Lihan hinta nousee jopa 4 prosenttia tänä vuonna – seurauksena lihaa syödään nykyistä vähemmän

Ruuan hinta nousee Suomessa tänä ja ensi vuonna keskimääräistä kuluttajahintojen nousua vauhdikkaammin, arvioi Pellervon taloustutkimus PTT maa- ja elintarviketalouden ennusteessaan.

Ennusteen mukaan ruuan hinta nousee Suomessa tämän vuoden keskimäärin 1,1 prosenttia ja ensi vuonna vielä 1,4 prosenttia lisää. Tuoteryhmien hintakehityksessä on kuitenkin suuria eroja.

Rajuimmat hinnankorotukset tulevat lihatuotteille, joiden hinnat nousevat tämän vuoden aikana jopa neljä prosenttia. Samalla lihan kulutus kääntyy Suomessa laskuun.

Viljan hinta sen sijaan laskee selvästi. Suomessa viime vuoden huippuhintojen jälkeen hinnat laskevat jopa reilun neljänneksen.

Elintarviketeollisuudessa lihan osuus kuitenkin kasvaa johtuen viennistä. Etenkin suomalaisten maitotaloustuotteiden ja myös sianlihan kysyntä on kasvanut johtuen maailmalla riehuvasta sikarutosta.

Suomessa sianlihan kulutus on vähentynyt jo vuosia, mutta tänä vuonna myös naudanlihan kulutus vähenee ja pitkään jatkunut siipikarjanlihan kulutuksen kasvu pysähtyy.

Myös maitotuotteiden kulutus vähenee tänä vuonna lähes kaikissa tuoteryhmissä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat