Kannattaako kodinkoneita korjata? – Seinäjokelaisyrityksen toimitusjohtaja vastaa

Pohjois-Suomen Sähkön toimitusjohtaja Juha Lounatvuori uskoo, että koneet kestävät, kun niistä pidetään huolta. Riina Haapala

Riina Haapala

Kannattaako kodinkoneita enää tänä päivänä korjata? Kysymykseen, jota moni miettii, on Pohjois-Suomen Sähkön toimitusjohtaja Juha Lounatvuorella selkeä näkemys.

– Kodinkoneita kannattaa korjata, huoltaa ja ylläpitää, Lounatvuori toteaa.

Lounatvuoren mukaan lähtökohta on se, että esimerkiksi pesukoneen käyttöiän pitäisi olla lähempänä kymmentä vuotta.

– Jos ostan 500 euron pesukoneen, niin oman käsitykseni mukaan 50–150 euron huolto kannattaa tehdä. Meidän huoltomies kävi juuri korjaamassa yli 20 vuotta vanhan pesukoneen, Lounatvuori kertoo.

– On surullista, jos todetaan, että ei kannata muutaman satasen konetta korjata ja pahimmassa tapauksessa roudataan se metsään.

Lounatvuoren mukaan kaikki lähtee kuitenkin siitä, että pitää hankkia oikea laite oikeaan käyttöön.

– Sinkkutalouteen ei välttämättä kannata hankkia sitä kaikkein suurinta mallia tai suurperheeseen sitä pienintä ja tehottominta, Lounatvuori muistuttaa.

– Eihän sitä laiteta henkilöautonkaan perään rekan peräkärryä tai rekan perään henkilöauton peräkärryä.

Pohjois-Suomen Sähkön huoltajat korjaavat vuosittain yhteensä tuhansia kodinkoneita.

– Aina puhutaan, että kun koneet eivät kestä. Meillä on eri käsitys. Koneet kestävät, kun ne pidetään kunnossa ja puhtaana ja jos alkaa esiintyä jotain, niin katsotaan tai korjataan heti.

Lounatvuoren mukaan laitteiden kunnossa pitäminen unohtuu helposti. Pesuaineista voi jäädä jäämiä koneen sisälle ja ne tukkivat putkia. Moni suosii puhdistamisessa niin sanottuja marttakonsteja: sitruunahappoa, etikkaa ja ruokasoodaa.

– Ne eivät välttämättä puhdista vaan poistavat vain hajun, Lounatvuori sanoo.

Lounatvuoren mukaan niin pyykinpesukoneen kuin muidenkin kodinkoneiden puhdistamiseen kannattaa käyttää sitä varten tarkoitettuja aineita.

– Vaatteet pitää nykyään pestä matalassa lämpötilassa, joten olisi hyvä välillä käyttää konetta tyhjänä korkeimmalla lämpötilalla.

Astianpesukoneesta ja kahvinkeittimestä puolestaan pitäisi muistaa välillä poistaa kalkkia.

– Ja sitten varoituksen sana. Joku oli ehdottanut, että laittaa tiskikoneeseen tarkoitettua astianpesuainetta kahvinkeittimeen. Ei missään nimessä, se on myrkkyä.

Lounatvuori muistuttaa, että kodinkoneiden kunnossapidossa pitäisi muistaa myös varovaisuus.

– Esimerkiksi liesien ja uunien puhdistamiseen ei pidä käyttää karhunkieltä tai muuta raapivaa. Eikä jääkaapin ja pakastimen jääkerrosta pidä puhdistaa raapalla.

Välillä olisi hyvä myös puhdistaa lika ja pöly jääkaapin ja pakastimen takaa.

– Kylmälaitteet keräävät paljon pölyä ja ne kuluttavat silloin enemmän energiaa. Niiden takaa pitäisi imuroida hyvin varovasti kerran pari vuodessa.

– Kaikki me huollamme ja pesemme autoa, mutta kodinkoneita tahdotaan moittia, vaikka niitä ei huolleta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomien ilmestyminen on tauolla toistaiseksi
 2. Oma raha: Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 3. Matkalla kotimaassa: Muumimaailmassa sadusta tulee hetkeksi totta – Tove Janssonin rakastettujen tarinoiden hahmoja pääsee tapaamaan poikkeuskesänäkin
 4. Esitutkinta valmistui: Naamiomiesten Espoossa tavoittelemasta kontista löytyi "tiiliskivinä" 176 kiloa kokaiinia – arvo 25 miljoonaa euroa
 5. Hyvinvointi: Antti Kuparinen, 37, päätyi paarman pureman vuoksi infektio-osastolle tiputukseen – "Molempia jalkojani alkoi särkeä aivan mielettömästi, ja kuume nousi 39,7:ään"
 6. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 7. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 8. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 9. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 10. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 11. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 12. Tuusulan asuntomessut: Pienet tontit puistojen reunoilla – Keravan uusille asukkaille piti osoittaa, ettei kotikaupunki ole vain nukkumalähiö
 13. Tuusulan asuntomessut: Asuntomessut on rakentamisen ajankuva – Tuusulan Lahelanrinteellä oli kunnia avata messujen 50 vuoden historia
 14. Tuusulan asuntomessut: Iso ruokapöytä ei ole enää olohuoneen fokus – kotitoimiston kalusteet ovat kevyitä ja helposti siirreltävissä ja taloteknologia maustaa etätyöntekoa
 15. Tuusulan asuntomessut: Esteettömyys saa kiitosta: vammaisneuvosto testasi messualueen

Näytä lisää