Tutkijoiden raju ehdotus: Lihatarjouksista pitää luopua

– Lihatarjouksista pitäisi luopua, paitsi pian vanhenevien tuotteiden kohdalla. Haitallisimmat tuotteet, kuten EU:n ulkopuolinen liha, pitäisi poistaa kokonaan valikoimasta, sanoo yhteiskuntapolitiikan professori Tiina Silvasti.

– Ruoan halpuuttaminen ei edistä oikeudenmukaisuutta, sillä se suosii suuria toimijoita perhetilojen ja pienten elintarvikeyrittäjien kustannuksella.

Erityisesti tämä tarkoittaa, että ruokavaliotamme pitää kasviperäistää ja monipuolistaa.

Jyväskylän yliopiston Food System Studies -tutkimusryhmä julkaisi torstaina Suomen ruokajärjestelmän kestävyyttä ja reiluutta käsittelevän Wisdom letters -kirjeen.

Se sisältää politiikkasuosituksia sekä maapallon että väestön terveyttä ylläpitävän planetaarisen ruokavalion edistämiseksi.

Tutkimusryhmän mielestä Suomen ruokajärjestelmä ei ole reilu. Mikäli se halutaan kestäväksi ja reiluksi suuret muutokset ovat välttämättömiä.

– Erityisesti tämä tarkoittaa, että ruokavaliotamme pitää kasviperäistää ja monipuolistaa, tutkijatohtori Teea Kortetmäki toteaa.

Muutos kohti ekologisesti kestävää ja reilua ruokajärjestelmää edellyttää, että maanviljelijöiden asemaa parannetaan ja tuetaan uusia toimintatapoja.

Sekä maatalous että ruokapalvelut voivat toimia kestävyyden edistämisen lippulaivoina.

– Julkisissa ruokapalveluissa, kuten kouluruokailussa, on erittäin suuri potentiaali, sillä niissä valmistetaan paljon ruokaa. Ne voivat taata kysyntäpohjan uusille raaka-aineille tai tuotteille, Kortetmäki havainnollistaa.

Tuoreiden kasvisten, hedelmien ja järvikalan verotusta pitäisi keventää.

Ruokavalintoja ohjaavat ympäristö- ja terveysarvojen lisäksi sosiokulttuuriset ja taloudelliset arvot. Esimerkiksi maku, hinta, helppous ja kotimaisuus painavat monen kuluttajan vaakakupissa paljon.

– Tuoreiden kasvisten, hedelmien ja järvikalan verotusta pitäisi keventää. Suomalaisen ruokajärjestelmän ohjaaminen kohti kestävyyttä ei ole ainoastaan ekologinen vaan myös kansanterveyttä edistävä teko, Kortetmäki huomauttaa.

Merkittävä este muutoksen tiellä on kuitenkin kokonaisvaltaisen ruokapolitiikan puute.

– Suomessa ei ole kestävää ruokapolitiikkaa. Ei ole yhtenäistä kehystä politiikkatoimille, jotka ottaisivat huomioon ruoan tuotantoon, jakeluun ja kuluttamiseen liittyvät seikat kestävän kehityksen periaatteita noudattaen. Ruokapolitiikan tulisi olla kokonaisvaltaista ja kansalaiset osallistavaa, jotta muutos olisi hyväksytty ja tehokas, Tiina Silvasti summaa.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat