Unohda hetkeksi juusto ja makkara – Leivän päällä maistuvat nyt kasviksista tehdyt tahnat ja levitteet

toimitus

Kasvipohjaisten tahnojen ja levitteiden kysyntä on kasvanut kasvisruokavalion suosion myötä. Ne antavat väriä ja täyteläistä makua leivälle.

– Vegaaniryhmässä juuri hihkuttiin, kun punajuurilevite oli tullut kauppoihin, kertoo laillistettu ravitsemusterapeutti Leena Putkonen.

Levitteiden valmistaminen onnistuu myös kotona. Hyvänä apuna toimii monitoimikone tai sauvasekoitin. Voit tehdä kerralla isompia annoksia ja ujuttaa mukaan omia suosikkimakujasi.

Esimerkiksi hummus on leivän päällä maukasta ja helppo valmistaa kotikeittiössäkin. Se säilyy jääkaapissa muutaman päivän, ja sitä voi myös pakastaa.

Putkosen mukaan etenkin juustot, kinkku ja meetvursti kannattaisi korvata kasviksilla säännöllisesti tai edes toisinaan.

– Ne sisältävät paljon kovaa, tyydyttynyttä rasvaa, joka kohottaa veren kolesteroliarvoja, Putkonen muistuttaa.

Lihan ja juuston tilalla voi kokeilla vaikkapa marinoitua sipulia ja herkkusieniä.

Sipuli antaa leivälle voimakasta makua ja sisältää muun muassa flavonoideja.

Sienet taas ovat erinomainen vaihtoehto lihalle. Ne ovat kevyttä ravintoa eivätkä sisällä gluteenia, jolloin ne sopivat myös keliaakikon ruokavalioon. Silloin toki myös leivän tulee olla gluteenitonta.

Sienissä on myös tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita.

Juuston korvikkeeksi sopii esimerkiksi kylmäsavustettu tofu, josta saa näppärästi myös kevyen majoneesin.

Tofusta voi tehdä majoneesin korvikkeen. Porkkana ja punajuuri antavat kauniit värit levitteille. Kuva: Annukka Roth Annukka Roth

Suomen leipäkulttuuri on maailman rikkaimpia, ja suomalaiset syövät paljon leipää. Putkosen mukaan viljatuotteiden syöminen jossain muodossa on suositeltavaa. Kuidun lisäksi niissä on B-ryhmän vitamiineja ja magnesiumia.

Täysjyväviljaa sisältävät tuotteet ovat myös raudan lähde.

– Erityisesti kasvissyöjien olisi tärkeää huomioida riittävä raudan saanti, Putkonen sanoo.

Paahdettu porkkanatahna

1. Kuori porkkanat ja viipaloi ne noin puolen senttimetrin paksuisiksi kiekoiksi. Sekoita niihin öljy ja paprikamauste sekä kurkuma. Levitä pellille ja paista 200 asteessa noin 25 minuuttia tai kunnes ne ovat pehmeitä.

2. Anna porkkanoiden jäähtyä ja soseuta ne sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi.

3. Lisää joukkoon valutetut pavut sekä loput raaka-aineet ja soseuta ne tasaiseksi massaksi.

Paahdettu punajuurihummus

1. Kuori punajuuret ja paloittele ne pieniksi kuutioiksi. Lisää kuutioiden sekaan öljy ja laita pellille. Anna paahtua uunissa 25 minuuttia tai kunnes ne ovat pehmenneet.

2. Soseuta jäähtyneet punajuuret sauvasekoittimella tasaiseksi.

3. Raasta valkosipulinkynsi ja lisää se punajuurten sekaan loppujen aineksien kanssa. Sekoita tasaiseksi massaksi. Jos haluat siihen hieman potkua, lisää lopuksi sekaan puoli teelusikallista cayennepippuria.

Tofumajoneesi

1. Soseuta tofu ja sitruunamehu sauvasekoittimella.

2. Lisää sekaan suola, cayennepippuri, öljy ja raastettu valkosipulinkynsi ja sekoita tasaiseksi massaksi.

Marinoidut punasipulit

1. Leikkaa punasipuli renkaiksi.

2. Paina rosépippurit kädellä rikki. Laita kulhoon hunaja, pippurit, suola, punaviinietikka ja öljy. Sekoita.

3. Lisää punasipuli ja sekoita. Anna tekeytyä jääkaapissa kelmun alla vähintään parin tunnin ajan, mieluiten yön yli.

4. Ennen tarjoilua kaada nesteet pois ja nostele haarukalla leivän päälle.

Kasviksilla saa leivistä myös koristeellisen näköisiä. Päälle voi ripotella esimerkiksi seesaminsiemeniä. Kuva: Annukka Roth Annukka Roth

Marinoidut herkkusienet

1. Pyyhi sienistä mullat ja viipaloi ne kuuteen osaan, isot sienet kahdeksaan.

2. Raasta valkosipulinkynnet, pilko chili ja persilja.

3. Laita tyhjään kulhoon suola, hunaja, mustapippuri, balsamico ja öljy. Sekoita ne keskenään ja lisää valkosipuli, chili ja persilja. Sekoita.

4. Lisää viipaloidut herkkusienet ja sekoita. Anna marinoitua jääkaapissa kelmun alla vähintään parin tunnin ajan, mieluiten yön yli.

5. Ennen tarjoilua kaada nesteet pois ja nostele lusikalla leivän päälle.

Teksti ja kuva: Annukka Roth

Vaihtoehdot

Kasviperäisissä tuorejuustoissa rasvan laatu on usein parempi kuin eläinperäisissä tuorejuustoissa. Markkinoilla on esimerkiksi soijapohjaista ja kaurapohjaista tuorejuustoa.

Saatavilla on myös valmiita vegaanisia voileipätahnoja, jotka valmistetaan ravintohiivasta, juoksevista kasvirasvoista, yrteistä, mausteista ja kasviksista. Niistä löytyy kolesterolittomia, gluteenittomia ja luomuvaihtoehtoja.

Pestot antavat makua, mutta valmiit pestot sisältävät paljon suolaa. Itse tekemällä voi vaikuttaa suolaisuuteen.

Avokado on itsessään suosittu leivänpäällinen. Se sisältää hyviä rasvoja ja riittää rasvanlähteeksi leivän päälle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Seinäjoen Sanomat jää ilmestymistauolle
  2. Kuinka sinä uskalsit? – seinäjokelainen Päivi vaihtoi alaa ja perusti oman yrityksen viisikymppisenä eikä ole katunut päivääkään
  3. Suunnistuskausi alkaa Seinäjoella omatoimisesti
  4. Seinäjoen seurakunnan jumalanpalvelukset ottivat digiloikan – virtuaalilähetykset suositumpia kuin perinteiset
  5. Astetta hauskempaa ulkoilua – kokosimme vinkkejä Seinäjoelta
  6. Ideaparkin Citymarket ja Huhtala Logistics aloittavat yhteistyön – kuljettavat ostokset ilmaiseksi riskiryhmille
  7. Seinäjoelle tulossa kaupunkipyörät – 50 pyörää, 14 pysäkkiä
  8. Koronan seuraus: Rikollisuus vähentynyt Pohjanmaalla, mutta petosyritykset ja kotihälytykset lisääntyneet
  9. Seinäjoki alkaa jakaa kouluruokaa etäopetuksessa oleville oppilaille – annoksia jaetaan yli 1600
  10. Tuju-panimo sopeutuu – Harapaisissa toimivan pienpanimon tynnyriolut lorotetaan nyt käsipelillä pulloihin ja myydään panimomyymälässä
  11. Jäitkö työttömäski ja haluaisit opiskella? – SeAMK luopuu avoimen ammattikorkeakoulun opintomaksuista osittain
  12. Seinäjoen kaupunki soittaa yli 5000 ikäihmiselle – soittokierros alkaa yli 85-vuotiaista
  13. Limu ja lihis vaihtuivat kunnon lounaaseeen ja kalenteriin raivattiin tilaa liikunnalle - seinäjokelaisyrittäjä oppi nauttimaan liikkumisesta: "En olisi uskonut, että viikon paras hetki on jumppa"
  14. Asuntosijoittaja kaipasi helposti ostettavaa palvelua – kun sitä ei ollut, seinäjokelainen Jussi Takala perusti yrityksen itse
  15. Tässä on Seinäjoen Hyvä asiakaspalvelija 2020

Näytä lisää

Luetuimmat

  1. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
  2. Yle: Liikuntaseteli kelpaa sup-lautaan mutta ei kaupunkipyörään
  3. Espoolainen lääkärikansanedustaja ehdottaa ruokiin energiamäärän kertovia "liikennevaloja" – "Vatsa ei tunnista syötyjä kaloreita, vaan ainoastaan syödyn ruuan määrän"
  4. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
  5. Lidlin 0,99 euron uutuusoluesta tuli kuin tulikin hitti – "Päässyt loppumaan hetkellisesti"
  6. Viesteihin ei kannata vastata - Mitä väliä sillä on, miltä lähettäjästä tuntuu?
  7. Jos ikää on 37 vuotta ja palkka 3100 e/kk, kuinka paljon saan eläkettä? – Joka kolmas suomalainen yllättyy
  8. THL:n ylilääkäri US:lle: "Steiner-kouluissa on nyt riski sairastua tuhkarokkoon"
  9. Nyt mennään fiiliksellä! – Muistatko nämä Suomi-kesähitit? Kaksoiselämää, Mombasa, Lärvätsalo...
  10. Suurpellon ampumisesta epäillyt vangittiin murhasta epäiltyinä – STT: Toisella Helvetin enkelit -taustaa
  11. Tuurin kyläkauppaan kuninkaallinen julkisivu - "Tulee herättämään erilaisia tunteita meissä kaikissa"
  12. Jo 60 vanhuksen kuolemasta tutkinta hoitokodeissa – USU: Sekä yksityisiä että julkisia paikkoja kohteena
  13. Mikrosäästäminen on helppoa – voit säästää ja kuluttaa samalla kertaa
  14. Krampit ja lihasnykinät alkavat 40-vuotiaana – uusi parantumaton tauti löytyi
  15. Ari Suhosen kirkkain helmi Sara Kuivisto jahtaa liki 30 vuotta vanhaa SE:tä – "Kaikki on mahdollista"

Näytä lisää