Väärä veroprosentti jopa joka kolmannella – syynä verokorttimuutos

Verohallinto muistuttaa palkansaajia tarkistamaan oman veroprosenttinsa ja tekemään tarvittaessa muutosverokortin Omaverossa vielä loppuvuodelle. Kuvituskuva. Arkisto / Jussi Vehkasalo

toimitus

Arviolta jopa joka kolmannen palkansaajan verokortin veroprosentti on tällä hetkellä liian alhainen. Verokortin vuositulorajan pohjana ovat aiempien vuosien tulot.

Verohallinto muistuttaa palkansaajia tarkistamaan oman veroprosenttinsa ja tekemään tarvittaessa muutosverokortin Omaverossa vielä loppuvuodelle. Jos veroprosentti on liian alhainen, loppuvuoden ansioita verotetaan lisäprosentin mukaan. Veroprosentti määräytyy koko vuoden tulojen ja vähennysten perusteella.

– Oma vuosituloraja kannattaa tarkistaa etenkin silloin, jos omissa palkkatuloissa tai tuloista tehtävissä vähennyksissä on ollut selkeä muutos, johtava veroasiantuntija Raili Knuutinen Verohallinnosta sanoo.

Tämä vuosi on ensimmäinen, jolloin suomalaisilla on verokortilla vain yksi tuloraja koko vuodelle. Palkkakausikohtaisia eli kuukausittaisia tulorajoja ei verokortissa siis enää ole. Siksi on erityisen tärkeää, että palkansaajat seuraavat omien vuositulojensa kehittymistä ja tekevät tarvittaessa muutosverokortin.

Myöskään erillistä sivutuloverokorttia ei tänä vuonna enää ole, vaan palkansaaja voi kopioida samaa verokorttia kaikille työnantajilleen. Verokorttia ei tarvitse antaa työnantajalle paperisena, esimerkiksi kuva verokortista riittää.

Verokortti kannattaa tehdä sähköisesti Omavero-palvelussa. Verokortin tekoa varten palkansaajan pitää aina etukäteen selvittää seuraavat tiedot: vuoden alusta kertyneet tulot ja verot, arvio koko vuoden tuloista sekä tiedot mahdollisista vähennyksistä, esimerkiksi matkakuluista ja kotitalousvähennyksestä

Verokortin voi tehdä myös puhelinpalvelussa tai verotoimistossa.

Omaverossa voi myös jo nyt ilmoittaa tälle vuodelle tulevia vähennyksiä, jotka myös vaikuttavat veroprosenttiin. Esimerkiksi kotitalousvähennyksen tai matkakuluja voi ilmoittaa verotukseen heti, kun kulut on maksettu.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.