Kun äiti kuoli, seinäjokelainen Paavo Saikkonen päätti lopettaa pelkäämisen – kappale, jossa kuolema mainitaan, lähti odotettua suurempaan lentoon

Paavo Saikkosen, taiteilijanimeltään Henrikin, tuorein kappale ylitti ennakko-odotukset. Riina Haapala

Riina Haapala

Kun seinäjokelaisen Paavo Saikkosen kappale Älä odota kävi Spotifyn Suomen viral 50-listan viidennellä sijalla, tunne oli epätodellinen.

– Tuntuihan se siistiltä. Biisi on ylittänyt ennakko-odotukset, Saikkonen kertoo.

Saikkonen tekee musiikkia taiteilijanimellä Henrikki, joka on hänen toinen nimensä.

Saikkonen kertoo, että musiikin tekeminen on ollut hänelle pitkään salainen intohimo.

– Sellainen asia mielessä, että tuntuu, että minusta olisi tuohon. Ja koska uskaltaa lopettaa pelkäämisen, päästää itsensä valloilleen ja antaa mennä.

Viimeinen sysäys oli, kun Saikkosen äiti kuoli nukkuessaan äkilliseen aivoverenvuotoon jouluna 2013. Silloin Saikkonen päätti tehdä elämänasenteellisen muutoksen. Hän päätti, että jonain päivänä hän tekee itse musiikkia.

– Tiesin, ettei se tapahdu seuraavana tai sitäkään seuraavana vuonna. 2017 lopussa aloin kirjoittaa biisejä. Olin tehnyt itselleni lupauksen, että joskus tulee se päivä, kun teen biisin, jossa mainitaan äidin kuolema, Saikkonen kertoo.

Tämä biisi oli elokuussa julkaistu Älä odota.

– Parasta on, että juuri se biisi lähti lentämään.

Julkaisupäivänä kappale nousi Spotifyn Uuden musiikin listalle ja Suomiräpin järkäleet -listalle.

– Heräsin julkaisupäivänä puhelimen piipitykseen, kun ihmiset laittoivat viestiä, että onnea listasijoituksesta. Tuli epätodellinen olo.

Älä odota on Saikkosen neljäs julkaistu kappale. Tällä viikolla hän alkaa työstää tuotantoyhtiönsä Evoluutio Musicin kanssa viidettä. Kolme ensimmäistä biisiä Saikkonen on kirjoittanut kokonaan itse, uusimman hiomisessa auttoi tuotantoyhtiön Samuli Koivulahti. Minkäänlaista musiikillista taustaa Saikkosella ei ennestään ollut.

– En ole ikinä kokenut, että olisin erityisen musiikillisesti lahjakas. Joku ihme flow-tila käynnistyi, että homma alkoi onnistua.

Saikkonen on asettanut itselleen tavoitteita tulevaisuuteen. Yksi niistä on keikkailu.

– Minua ei kiinnosta, jos joku sanoo, että olen liian vanha, kun olen 37. Keikalla voi olla ihan yhtä hyvä meininki artistin iästä riippumatta, jos vain vetää hyvin, Saikkonen sanoo.

Esiintymisharjoittelua on kertynyt karaokesta.

– Se on ainoa paikka, jossa voi harjoitella live-esiintymistä.

Saikkonen kertoo, että hänellä on kotona liitutauluseinä, jolle on kirjoitettu numeroita liittyen esimerkiksi biisien striimauskertoihin ja niihin liittyviin tavoitteisiin.

– Kulmakerroin on aika jyrkkä.

Päivätyötään Saikkonen ei kuitenkaan musiikin vuoksi ole jättämässä.

– Ainakaan toistaiseksi, hän naurahtaa.

– Pidän työstäni ja meillä on hyvä duuniporukka. Ne ovat hyvää vastapainoa toisilleen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.