen voivansa muuttaa toista.

– Jos vain rakastan enemmän tai paremmin, jos vain muutun toisenlaiseksi, jos puhun tai vaikenen oikein, niin ehkä tämä sitten loppuu, Lignell luettelee tekosyitä, joilla uhri yrittää hyväksyä väkivallan ja antaa anteeksi.

Merkittävä syy kertoa tarinan olevan totta oli päätös näyttää omat haavat ja vapautua tapahtuneen tuomasta häpeästä.

Uhri kokee usein häpeää eikä kerro tilanteestaan muille. Kun väkivaltainen puoliso musertaa itsetunnon pikkuhiljaa ja vähättelee tekojaan, voi pelottominkin mieli murtua.

– Niin minulle kävi, kunnes lopulta hylkäsin itseni. Jos jotain opin niiden puolentoista vuoden aikana, niin sen, että tunteet voivat falskata eikä aina kannata kuunnella sydämensä ääntä ohi järjen äänen, Lignell sanoo.

– Opin myös, että maailmaan mahtuu puhetta, mutta teot ratkaisevat.

Hän ei halua jälkiviisastella, vaan suhtautua nuoreen itseensä lempeydellä ja ymmärryksellä.

Nyt 53-vuotiaana elämä on ehtinyt opettaa paljon, myös sen kuinka arvotonta on ulkokultaisuus, joka nuorena helposti häikäisee.

– Suurin rakkaus asuu toimivassa arjessa, pienissä teoissa ja läsnäolossa, ei suureellisissa eleissä.

Raakel Lignell

Syntynyt vuonna 1966.

Valmistunut Sibelius-Akatemian solistiselta osastolta musiikin maisteriksi.

Viulistivuosiensa jälkeen hän on työskennellyt tuottajana, tv-toimittajana, juontajana ja kolumnistina eri medioissa.

Hän on myös toiminut Sipoon kunnanvaltuustossa kokoomuksen poliitikkona

Pääsi vuoden 2007 eduskuntavaaleissa toiselle varasijalle.

Lignell on aiemmin kirjoittanut kolme tietokirjaa.

Älä sano että rakastat-kirja on hänen ensimmäinen kaunokirjallinen teoksensa.

Kirja nousi heti julkaisuviikollaan Akateemisen kirjakaupan myydyimpien teosten ykköseksi.

Raakel Lignell on viiden aikuisen lapsen äiti ja kahden lapsenlapsen isoäiti.

Hän asuu Sipoon Martinkylässä aviomiehensä ja kahden koiransa kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomien ilmestyminen on tauolla toistaiseksi
 2. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 3. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 4. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 5. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 6. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 7. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 8. Tuusulan asuntomessut: Pienet tontit puistojen reunoilla – Keravan uusille asukkaille piti osoittaa, ettei kotikaupunki ole vain nukkumalähiö
 9. Tuusulan asuntomessut: Asuntomessut on rakentamisen ajankuva – Tuusulan Lahelanrinteellä oli kunnia avata messujen 50 vuoden historia
 10. Tuusulan asuntomessut: Iso ruokapöytä ei ole enää olohuoneen fokus – kotitoimiston kalusteet ovat kevyitä ja helposti siirreltävissä ja taloteknologia maustaa etätyöntekoa
 11. Tuusulan asuntomessut: Esteettömyys saa kiitosta: vammaisneuvosto testasi messualueen
 12. Tuusulan asuntomessut: Kortteli tuo sukupolvet yhteen: messujen innovaatioihin kuuluvat muun muassa Toiveiden kortteli ja kotimaiset älylukot
 13. Tuusulan asuntomessut: ”Jos nyt sauna olisi” – Antti Kaikkosesta on muovautunut kätevä remonttireiska
 14. Kesäkuvakisa käy kuumana – Vielä kaksi viikkoa aikaa osallistua ja voittaa liput Heurekaan!
 15. Likainen liesituuletin voi aiheuttaa iljettävän yllätyksen – näistä merkeistä tiedät, milloin se pitää puhdistaa

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää